Citrix Solution Day 2018: Gino van den Dungen doet verslag

Posted on Posted in Digital Workspace, Professionals

Op dinsdag 2 oktober jl. heb ik een bezoek gebracht aan de Citrix Solution Day in Barneveld. Na her verkeersinfarct in Nederland arriveerde ik bij de Midden Nederland Hallen.

Citrix Workspace

De eerste sessie was genaamd “Latest and Greatest of Citrix Workspace”. Tijdens deze sessie werden globaal de vernieuwingen in de Citrix Workspace producten besproken. Om het makkelijker te maken hebben alle Citrix producten een nieuwe naam gekregen. Mocht je interesse hebben dan zijn de nieuwe naam via deze link terug te vinden: https://www.citrix.nl/about/citrix-product-guide/.

Op zich zijn de nieuwe namen even wennen, maar persoonlijk vind ik de nieuwe naamgeving veel duidelijker aangeven waar ze voor staan. Voor doorgewinterde Citrix mensen is het de zoveelste naamwijziging, maar voor nieuwe klanten geeft het meer duidelijkheid waar de producten voor staan.

Een groot gedeelte van de sessie ging over de Citrix Workspace App. De Workspace App is een uniforme manier om toegang te krijgen tot je apps (Win32, Saas), data en dat alles op een veilige manier. Er zit nu ook een embedded browser in om Apps binnen een beveiligde omgeving op te starten. De Workspace App is beschikbaar voor desktops, mobile devices en via de browser. Op deze manier heb je vanaf ieder device een uniforme manier van toegang tot alles wat je nodig hebt om je werk te kunnen doen.

Na vooral de nieuwe namen besproken te hebben werden ook nog enkele nieuwe zaken aangestipt:

 • Endpoint management, voorheen XenMobile, heeft nu ook support voor Alexa for business.
 • Citrix Analytics. Dit is een compleet nieuw product waarmee een beheerder inzicht kan krijgen in alle Citrix producten, waarbij oa gebruik wordt gemaakt van machine learning.
 • Apps and desktops, voorheen XenApp en XenDesktop:
  • Site aggregation. Hiermee kun je op een eenvoudige manier je on premises omgeving opnemen in de Workspace app.
  • Nu ook samenwerking Google
  • Sever 2019 day 1 support
  • Introductie van App layering user layer.

Keynote

Vervolgens was het tijd voor de keynote. Citrix is op dit moment snel aan het innoveren richting de cloud, maar verliest in ieder geval de on premises omgevingen niet uit het oog door hybride scenario’s mogelijk te maken. De focus ligt op het op een veilige manier aanbieden van data en applicaties aan eindgebruikers via een portaal, waarbij de gebruikerservaring zeer belangrijk is. Verder was het de zoveelste sessie over digital transformation en de digital workspace. Ik heb persoonlijk een goed gevoel over de toekomst van Citrix en denk dat ze op de goede weg zijn met hun producten. De focus komt steeds meer te liggen op het aanbieden van Saas applicaties en data vanuit de cloud, waarbij je nog steeds de mogelijkheid hebt om je legacy apps aan te bieden. Persoonlijk vind ik het mooi om te zien dat middels de Workspace app een gebruiker zijn werk kan doen en zich niet druk hoeft te maken waar zijn data of apps vandaan komen.

Panel Discussion

Na de keynote was het tijd voor de panel discussion. Via het bekende concept van een host en drie mannen op een kruk werden diverse onderwerpen besproken.

Better Together

In eerste instantie wilde ik aanschuiven bij de sessie Virtual apps and desktops tech update. Aangezien ik de meeste nieuwe features via de Citrix blogs al voorbij had zien komen had ik besloten om naar de extra ingelast sessie Citrix Microsoft: “Better Together” te gaan. Ik had gehoopt wat meer te weten te komen over de Daas dienst van Citrix welke op MS Azure draait. Helaas was dat niet het geval. Het product werd wel genoemd, maar dat was het. De strekking van deze sessie was dat Microsoft en Citrix goede partners van elkaar zijn, waarbij Citrix extra waarde toevoegt aan bestaande Microsoft oplossingen. Eigenlijk is dat iets wat Citrix altijd al gedaan heeft en het is goed om te zien dat Microsoft dit Citrix ook blijft gunnen. Citrix gaat verder daar waar Microsoft stopt. Hierbij moet je denken aan extra features, maar ook hybride en multi cloud oplossingen. De focus van Microsoft en Citrix is om zo snel mogelijk iedereen naar de Microsoft cloud te krijgen.

The Geek’s Guide to the Workspace

De laatste sessie was “The Geek’s Guide to the Workspace”.In drie kwartier werd getoond hoe je via de Citrix Workspace app toegang kon bieden tot je Saas applicaties en wat er allemaal mogelijk is. Wat me opviel is de eenvoud waarmee het vanuit de cloud te configureren is. Site aggregation werd ook kort getoond. Ook dit was middels enkele klikken te configureren.

Tenslotte

Als laatste heb ik nog een sessie van Viggo Waas bijgewoond. Deze sessie had geen enkele relatie tot de voorgaande sessies en was puur ter vermaak.

Samengevat vond ik dat er niet veel nieuws te melden was, maar dat komt hoofdzakelijk doordat ik de blogs van Citrix goed in de gaten houd. Ik heb wel het idee dat Citrix op de goede weg is en zeker toekomst heeft en dat is absoluut het gevoel wat ik aan deze dag heb overgehouden.

Geschreven door Gino van den Dungen, technisch consultant BCONN ICT