CRM-systeem met dynamische database. Wie heeft het antwoord?

Posted on Posted in Algemeen

De afgelopen maanden erger ik mij aan ons CRM-systeem. We administreren hier netjes de gegevens van klanten, prospects, sollicitanten en kandidaten. Gezien de dynamiek van de huidige flexmarkt, blijken professionals voortdurend baan of positie te veranderen. Gegevens die je net ingevoerd hebt, zijn morgen alweer verouderd. Erg irritant!

Gevolg is dat je niet kunt vertrouwen op je eigen database. Als oplossing merk je al snel dat je online op zoek gaat actuele informatie. Bijvoorbeeld: werkt deze manager nog wel bij dit bedrijf? Of heeft hij een andere baan?

De database die ik dan in veel gevallen raadpleeg is LinkedIn. Professionals houden dit zelf goed bij en is up-to-date. Jouw zichtbaarheid als professional is met de opkomst van online steeds belangrijker geworden, dus zorg je wel voor een goede presentatie van jezelf! Vaak geldt zelfs: hoe hoger de positie, hoe beter LinkedIn bijgewerkt en compleet is.

In Nederland staan er op LinkedIn inmiddels 7 miljoen (!) profielen online. We zijn hiermee in verhouding als land het best op LinkedIn vertegenwoordigd van Europa.

Eigenlijk heb ik dan niet een traditioneel CRM nodig met een statische database, maar juist een dynamische. Deze kan mij dan attenderen als iemand van baan veranderd, al is het maar om iemand hiermee te feliciteren. Dan lijkt het erop dat LinkedIn misschien wel zelf de oplossing is: als dynamische database die altijd actueel is!

Inmiddels weet ik dat LinkedIn een aantal (kostbare) abonnementsvormen heeft die gedeeltelijk een traditioneel CRM-systeem kunnen vervangen. Je kunt met LinkedIn Recruiter bijvoorbeeld wel extra informatie toevoegen aan een profiel, maar een selectie maken om een doelgroep bijvoorbeeld een e-mail te sturen lukt niet. Dat gaat uitsluitend via LinkedIn en een inmail. Een volwaardige vervangen van een traditioneel CRM is LinkedIn nog niet. Nog niet, want ik merk wel dat zij volop nieuwe functionaliteiten aan het ontwikkelen zijn.

Ik ben dus op zoek naar een CRM-systeem met een goede koppeling met LinkedIn, zodat je zodat je zowel over actuele gegevens (dynamische database) als de uitgebreide faciliteiten van een traditioneel CRM-systeem beschikt.

Wie o wie heeft hierover een goed advies?

Ik hoor het graag!

groeten,

Rolf Warntjes
rolf.warntjes@bconn.nl