Hoe ziet een goed CV er uit?

Posted on Posted in Algemeen

Kennisdelen in de IT is key en daarom deel ik ook graag mijn kennis als HR consultant op het gebied van een goed curriculum vitae (CV). Want hoe ziet nu een goed CV er uit?

Het is soms bizar wat ik tegenkom aan soorten CV’s. Van exemplaren van meer dan 25 pagina’s tot het ontbreken van relevante gegevens zoals GSM en e-mailadres. Je zoekt je gek naar de opleidingen, trainingen of certificeringen van iemand, want vaak worden die pas ergens achteraan genoemd. Hier volgen vier tips om dit te voorkomen.

De eerste tip: noem belangrijke zaken eerst en zet dus een kort en duidelijk overzicht van relevante recente opleidingen op de eerste of tweede pagina, want sommige recruiters of IT-beslissers kijken echt niet verder dan pagina 3. Dat komt omdat zij op bepaalde rollen binnen een uur meer dan 50 CV’s ontvangen en dus echt geen tijd hebben om jouw CV geheel door te nemen voor een eerste screening. Moeten ze voor jouw opleidingen een zoektocht ondernemen, dan val je al gauw af doordat je niet concreet overkomt en hun daarmee het gevoel geeft dat jij geen hoofdzaken van bijzaken kan onderscheiden. Opleidingen en recente certificeringen zijn in de IT de belangrijkste selectiecriteria, dus hup naar voren ermee.

Even een zijstap waar ik altijd tegenaan loop op LinkedIn. Ook daar staan de opleidingen en certificeringen onderaan in het profiel genoemd, echt vreemd. Om het profiel goed te beoordelen moet je altijd het profiel door scrollen en dat is totaal niet efficiënt. Gelukkig zie ik steeds vaker dat IT Professionals hun opleidingen en certificeringen vooraan in hun summary vermelden. Top, dat was alvast tip twee! Dat scheelt een hoop zoekwerk en ben je echt sneller te vinden voor mooie opdrachten.

Ben jij zo’n ervaren IT-er die al veel mooie projecten op zijn naam heeft staan, dan gebeurt het vaak dat door het vermelden van al deze jarenlange werkervaring, het CV ellenlang wordt. Hiervoor volgt tip drie: beschrijf alleen de relevante projecten, die gericht zijn op de rol waarop je solliciteert, van de laatste vijf jaar. Overige projecten verkort je totdat jouw CV een maximale lengte heeft van 8 pagina’s, echt niet meer, liefst minder zelfs. Dat maakt het geheel compact, gericht en overzichtelijk.

Tenslotte wil ik iedereen de tip meegeven om ook op het CV naast je naam, woonplaats en geboortejaar ook het GSM en e-mailadres te vermelden. Vaak worden die gegevens meegestuurd in het e-mailbericht, maar in het geval dat het CV wordt geprint staan tenminste jouw gegevens op het CV vermeld waarop je bereikbaar bent. Wel zo handig als een IT-manager jou graag snel even wilt bellen.

Dit zijn slechts 4 tips en ik heb er nog veel meer om jouw curriculum vitae te optimaliseren, zodat jouw CV opvalt en goed door alle screenings heen komt. Na de zomervakantie organiseer ik weer de gratis workshop: hoe onderscheid je jezelf als IT-er, waar dit een onderdeel van is. Heb je belangstelling hiervoor dan ontvang ik graag een berichtje van jou via mirjam.goeseije@bconn.nl.

Ik hoor graag van je.