Een nieuwe werkplek? Vijf basistips als voorwaarde voor succes

Posted on Posted in Digital Workspace, Professionals


Geschreven door Allard Beerthuizen, technisch consultant EUC bij BCONN ICT

Als technisch consultant word ik geregeld ingehuurd voor het ontwerpen en implementeren van een nieuwe werkplek. Ik geef je een aantal tips vanuit de praktijk die belangrijk zijn voor succes.

Tip 1: Het goed begrijpen en prioriteren van business drivers
Business drivers zijn belangrijke factoren die de bedrijfsvoering beïnvloeden en daarmee de strategie bepalen tot het succes van een organisatie. Het klinkt misschien als een open deur, maar toch kom ik zelden tegen dat dit goed wordt gedaan. Het echt goed begrijpen van de business is cruciaal om tot een goed werkplekconcept te komen.

Vergeet vervolgens niet om daarna hier een prioriteit aan toe te kennen: de “must haves versus de wanna haves”. Security wordt in het algemeen belangrijk gevonden, maar tegen welke prijs? Door samen met de beslisser zaken te prioriteren voorkom je achteraf vervelende discussie.

Tip 2: Betrek de business direct bij het nieuw werkplekproject
Een nieuwe werkplek is geen IT-feestje. Het gaat om een grote verandering en vereist samenwerking met de business. Ga in gesprek met eindgebruikers en het management. Betrek ook de afdeling HR. Een goede werkplek zorgt voor minder frustratie en zelfs ziekteverzuim. Ook helpt een moderne werkplek bij het werven van nieuw talent!

Een goede samenwerking met de business heeft positieve invloed op de user experience, de adoptie van de nieuwe technologie en productiviteit.

Tip 3: Classificeer gebruikersgroepen
Segmenteer gebruikers in een aantal groepen, zodat je hieraan de juist technische en functionele eisen kan koppelen. Een grafisch vormgever stelt immers andere eisen aan zijn werkplek dan een officemanager of iemand die veel reist voor het werk. Vanuit deze indeling kies je de juiste technische oplossing voor die groep. Zo houd je grip op het beheer en de kosten.

Tip 4: Stel een goed projectplan op
Voorbereiding is 90% van het succes. Zorg ervoor dat je een duidelijke planning maakt met een overzicht van resources die je nodig hebt. Als het om een grote IT-omgeving gaat, kun je ook een onderverdeling maken in deelprojecten en bijvoorbeeld een gebruikersgroep als project beschouwen. Door hierover duidelijk te communiceren weet iedereen wat de bedoeling is en wat men van het project kan verwachten. Het voorkomt discussie en helpt bij goed verloop van het project.

En last but not least…

Tip 5: Start met een goede 0-meting!
Om te kunnen navigeren moet je weten waar je nu staat. Als je naar Utrecht wilt rijden, moet je toch weten of je in Maastricht of in Den Helder staat, nietwaar? Schiet met scherp en zorg ervoor dat je goed begrijpt hoe de IT-infrastructuur en processen in elkaar steken. Het weten waar vandaan je vertrekt helpt je bij het implementeren van de nieuwe werkplek.

Er zijn uiteraard meer tips en ervaringen. Als je hierover meer wilt weten, aarzel dan niet om even contact met mij op te nemen.

Allard Beerthuizen
Technisch consultant EUC
allard.beerthuizen@bconn.nl