Microsoft over de toekomst: “Do more with less”

Deze nieuwe pitch van Microsoft geeft aan in welke richting zij zich met Microsoft Cloud verder gaan ontwikkelen. Om onderscheidend te blijven in de markt moeten bedrijven steeds sneller en beter reageren op marktveranderingen. Tegelijkertijd moeten medewerkers steeds harder hun best doen om hierop te kunnen blijven anticiperen. Microsoft wil er met slimme technologie voor zorgen dat dit mogelijk is en je uiteindelijk meer werk met minder inspanning kunt doen.

 

Do more with less
Met minder wordt bedoeld: minder tijd, minder kosten en minder complex maar met meer innovatie, flexibiliteit en gemak. Dus niet: harder en langer werken, maar technologie op zo’n manier voor je laten werken dat je meer kunt doen.

 

Hieronder is schematisch weergegeven op welke vlakken Microsoft Cloud hierop anticipeert en nieuwe technologie ontwikkelt:

 

1. Data-driven

Dit onderwerp gaat voornamelijk over ontwikkeling van de onderliggende IT-infrastructuur in de meer dan 60 moderne datacenters van Microsoft wereldwijd en welke met ruim 250.000 km kabels verbonden zijn. Ongelofelijk hoe hard die ontwikkeling gaat. Azure wordt door Microsoft gezien als “the worlds computer” waarmee alles verbonden wordt. Niet alleen de omvang is enorm, ook de techniek en nieuwe producten die zij ontwikkelen. Heb je al gehoord van Azure Arc? Of van Azure Elastic SAN?

 

2. Automation en AI

De gigantische hoeveelheid data die in en door de Cloud stromen en de intelligentie van Azure Machine Learning zorgen ervoor dat de modellen die gebruikt worden voor het oplossen van complexe problemen kunt toetsen en verbeteren. Op het gebied van analytics biedt Azure Synapse mooie oplossingen.

 

In samenwerking met OpenAI zijn ze hier al behoorlijk ver mee. Je moet dan denken aan het verbeteren van de mensenstem die door een computer wordt geproduceerd. Welke veel natuurlijker klinkt.

 

Iets heel anders voor de creatieve sector. Met Microsoft Designer is het mogelijk om in gewone taal te schrijven wat je wil zien in beelden. Met de AI-modellen van DALL-E 2 wordt het direct voor je gecreëerd. Het is sowieso eens leuk om de website van DALL-E 2 te bezoeken. Je vertelt gewoon wat je wilt zien en DALL-E 2 toont het voor je. In allerlei stijlen. Foto’s, schilderijen, met pen getekend. Maakt niet uit. Het is echt leuk om dit eens uit te proberen, zodat je de kracht van AI zelf kunt ervaren. Voorbeeldfiguur hiernaast heeft als tekst “IT technology to the moon”

 

3. Cloud developer platform

Microsoft werkt samen met OpenAI en dat gaat de manier van programmeren enorm veranderen. Je kunt straks in gewone spreektaal tegen de computer zeggen wat je wilt dat het doet en OpenAI Codex vertaalt dat direct voor je in code. Die code kun je laten opstellen in verschillende programmeertalen als je dat wil. Maar ook andersom. Dus als je wilt weten wat er in de code staat en wat het doet dan kun je het ook laten vertalen in gewone spreektaal. Bizar! Dit gaat mensen natuurlijk enorm helpen om zonder al te veel kennis van programmeren zelf iets te kunnen maken dat je helpt in jouw werk.

 

4. Workforce Microsoft 365

Onze manier van werken is aan het veranderen. De pandemie heeft laten zien dat het voor veel werkzaamheden mogelijk is om dat op verschillende plekken te doen. Dat hoeft niet altijd op kantoor. Toch zie je dat het steeds drukker op de weg wordt en veel mensen weer naar kantoor gaan. Belangrijk is om je te beseffen dat mensen naar kantoor gaan omdat zij het leuk vinden om collega’s te zien en te spreken. Niet omdat het moet. Bedrijven die hierop allerlei verplichtingen stellen, lopen het risico op verloop. Het is belangrijker om ervoor te zorgen dat mensen met elkaar in verbinding staan. Dat zij zich nuttig voelen en zich verder kunnen ontwikkelen. Microsoft haalt deze trends uit de Work Trend Index. Dergelijke input wordt gebruikt voor het verder ontwikkelen van Microsoft 365 en features.

 

Met Microsoft Graph wordt inzicht verkregen over relaties van mensen in het werk, welke applicaties zij gebruiken en op welke manier zij met elkaar communiceren. Dit geeft informatie hoe onze manier van werken verandert. Deze informatie geeft richting aan het ontwikkelen van nieuwe features, zoals bijvoorbeeld Teams Premium, Intelligent Recap, Teams Rooms, Microsoft Places en Microsoft Viva.

 

Maar het belangrijkste is toch wel het Teams App Platform waar je allerlei apps kunt vinden die jou in je werk verder kunnen helpen. Inmiddels staan er al ruim 1600 apps op dit platform die door andere partijen ontwikkeld zijn.

 

Nog wat verder in de toekomst? Metaverse. Laten we dit niet vergeten. In samenwerking met Meta ontwikkelt Microsoft VR mogelijkheden om met een eigen Mesh avatar samen te werken.

 

Onze manier van werken gaat de komende jaren enorm veranderen. AI, nieuwe inzichten en applicaties gaan ervoor zorgen dat we steeds meer met minder kunnen doen.

 

5. Microsoft Security

 

Het wordt steeds belangrijker en uitdagender om data goed te beveiligen. Microsoft heeft hiervoor een aantal applicaties die helpen om de deur goed dicht te houden voor kwaadwillenden. Het begint met Entra op het gebied van IAM (identitty & access management). Voor het beschermen van data is er Purview. Voor het managen van jouw privacy is er Priva en Intune (Microsoft Endpoint Manager) is er al geruime tijd net als Defender en Sentinel. Op die manier geeft Microsoft invulling aan de belofte: protect everything, everyone, everywhere.

 

Tenslotte

Al deze onderwerpen zijn de belangrijkste aandachtsgebieden waarop Microsoft nieuwe technologie ontwikkelt om ervoor te zorgen dat je meer met minder kunt doen in je werk. Zoals je kunt zien gaat dat vooral heel snel. Met nieuwe applicaties, mogelijkheden, features enzovoort. Namen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Voor ons is het belangrijk om deze nieuwe mogelijkheden te ontdekken en uit te proberen, zodat onze professionals zich verder kunnen ontwikkelen en we onze klanten verder helpen. Als je interesse hebt om hierover met ons van gedachten te wisselen neem dan contact met mij op. Mijn contactgegevens tref je hieronder aan. 

 

Ik wil hierover meer weten!

 

Neem dan contact op met Rolf Warntjes en bespreek met hem waar je hulp bij nodig hebt. Hij informeert je graag verder over de mogelijkheden.

 

×

Heb je een vraag?

Klik hieronder om ‘m snel te stellen aan ons via WhatsApp!

×