Als ICT-er doe je niet alleen “iets met computers!

Posted on Posted in Algemeen

Herken je dat als ICT-er? Op een borrel of feestje wordt je gevraagd wat je doet of waar je werkt. Zeker afgelopen periode met al die feestelijkheden, zal je het vast weer tegengekomen zijn. Aarzelend antwoord je dan dat je in de ICT werkt….helaas volgt dan vaak het wederantwoord…” Ken je die en die ook?”, want…. en dan krijg je het…. “die doet ook iets met computers?!”..ZUCHT …hoe moet je dit nu weer uitleggen en wat moet je met zo’n antwoord? Want wat jij doet als Technisch Consultant of als Projectmanager in de ICT is niet zomaar “iets met computers” en is gewoonweg niet simpel uit te leggen. Een hoop mensen hebben dan ook totaal geen beeld bij wat je doet en betekent voor de ICT-branche.

Een bekwame ICT Professional wordt vaak ingezet of ingehuurd bij bedrijven als er problemen zijn, soms ook behoorlijke grote problemen. Je moet de business, het probleem, de stakeholders, het team en nog veel meer snel eigen maken en oplossingen kunnen aandragen, plannen, budgetten beheren, focussen, besluitvaardig zijn etc. Voor jou is het een uitdaging om een project tot een goed einde te brengen. Het liefst van het begin tot het eind van het project betrokken zijn. Je moet kunnen samenwerken, signaleren, presenteren, stressbestendig zijn, sociaal vaardig en te allen tijde je kennis paraat hebben.

Daarvoor is een ICT Professional zich continu aan het inlezen en bijscholen, om bij te blijven en het liefst voorop te lopen door events en beurzen te bezoeken. De meeste van jullie hebben ook een eigen lab thuis, om zaken zelf uit te zoeken en te testen, want ICT is niet alleen je werk maar ook je hobby. Praten over ICT doe je graag, maar dan het liefst met personen die er ook verstand van hebben en jou snapt. Want je doet niet alleen “iets met computers”, maar zoveel meer.

Als HR consultant bij BCONN ICT merk ik dat het voordeel heeft dat ik als intern recruiter werk en daardoor aardig wat kennis heb opgedaan over de opdrachten en de job waar jij als ICT-er voor staat. Mocht je als ICT-er een overstap overwegen is het fijn om in eerste instantie te praten met iemand die jou begrijpt en aandacht heeft voor jouw ontwikkeling. Dat is een belangrijke arbeidsvoorwaarde die vaak niet de aandacht krijgt die hij verdient. Neem dat ook mee in jouw keuze voor een nieuwe werkgever.

Ik connect graag: https://www.linkedin.com/in/mirjamgoeseije/

Mirjam Goeseije