Hoe migreer je naar Azure op basis van “rehosting”?

Posted on Posted in Modern Datacenter & Cloud, Professionals

Dit is misschien wel de meest snelle en eenvoudige vorm om te migreren naar Azure. Je pakt als het ware de servers op en verhuist ze naar de nieuwe locatie: Microsoft Azure. De initiële investering is laag. Je hoeft geen nieuwe hardware aan te schaffen. Wel maak je natuurlijk gebruik van een service waarvoor je betaalt. Je kunt dus snel aan de slag!

Houd er echter rekening mee dat je op basis van deze migratie niet volledig de kracht van de public cloud kan gebruiken. Dat heeft ermee te maken dat de architectuur van de applicaties aangepast moet worden. Deze is niet zogenaamd “cloud native”. Je kunt dit altijd nog op een later tijdstip doen. Ik leg in dit artikel stap voor stap uit hoe je kunt migreren naar Azure op basis van “rehosting”. Als je hierover vragen hebt, schroom dan niet om contact met mij te zoeken. Ik help je er graag bij!

Wat heb je nodig?

1. Azure Subscription
Ten eerste hebben we een Azure Subscription nodig. Door middel van een Azure subscription brengen we scheiding aan in de omgeving en het biedt ons de mogelijkheid om per subscription te zien welke kosten er binnen de subscription gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan een subscription per afdeling of per klant.

2. Actieve betaalmethode
Natuurlijk is er een actief gekoppelde betaalmethode nodig aangezien de services die verleend worden bij Azure ook afgerekend moeten worden.

3. Azure Recovery Vaults
Azure Recovery Vaults, Link naar basic opzet van een vault. Hiervoor is een server nodig op de huidige omgeving, die functioneert als een schakel tussen de on-premise omgeving en de Azure omgeving. Hieronder is een helder overzicht wat er aan modules en accounts nodig zijn voor de werking van Azure Site recovery. De Storage account fungeert als opslag voor de replicatie. In dit fictieve voorbeeld staan de servernamen niet vermeld.

Hoe bereid je de migratie voor?

1. Microsoft Monitoring Agent
Als de Azure recovery vault is opgezet en werkt, dan kan je verder met de installatie en het inzichtelijk maken van de verkeersstromen. Hiervoor heeft Microsoft een tool ontwikkeld genaamd: “Microsoft Monitoring Agent”. Deze kan van on-premise machines de data halen en deze presenteren in Azure. Binnen Azure zijn tools beschikbaar om deze grote hoeveelheid data werkzaam te maken, zoals bijvoorbeeld de Operations Management Suite (OMS). Dit is een handig overzicht voor het managen van een enterprise omgeving. Dit is op zekere wijze te vergelijken met SCCM.

2. Architecture van Azure Site recovery
Azure heeft connectie met de configuration server, deze staat in de infrastructuur van de huidige on-premise oplossing. Tussen de twee endpoints is vaak een Express-Route opgezet zodat de overdracht van de data snel gaat. Express-Route is een aparte verbinding die één op één van en naar de Azure omgeving gaat. Aangezien het grote hoeveelheden data betreft, wordt dit ook aangeraden als best-practice.

Hieronder een afbeelding vanuit Microsoft hoe de replicatie in elkaar zit. Dit is wel vanuit het oogpunt dat men bij de on-premises VM-omgeving (Hyper-v/ ESXi) kan.

Waar moet je op letten?

1. Voorkomen van onvoldoende resources Microsoft
Het kan voorkomen, dat er op een gegeven moment bepaalde resources niet beschikbaar zijn. Dit komt overigens vaker voor bij de high-end systemen. Zorg daarom dat je een plan achter de hand hebt voor het minimale wat je server en of applicatie nodig heeft. Zorg er tevens voor dat er een uitwijk mogelijk is naar andere regio`s zoals Noord-Europa. Men kan later altijd nog de servers terugzetten naar West-Europa.

2. Zorg voor voldoende resources binnen het team
Hiermee bedoel ik met name de ondersteunende factor binnen de migratie, zoals bijvoorbeeld het firewall team. Check of de bezetting voldoende is en je niet precies migreert in een vakantieperiode wanneer veel mensen op vakantie zijn. Bij eventuele nazorg voorkom je dan ook gebrek aan capaciteit en support. Denk daar dus aan.

3. Duidelijk afspraken en communicatie
Dit lijkt een open deur, echter is mijn ervaring het tegenovergestelde. Blijf communiceren! Check of je allemaal eenduidig weet wat er moet gebeuren. Een zogenaamde Babylonische spraakverwarring is snel gemaakt. Voorbeeld uit eigen ervaring: er pas na een week achter komen dat beide partijen het over twee verschillende verzamelingen van servers hadden. Oeps. Dus herhaal bij elke grote stap om welke servers het gaat, wat er precies moet gebeuren en wanneer de migratie plaats vindt. Blijf ook in contact met elkaar tijdens de migratie zodat je elkaar snel te hulp kan schieten zodra je ergens tegenaan loopt. Dat zorgt ook voor vertrouwen in het team!

4. Schiet ruim van tevoren changes in
Bij sommige bedrijven kan alles ad-hoc geregeld worden maar bij grotere omgevingen is dat niet aan de orde. Tijdens de intake worden controlevragen gesteld met betrekking tot de techniek. Deze zijn met een stappenplan of checklists af te vangen.
Zorg ervoor dat de mensen die je nodig hebt, ook tijd voor de migratie vrij maken. Jouw focus is misschien volledig gericht op de migratie, maar een applicatiebeheerder kan natuurlijk naast de migratie nog een heleboel andere werkzaamheden hebben. Het werkt prettig als je vooraf heldere afspraken met elkaar maakt en een planning opstelt. Dit zorgt er voor dat alle partijen verder kunnen en de migratie soepel verloopt.

5. Regel ruim op tijd de replicatie
Bij een rehosting wordt vaak gebruik gemaakt van replicatie om zo de failover te starten. Zorg ervoor dat een paar dagen voor de migratie, alle checks zijn doorlopen:

  • Staat de replicatie aan?
  • Hoeveel “Return points” zijn er beschikbaar?
  • Staat alles qua netwerk goed denk hierbij aan: Subnet, Network security groups, firewalls, et cetera.

Conclusie
Mijn persoonlijke mening is: je staat er niet alleen voor en je hoeft ook niet alles alleen te doen. Maak gebruik van de resources en mensen om je heen. Vergeet niet het voorwerk te doen, dit is meer dan de helft van het werk!

Ga niet zomaar aan de slag. Breng alles goed in scope voor je begint. Welke middelen heb je, welke mensen kan je om hulp vragen en welke vaardigheden nemen zij mee?

En bovendien: blijf communiceren!

Wat betreft de migratie methode, als je eenvoudig en snel over wilt, kies dan de rehosting methode. Dit zorgt ervoor dat je snel aan de gang kan in de nieuwe omgeving.

Heb je hierover vragen en/of heb je ergens hulp bij nodig? Laat het mij weten door mij een berichtje te sturen:

Freek Brouwer
Technisch Consultant Cloud
freek.brouwer@bconn.nl