Coronavirus en thuiswerken. Wat betekent dit voor IT?

Posted on Posted in Digital Workspace, Professionals

Als gevolg van het Coronavirus worden veel mensen geadviseerd om, indien mogelijk, thuis te werken. Handig toch? Voor IT heeft dit een behoorlijke impact. Thuiswerken met veel mensen tegelijk doet een beroep op de huidige ICT-omgeving, maar wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Waar moet je rekening mee houden om dit goed te faciliteren? Joris Moolenburgh geeft een opsomming van zaken waar je sowieso rekening mee dient te houden.

1. Capaciteit
Vanuit huis werken betekent dat je een goede internetverbinding moet hebben met kantoor. Als dit veel meer mensen zijn dan gebruikelijk, dan is het van belang om te beoordelen of er voldoende bandbreedte beschikbaar is op het netwerk. Ook moet bekeken worden of de firewalls het aantal sessies wel aan kunnen om vertraging en/of uitval van de verbinding te voorkomen. Ook moet er gekeken worden naar de capaciteit van bijvoorbeeld de Citrix of Microsoft remote desktop service omgeving. Is deze wel geschaald om zo veel mensen tegelijkertijd thuis te laten werken, of gaat de omgeving onderuit en kan niemand meer werken.

2. Voldoende licenties beschikbaar
Als veel meer mensen extern werken moet er wel gekeken worden naar het aantal concurrent user licenties van bijvoorbeeld Citrix en Microsoft remote desktop service. Bovendien is een goede en beveiligde VPN-verbinding belangrijk, waardoor ook hiervoor genoeg licenties beschikbaar moeten zijn.

3. Externe werkplek beschrijven
Een werkplek thuis is anders dan een werkplek op kantoor. Is hiervoor de laptop beschikbaar? Of kunnen mensen hun privé computer hiervoor gebruiken? Is er dan toegang tot de applicaties, email en data? Belangrijke zaken om rekening mee te houden, te benoemen en te beschrijven.

4. Support voor thuiswerkers
Als er vragen zijn, hoe lever je dan goede support? Hoe wordt omgegaan met zaken die niet werken of stuk gaan? Zorg ervoor dat je hiervoor een goede procedure hebt, zodat thuiswerkers weten hoe zij om hulp kunnen vragen en wat ze kunnen verwachten.

5. Security
Als er vanuit huis verbinding gelegd wordt met kantoor heeft dit consequenties voor de informatiebeveiliging. Zorg voor een beveiligde verbinding zoals VPN, maar bekijk ook hoe je om wilt gaan met het gebruik maken van niet zakelijke devices. Misschien dat er patches of applicaties geïnstalleerd moeten worden om een zakelijke werkplek te creëren.

6. Samenwerking
Bij elkaar naar binnen lopen om af te stemmen gaat niet op afstand. Hoe werk je op afstand samen? Welke middelen maak je hiervoor beschikbaar? Denk aan Skype, Microsoft Teams, conference calls. Maar denk ook na over het gebruik maken van privé telefoon.

7. IT-projectenkalender reviewen
Door al deze zaken kan de planning van bestaande projecten in de knel komen. Moeten migraties nog doorgaan? Wat doen we met changes? Wat kan eventueel uitgesteld worden en wat niet? Vergeet dus niet om de bestaande planning door te spreken.

Tenslotte
Er zullen ongetwijfeld nog meer zaken zijn waar rekening mee gehouden moet worden. Bovenstaande punten geeft je in ieder geval een beeld dat het “even” regelen van een werkplek voor de thuiswerkers niet zomaar iets is. Het zijn al met al behoorlijk veel zaken waar je als IT rekening mee moet houden.

Op dit moment zijn we bij een aantal van onze klanten hier behoorlijk druk mee.

Wil je hierover meer weten? Stuur mij dan een berichtje. We helpen je er graag bij.

Joris Moolenburgh
joris.moolenburgh@bconn.nl