Groter bereik met 2.4 Ghz dan 5 Ghz Wi-Fi netwerk?

Posted on Posted in Networking & Security, Professionals

Geschreven door Korné Zwerver, technisch consultant BCONN ICT

2.4 Ghz Wi-Fi netwerken hebben een groter bereik dan 5 Ghz Wi-Fi netwerken, want lagere frequenties hebben een beter doordringend vermogen en komen dus beter door muren etc heen. Waar of niet waar?

Deels waar. Puur naar de frequentie kijkend klopt dat. Waarom zie je dan in een gebouw wel eens een beter bereik met 5 Ghz dan met 2.4 Ghz?

Dit heeft te maken met de beschikbare niet overlappende kanalen beschikbaar in beide banden. Op de 2.4 Ghz band zijn slechts 3 niet overlappende kanalen beschikbaar. Dus als je een Wi-Fi netwerk hebt dat bestaat uit meerder Access Points loop je al gauw tegen deze limiet aan. Om een goed werkend Wi-Fi netwerk te maken wil je de Access Points die naast elkaar hangen allemaal een kanaal toewijzen wat niet overlapt met de buur AP (Access Point).

Een Cisco Wireless Controller kan dit voor je automatiseren. Maar als meer dan 3 AP’s elkaar kunnen ‘zien’? Dan krijg je al gauw overlappende kanalen. Stel je hebt 10 AP’s die allemaal in een vierkant patroon zijn opgangen. AP 1 zit op kanaal 1, AP 2 op kanaal 6, AP 3 op kanaal 11, AP 4 weer op kanaal 1 enz. Maar AP 1 ‘ziet’ niet alleen AP 2 maar ook 3 en 4 en 5 en 6. Dus heeft dit AP een overlappend kanaal met andere AP’s. En dat wil je niet (als je wil weten waarom niet, feel free to ask).

Dus zal een Wireless Controller het zendvermogen van de AP’s terug schroeven zodat AP 1 niet verder kan kijken dan AP 2 en 3. Zie hier de verklaring voor het verminderde bereik. Dit hoeft uiteraard alleen maar op 2.4 Ghz te gebeuren en niet op 5 Ghz (waar je, afhankelijk van waar je Wi-Fi netwerk is in de wereld, 24 niet overlappende kanalen tot je beschikking hebt) waardoor het zendvermogen op 5 Ghz hoger kan zijn dan op 2.4 Ghz. En dus zie je een beter bereik op 5 Ghz dan op 2.4 Ghz.

Meer over dit onderwerp weten?

Neem contact met:
Korné Zwerver
Technisch Consultant BCONN ICT
korne.zwerver@bconn.nl