3 redenen om te upgraden naar vSphere 7

Posted on Posted in Modern Datacenter & Cloud, Professionals

vSphere 7 is al weer een tijdje beschikbaar. Graag wil ik jullie met dit blog meenemen om hier eens goed naar te kijken. Ik benoem vanuit mijn oogpunt de drie grootste noviteiten in VMware vSphere 7. Bovendien beschrijf ik wat hiervan de toegevoegde waarde is voor bedrijven.

1. vSphere 7 met Kubernetes
Inmiddels zal bij de meeste professionals het verschijnsel containers en het container orchestration platform Kubernetes bekend zijn. Samengevat zorgt Kubernetes voor het uitrollen, schalen en het management van applicaties in containervorm.

Met vSphere kon je tot nu toe goed virtuele machines managen. In versie 7 kun je dat nu ook de containers managen met behulp van Kubernetes. Dit is geïntegreerd in de bestaande vSphere omgeving.

Door het gebruik van een vSphere 7 Enterprise Plus licentie met de Kubernetes add-on kan je een zogenaamd Supervisor Cluster maken. De vSphere beheerder kan vervolgens op dit Supervisor Cluster zaken als namespaces met een bepaalde hoeveelheid geheugen, CPU en storage toewijzen aan een team van DevOps-engineers. De DevOps-engineers gebruiken deze namespaces dan weer om Tanzu Kubernetes Cluster uit te rollen en gebruik te maken van de Tanzu Kubernetes Grid Services. Uiteindlijk kunnen zij dan met hun bestaande tooling gebruik maken van deze Kubernetes omgeving. En dit allemaal geïntegreerd in je bestaande vSphere omgeving!

Op vSphere met Kubernetes kunnen we dus de volgende workloads uitrollen:

  • Virtuele machines;
  • vSphere Pods (Kubernetes pods rechtstreeks draaiend op ESXi CRXi);
  • Tanzu Kubernetes Clusters met daarop Kubernetes pods en applicaties door gebruik te maken van Tanzu Kubernetes Grid Services.

Wil je dus ook één omgeving om zowel je virtuele machines als je containers managen? Wil je vSphere Administrators resources geven zodat ze ook de containers kunnen beheren? Of wil je dat de DevOps engineers hun bestaande toolsets kunnen gebruiken en Kubernetes clusters en containers uitrollen? Kies dan voor vSphere 7 met Kubernetes!

2. Lifecycle Manager
Als je zelf vSphere beheerder / engineer bent, dan ken je vast wel de uitdagingen op het gebied van het consistent houden van je omgeving qua firmware, image en drivers. Vaak is dat nu een combinatie van tooling van je hardware vendor (bijv. Dell/EMC, Fujitsu en HPe), VMware tooling (vSphere Update manager) en custom scripting.

De nieuwe lifecycle manager in vSphere 7 brengt daar nu verandering in.

Lifecycle manager maakt gebruik van een desired-state model, waarin je het image definieert waaraan je hosts moeten voldoen. Voor deze image definieer je zaken als de ESXI-versie, een vendor add-on, additionele firmware/drivers en eventuele componenten welke op een host aanwezig moeten zijn. De vendor add-ons bevatten de specifieke firmware/drivers en componenten, die door je hardware leverancier worden aangeleverd voor jouw specifieke host-hardware. En ja, de firmware wordt ook automatisch voor je geüpdatet bij het toepassen van deze image!

Dus nu kun je vanuit de HTML5 client al je hosts op dezelfde baseline krijgen. Dat is echt een peuleschil. Stel het juiste image samen en rol deze uit over al jouw hosts.

3. vCenter Server Profiles
Nog een stapje verder gaat VMware in vSphere 7 met vCenter Server Profiles. Hiermee kan je naast de ESXi host standaardiseren, ook de configuratie van de vCenter-servers binnen je organisatie standaardiseren. Bovendien kun je door het importeren-/exporteren van deze configuratie, de settings gestandaardiseerd houden.

Meer informatie
Bovenstaande verbeteringen zijn voor mij de 3 van de belangrijkste veranderingen in vSphere 7, maar natuurlijk lang niet de enige. Mocht je nu geïnteresseerd zijn geraakt en meer willen weten over vSphere 7, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij voorzien je graag van meer informatie over de nieuwste versie.

Robert Verdam
Teammanager Modern Datacenter & Cloud
robert.verdam@bconn.nl