De backup in eigen beheer?

Posted on Posted in Networking & Security, Professionals

Deze vraag kreegt Bjorn Reimersdal vanuit verschillende klanten. Bjorn ging er als volgt mee om:

“Het gebruik van een omgeving gehost in de cloud biedt vele voordelen ten opzichte van de klassieke on-premise methode. De fysieke servers verdwijnen op de locatie van de klant en de data en software worden gemigreerd naar een virtuele omgeving.

Voor veel klanten is deze overstap wel even wennen. De data zijn immers in veel gevallen het belangrijkste bezit en lijken door deze veranderingen nog minder tastbaar te worden. Na gesprekken gevoerd te hebben met verschillende klanten kwam de wens naar voren om een back-up van de data in eigen beheer te hebben op de eigen locatie. Deze back-up dient onafhankelijk hersteld te kunnen worden zodat de klant deze te allen tijde zelfstandig kan herstellen.

Om deze wens te realiseren heb ik onderzoek gedaan naar de beveiligingsmethoden en de netwerkaanpassingen die gedaan dienden te worden om deze grote hoeveelheid data over de internetlijn te verplaatsen.
Het resultaat was dat de gehele virtuele omgeving van de klant op de back-upserver in het datacenter werd versleuteld met AES-256 encryptie.

De klant kan deze versleutelde versie van de omgeving schrijven naar een NAS op de eigen locatie. Dit kan planmatig worden ingesteld maar een andere mogelijkheid is om in te loggen op een webportal waar een script kan worden gestart die deze kopieerslag in werking laat treden.

Interessant aan dit project vond ik het vertalen van de wensen van verschillende klanten naar een praktische oplossing. Wanneer alleen wordt gedacht vanuit de techniek komen mogelijke valkuilen niet direct naar voren.

Erg leerzaam om het vanuit het perspectief van de klant te bekijken en op deze manier eindgebruikers mee te krijgen in de veranderingen die plaatsvinden in de techniek.”

 

Bjorn Reimersdal
System Engineer bij BCONN ICT