ICT-Infrastructuur 2.0: Infrastructure as Code

Posted on Posted in Modern Datacenter & Cloud, Professionals

Ons vakgebied verandert razendsnel. Waar een paar jaar geleden de cloud voor veel bedrijven nieuw was, is dat inmiddels alweer gemeengoed geworden. Nu dient zich weer een nieuwe ontwikkeling aan: het automatiseren van de automatisering, ofwel Infrastructure as Code (IaC).

 

ICT-infrastructuur bestaat steeds meer uit software in plaats van hardware. Dat biedt natuurlijk voordelen zoals bijvoorbeeld schaalbaarheid. Maar het kost telkens nog veel handelingen en dus tijd om bijvoorbeeld een nieuwe applicatie en de bijbehorende infrastructuur in de lucht te krijgen. Volgens de deliverables moet alles nog bij elkaar geklikt worden. Bovendien gaat het vaak niet om een applicatie, maar om vele zodat dit ook nog eens vele keren herhaald moet wordt.

Dat kan sneller, beter en goedkoper.
Inmiddels merk ik dat een aantal cloudleverancier volop met verregaande automation gestart zijn. Immers, als je de ICT kunt automatiseren, scheelt dat natuurlijk veel tijd en daarmee kosten. Aangezien veel deals gebaseerd zijn op een fixed-price is het voor hen van belang om zo efficiënt en snel mogelijk te werken, zodat je in minder tijd meer kunt doen. Bovendien is een vast geprogrammeerd patroon van handelingen minder foutgevoelig, Het is alleen niet zo eenvoudig in de praktijk…

Het draait uiteindelijk om de juiste professional!
Automation is eigenlijk een vak apart. Om de repeterende reeks van handelingen te automatiseren, moet je dit goed in een proces kunnen beschrijven. Dit vergt een goed abstractieniveau van de professional om dit voor elkaar te krijgen.

En als het proces beschreven is, ben je er nog niet. Je moet het ook nog in code kunnen vertalen. Er wordt een beroep gedaan op een stuk creativiteit en de vaardigheid om te kunnen scripten. En dat kan niet iedereen.

De technologie die zich op dit terrein richt is relatief gezien nieuw, waardoor er nog maar weinig technisch consultants zijn die dit goed beheersen. Zij zijn erg schaars!
Zoek maar eens specialisten die bijvoorbeeld technologieën beheersen zoals: Chef, Puppet, Ansible, Cloudify, Kubernetes en Terraform. Als je nog niet eerder van deze technologieën hebt gehoord, is het zeker de moeite waard om google eens te raadplegen.

BCONN gestart met automation!
Vanuit BCONN zijn we ermee gestart om het komend jaar ons op dit vakgebied verder te ontwikkelen. We geloven erin dat we hiermee waarde kunnen toevoegen richting onze klanten. Bovendien kan ik mij voorstellen dat het voor technisch consultants ook boeiende materie is om zich verder in te bekwamen. Als je hierover meer wilt weten en over dit onderwerp net zo enthousiast bent als ik hoor ik het graag! Ik kom dan met jou graag in contact!

Groeten,
Rolf Warntjes
rolf.warntjes@bconn.nl