BCONN ICT ontwerpt een future proof digital workspace

Posted on Posted in Digital Workspace, Professionals

Voor een klant binnen de automotive branche ontstond behoefte aan een “future proof” werkplek, een plek waar je overal en met je eigen device kunt werken. Deze wensen zijn natuurlijk begrijpelijk, maar voor de IT-afdeling een flinke uitdaging. Zij moeten ervoor zorgen dat de omgeving stabiel, beheersbaar en beveiligd blijft. De bekende spagaat. Technisch consultant Allard Beerthuizen werd ingehuurd om hen hierbij van dienst te zijn.

De start
Je begint met een goede inventarisatie van de huidige situatie. Hoe ziet de IT-infrastructuur eruit? Welke technologie wordt gebruikt? Welke softwareversies draaien? Zijn zaken gedocumenteerd? Waarom zijn bepaalde keuzes in het verleden gemaakt? En ga zo maar door. Dit vertrekpunt bepaalt straks de stappen die je moet gaan zetten richting de gewenste situatie.

Randvoorwaarden
Vervolgens bekijk je de condities waaraan de nieuwe werkplek moet voldoen. Bij deze klant is hoge beschikbaarheid van belang. Bovendien moet de omgeving goed beheersbaar zijn, waarbij incidenten snel opgelost kunnen worden. Om tijd te besparen aan beheer worden routinematige zaken zo veel mogelijk geautomatiseerd. Geen work-around op work-around meer, maar juist eenvoud en standaardisatie! Ook vindt men end-to-end monitoring belangrijk, zodat je actueel inzicht hebt over het landschap en proactief kunt reageren. Alles uiteraard op een veilige manier!

Aanpak
Voor de nieuwe werkplek is gekozen voor de combinatie van Microsoft, Ivanti en Citrix technologie. Er is gebruik gemaakt van het 5 layer model Citrix Infrastructure (zie plaatje). Op die manier kun je laag voor laag de omgeving ontwerpen en bouwen.

 

 

Je begint bij de user layer en geeft antwoord op tal van vragen, zoals wie de gebruikers zijn. Wat voor type gebruikers zijn er? Zijn er mensen die veel onderweg zijn en mobile werken? Hoe werken de softwareontwikkelaars? Op dat soort vragen moet je antwoord hebben, voordat je naar de resource layer kan gaan. Zo werk je stap voor stap richting een nieuwe digital workspace.

Voor de applicaties is de Application Layer Windows 2016 gebruikt. Je krijgt op die manier een overzicht van de verschillende lagen en zie je wat de impact is van een applicatie op de rest van de omgeving. Je kunt dan veel gemakkelijker afspraken maken hoe je met bepaalde zaken omgaat. Hieronder zie je een overzicht van zo’n overzicht.

 

Het resultaat
Uiteindelijk is de omgeving gemigreerd van Windows 2008R2 naar Windows 2016 met een stabiel LTSR Citrix infrastructuur van XenDesktop en XenApp. Op de desktop wordt een windows10 look and feel aangeboden met Office 2016, Skype en Multi Browser functionaliteit op any device (mobile, tablet, smartphone). Voor het stuk automation is Ivanti technologie gebruikt. Op die manier is de kans op fouten kleiner en kun je veel sneller zaken regelen voor de business.

Voor het monitoren van de omgeving is SCOM en Citrix Netscaler MAS (management and analytics). Je kan hierdoor goed zien waar verstoringen of vertragingen in het netwerk zijn, zodat je snel weet wat het probleem is en kan oplossen. De gebruikers voelen zich enorm geholpen, omdat je als IT meteen aan kan geven waar het probleem zit in plaats van dat je zoiets moet zeggen als: “ik weet het ook niet precies, maar ik ga het uitzoeken voor je”. Je bent nu concreet, duidelijk en snel.

De zaken zijn goed gedocumenteerd met duidelijke afspraken, zodat je betere beslissingen kunt nemen. Het voert te ver om alle details over dit project te vertellen. Als je vragen hebt aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, zodat we je hierover kunnen informeren.