6 Tips voor het behalen van je CCNA certificering

Posted on Posted in Modern Datacenter & Cloud, Professionals

Heb jij goede voornemens voor het komende jaar? Is het behalen van CCNA je doelstelling? Zo ja, lees dan snel verder voor mijn tips en trucs hoe je je nog beter kan voorbereiden op het CCNA examen.

Als techneut ben ik al jaren actief op het vlak van de front- en backend, maar naarmate de jaren verstreken werd mijn interesse in netwerktechnologieën groter. Wat mij uiteindelijk heeft bewogen om nu het CCNA-traject te doorlopen is dat mijn interesse naar Cloud technologie is aangewakkerd en een goed begrip van netwerktechnologieën daarbij onmisbaar is. Wil jij ook je CCNA behalen, maar weet je niet waar je moet starten kijk dan naar de 6 stappen die ik heb ondernomen om mijn CCNA-certificering te behalen.

 1. Must haves! Een notitieblok en de gratis tool GNS3 (GNS3.com). Met GNS3 kan je de netwerken van de cases in stap 2 en 3 nabouwen en essentiële hands on ervaring opdoen.
 2. Wil je cursusgeld besparen? Bekijk dan de volledige ICND1 & 2 (CCNA) via bijvoorbeeld CBT Nuggets, maak notities en bouw de cases na via GNS3. CBT Nuggets zijn digitale cursussen waarin alle onderwerpen aan bod komen.
 3. Om ervoor te zorgen dat je voortgang houdt in je studie is het zaak om alle video titels in een sheet te plaatsen en achter de video’s een datum te plaatsen waarop je deze gaat bekijken. Neem in deze planning ook gelijk een datum op waarop je de examens wil afnemen. Dan heb je een datum om naartoe te werken. Zorg echter wel dat dit een realistische planning is.
 4. Als je het toch prettig vindt om de ICND 1 & 2 trainingen klassikaal af te nemen dan kan je deze bijvoorbeeld bij Global Knowledge of Firebrand training afnemen. Je moet dan wel 1 week per training uittrekken. Het voordeel van de klassikale training is dat je direct vragen kan stellen en dat je vanuit de cursus 90 dagen lang toegang krijgt tot een virtueel lab om de cases van de cursus uit te werken. Heb je al ervaring met Cisco routers en switches, dan kan je er ook voor kiezen om de accelerated course (CCNAX – Accelerated ) te doorlopen. Dan doorloop je in 1 week tijd zowel ICND 1 & 2 en heb je ook 90 dagen lang toegang krijgt tot een virtueel lab om de cases van de cursus uit te werken.
 5. Zoek op internet naar cases en vragen, zodat je een gevoel krijgt bij het type cases en vragen die gesteld kunnen worden. Oefen met name de cases in GNS3. Je kan ook via de Cisco site virtuele labs doorlopen. Hier gaan echter wel kosten mee gepaard. Zoek hierbij naar:
  • Cisco Learning Labs for ICND1
  • Cisco Learning Labs for ICND2
  • Cisco Certification Practice Exam by MeasureUp: CCNA Routing and Switching (200-125)
 6. Tot slot. Boek het examen via Pearson Vue. Je kan ervoor kiezen om de 2 examens 100-105 (ICND1) en 200-105 (ICND2) af te nemen of het gecombineerd Accelerated examen 200-125.

Samenvattend:
Ik had met collega’s gesproken die dit traject hebben doorlopen alvorens ik was gestart met het CCNA traject. Eén van de tips die zij mij gaven was om minimaal 6 maanden uit te trekken voor dit traject, omdat er veel onderwerpen worden behandeld en de materie best pittig is. Ik zit nu aan het einde van het traject, ik heb die 6 maanden aangehouden en het examen is gepland.

Ik kan achteraf concluderen dat de mannen gelijk hadden over de moeilijkheidsgraad van het traject. De 6 maanden waren zeker wel nodig, want als je doordeweeks gewoon werkt, dan heb je die tijd zeker nodig. Mijn aanbeveling is de cursus klassikaal te volgen, omdat je dan volledige dagen met de materie bezig bent, je vragen kan stellen en je gelijk ook hands-on ervaring kan opdoen in de labs.

Tot slot kan ik zeggen dat alle informatie die ik in de afgelopen maanden heb geleerd super waardevol is. Ik heb onder andere geleerd wat subnetting is, wat de functie is van hubs, switches, routers en nog veel meer. Door het volgen van het CCNA traject begrijp ik nu beter hoe een infrastructuur functioneert. Een oud collega zei eens tegen mij dat deze cursus eigenlijk voor alle ICT-ers die aan de front- of backend werken zeker een aanrader is en daar kan ik mij zeker in vinden. Hopelijk heeft deze blog jou overtuigd om ook te starten met het CCNA traject.

Succes bij het studeren!

Jerry Zechiël
Technisch Consultant Modern Datacenter & Cloud