Ik ga op vakantie en neem mee… een travelrouter

Posted on Posted in Networking & Security, Professionals

Geschreven door Mohamed Atwa, technisch consultant BCONN ICT

Bescherm jezelf onderweg en op vakantie met een travelrouter. Als je internettoegang nodig hebt terwijl je niet thuis of op kantoor bent, is een travelrouter het overwegen waard.

De risico’s van een openbaar wifi-netwerk
Gratis Wi-Fi-hotspots zijn er vandaag de dag overal en de verleiding om daarmee verbinding te maken is groot. De hotspots zijn echter (bijna) altijd onveilig.

Zodra je inlogt op een openbaar WiFi-netwerk, kan een hacker heel eenvoudig toegang krijgen tot je device en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Hackers hebben speciale apparatuur die een netwerk aanmaakt met de naam van het openbare WiFi-netwerk, waar jouw device vervolgens verbinding mee maakt. Jij merkt daar verder niets van, maar wat er gebeurt is dat je internet- en dataverkeer via het netwerk van de hacker gaat. Hij heeft vervolgens toegang tot heel veel gegevens op jouw device.

De hacker kan deze gegevens vervolgens misbruiken. Denk bijvoorbeeld aan identiteitsfraude, het inloggen op je e-mail of facebook-account, voor het onderscheppen van DigiD-accounts of bijvoorbeeld het aanpassen van transactiegegevens van online bankieren. Je kunt de risico’s beperken.

Wat is het concept travelrouter?
De router gebruik je om verbinding te maken met een Wi-Fi-hotspot of de breedbandverbinding van een faciliteit en deze zal een beveiligd privé-netwerk creëren met een krachtige firewall. Veel van de travel routers zijn uitgerust met USB-poorten die USB-harddisks ondersteunen, zodat je ook bestanden kunt delen of media kunt streamen via dit privénetwerk.

Functioneel gezien is een travel router eigenlijk niet meer en niet minder dan de router die thuis of op kantoor staan om de internet toegang te regelen. Deze kan een enkele internetverbinding delen met een aantal computers, tablets, smartphones en andere devices. Ook kan een beveiligd netwerk gecreëerd worden waarin devices onderling kunnen communiceren en bestanden met elkaar kunnen delen.

Extra veilig
Houd er wel rekening mee dat als je verbinding maakt met een onbeveiligde Wi-Fi-hotspot je kwetsbaar blijft voor afluisteren. Hiervoor zou een oplossing zijn om op de travelrouter een VPN in te stellen naar een dienst die voor een extra securitylaag zorgt.

Check hoe veilig jezelf bent
Tot slot een tip om je bewustwording te vergroten van de mogelijke gevaren op het internet. Test hoe veilig jij bent of wat je kunt verbeteren. Doe de Cyberskillstest op AlertOnline.nl.

Ik dacht zelf best veilig te zijn, echter door de gegeven tips na de test kan ik het hackers toch wel weer een stukje moeilijker maken!

Fijne veilige vakantie.