De evolutie van Hybrid Cloud

Posted on Posted in Modern Datacenter & Cloud, Professionals

Geschreven door Rolf Warntjes, salesmanager BCONN ICT

Uit onderzoek van IDC dit jaar blijken de meeste bedrijven te kiezen voor een hybride cloud strategie: de combi van private en public cloud. De verwachting is dat binnen twee jaar ruim 80% van de bedrijven hiervoor kiest. Is dit de beste oplossing?

Afgelopen jaren moesten veel mensen wennen aan cloud. Het was nieuw. Wat heb je eraan? Is het wel betrouwbaar? Waar staat mijn data? Hoe zit het met security? Tal van emotionele belemmeringen om de overstap te maken. Voor IT betekent het toch een stukje controle uit handen geven. Het vertrouwen in de cloud was toen nog beperkt.

“The proof of the pudding is in the eating”
Inmiddels is het vertrouwen sterk gegroeid. Cloud wordt steeds volwassener qua technologie met grote voordelen ten opzichte van vroeger. Denk bijvoorbeeld aan schaalbaarheid, snelheid en flexibiliteit. Je kunt als bedrijf hiermee agile opereren in een snel veranderende markt. Je neemt het als dienst af en betaalt voor gebruik zonder grote investering vooraf. Dat maakt het aantrekkelijk om de transitie naar de cloud te maken. Dus…

Naar de cloud, tenzij…
Dit is een veel gehoorde strategie van de afgelopen tijd. Gewoon alles naar de cloud verhuizen, simpel toch? Dat klinkt te mooi om waar te zijn. De werkelijkheid is weerbarstiger. Zo is bijvoorbeeld de architectuur van een cloudapplicatie anders dan die van een traditionele. In de cloud werkt je applicatie oude app niet; een showstopper.

Veel bedrijven hebben hiermee te maken. Er is bijvoorbeeld jarenlang geïnvesteerd in de ontwikkeling van een (core)applicatie en die investering streep je niet zomaar van het bedrijfsresultaat af. Het is in dat geval verstandig om voorlopig deze applicatie nog zelf te beheren.

Er zijn natuurlijk tal van situaties waarbij het wel gemakkelijk wordt om over te stappen naar de cloud. Businesscases vanuit de praktijk zijn bijvoorbeeld:

  • Uitbreiden van capaciteit: dit is direct te realiseren, pay per use in de cloud. Handig voor bijvoorbeeld DevOps teams.
  • Back-up en Disaster Recovery: als er brand uitbreekt kun je er snel voor zorgen dat de schade wordt hersteld en de business door kan blijven gaan.
  • Refresh infrastructuur: als deze vervangen moet worden, kun je zonder hoge investeringen de infra vernieuwen.
  • Uitbreiden van regio’s: zeker voor multinationals erg interessant, omdat cloud datacenters inmiddels op ieder continent wel hun footprint hebben.
  • Gebruik van nieuwe applicaties: duidelijk mag zijn dat bij next-gen apps voordelen zijn op het vlak van bijvoorbeeld user experience en mobility.

En voilà, zo ontstaat een hybride omgeving.

Hybrid Cloud als ideaal?
Deze vorm ontstaat zoals je leest geregeld op organische wijze. Het is nog maar de vraag of uiteindelijk echt alles naar de cloud gaat. We zien wel de applicaties een steeds belangrijkere rol spelen binnen IT en dat veel naar SaaS gaat. Tegelijkertijd lees ik dat public cloud adopters ook een private cloud hebben en houden. Misschien is hybrid cloud wel de meest ideale vorm. De toekomst zal het uitwijzen.

De evolutie van Hybrid Cloud
Zijn er geen uitdagingen meer met dit hybride model? Vergeet het maar! De problemen veranderen gewoon van vorm. Je hebt nu je omgeving on premises en in de cloud draaien. Beide omgevingen wisselen informatie met elkaar uit. En je wilt natuurlijk dat dit op zo’n consistent mogelijke manier beheerd wordt. Je krijgt nu te maken met zaken als VM-formats, hypervisor compabiliteit, verschillende managementtools, applicatie portabiliteit en netwerkbeveiliging. Om maar wat voorbeelden te noemen.

Ons vak blijft zo interessant!

Inmiddels doen we kennis en ervaring op bij bedrijven om hen te helpen bij deze zogenaamde evolutie van de hybride cloud.

Als je naar aanleiding van dit artikel hierover graag een keer over dit onderwerp met ons van gedachten wilt wisselen, kun je contact opnemen met mij:

Rolf Warntjes
Salesmanager
rolf.warntjes@bconn.nl