De kwaliteiten van een introverte ICT-er

Posted on Posted in Algemeen

In mijn rol als HR Consultant in de IT branche merk ik dat veel ICTers introvert zijn. Is dat erg? Ik vind juist van niet, want een introverte ICT-er heeft naar mijn mening de perfecte kwaliteiten om zijn werk goed te doen. Ze hebben bijvoorbeeld een sterke focus, kunnen zich goed op één ding richten. Het zijn goede denkers, ze kunnen logisch redeneren en erg goed analyseren. Daarnaast zijn ze erg sterk in observeren, zien direct een afwijking, een fout of iets anders wat hen opvalt. Dit zijn perfecte kwaliteiten voor een ICT-er om het werk in de IT goed te kunnen uitvoeren.

Wil je als werkgever goed gebruik kunnen maken van deze kwaliteiten dan moeten de omstandigheden voor de introverte ICT-er wel passend zijn. Met passend bedoel ik dat een werkgever zijn verwachtingen moet aanpassen. Een voorbeeld: het is vaak beter om een introverte ICT-er niet hele dagen in een drukke ruimte te plaatsen met veel prikkels. Een introverte ICT-er werkt het liefst in een rustigere omgeving, waar ze hun gedachten kunnen vormen. Zij brengen hun mening pas naar voren als ze eerst alles goed in zichzelf hebben beredeneerd en hierover hebben nagedacht. Want een mening hebben ze zeker, vergeet dat niet. Alleen zullen ze niet direct tijdens een presentatie of spontane brainstorm sessie reageren, maar vaak wat later. En reken er dan maar op dat daar goed over is nagedacht.

Mocht je als introverte ICT-er een intake of sollicitatiegesprek aangaan, bedenk dan dat jouw introvert zijn geen belemmering is, maar dat het juist sterke kwaliteiten herbergt, die belangrijk zijn voor je werk. Benoem dan ook deze sterke kanten in het gesprek. Een goede werkgever heeft daar echt wel oog voor. En merk je dat ze dat niet inzien, dan weet je dat je niet op het juiste adres bent beland. Dat moet in deze overspannen IT markt geen probleem zijn! Maar daar schrijf ik de volgende keer meer over.

Geschreven door Mirjam Goeseije, HR Consultant.