In de cloud! Of toch niet?

Posted on Posted in Modern Datacenter & Cloud, Professionals

Interview met Mohamed Atwa, technisch consultant BCONN ICT

VDI, Cloud, SaaS, DaaS, PaaS, zo maar wat termen die vandaag de dag de revue passeren. Iedereen die ik spreek roept in het algemeen: “Je moet de cloud in, want dat is beter dan on-premise. Je hebt er verder geen omkijken meer naar!”. Deze uitspraak heeft mij aan het denken gezet. Moet je inderdaad naar de cloud? Waarom eigenlijk? Het is toch geen doel maar een middel? Vaak ontbreekt een goede onderbouwing van deze uitspraak. Tijd om eens op een rijtje te zetten wat de voor -en nadelen zijn om over te stappen naar de cloud.

Wat is dat? Overstappen naar de cloud?
Ik ben zelf gespecialiseerd op het gebied van digital workspace. Ik geef een praktisch voorbeeld binnen dit domein. Stel we zetten onze VDI in de cloud. Dan zegt dat op zich nog niet zoveel. Er zijn immers verschillende vormen van cloud. Bij een private cloud bijvoorbeeld, kun je nog steeds zelf het beheer doen en hoeft er op zich niet zoveel te veranderen. Dat kan echter heel anders liggen wanneer je overstapt naar de public cloud, zoals Azure, Amazone of Google. Dan wordt het beheer vóór je gedaan. Je hebt er dan inderdaad geen omkijken meer naar. Maar wil je dat? Je hebt dan bijvoorbeeld weinig controle over je omgeving met minder configuratiemogelijkheden.

Als je juist zelf wat meer mogelijkheden wilt hebben, kun je ook nog voor hybride tussenvormen van cloud kiezen, zoals DaaS (Desktop as a Service). In deze situatie is de onderliggende infrastructuur uitbesteed aan een leverancier, maar de inrichting en het beheer van de Desktop doe jezelf. Precies dát kan heel wenselijk zijn.

Wat is je doel?
De cloud in moeten lijkt zo langzamerhand wel een doel op zich geworden. Maar dat is uiteindelijk natuurlijk niet zo. Het is slechts een middel om je doel te bereiken. Ga eerst bij jezelf te rade welke doelstelling je hebt voor je IT-omgeving. Vervolgens kun je met die doelstelling beoordelen of en zo ja, welke vorm van cloud daar het beste bij past. Elke cloudoplossing heeft namelijk zijn voor -en nadelen.

Bij de een heb je de controle, maar kost het je veel tijd om alles in de lucht te blijven houden qua beheer. Bij de ander heb je geen controle, maar houd je tijd over voor andere zaken omdat je je niet meer druk hoeft te maken over het beheer. Het gaat bovendien natuurlijk veel verder dan wel of geen controle te hebben over je omgeving. Er komen tal van zaken bij zoals vragen over kosten, privacy, security, licenties, flexibiliteit, schaalbaarheid, latency, backup en recovery en ga zo maar door. Allemaal punten die ook van belang zijn om mee te wegen in de juiste keuze en vorm van cloud. Uiteindelijk is cloud maar een middel en geen doel op zich.

Het ligt allemaal wat genuanceerder als we het over cloud hebben. Belangrijk is dus direct te vragen wat men dan precies bedoeld met “de cloud”.

Dus?
Terug naar de basis. Allereerst is de cloud een middel en geen doel. Het kan je echter wel helpen om jouw doel te bereiken. Het is dus belangrijk om eerst goed helder voor ogen te hebben wat je belangrijk vindt voor jouw IT-omgeving en wat je ermee wilt bereiken. Cloud kan je erbij helpen dat doel te realiseren. Ten tweede zijn er zoveel vormen van cloud dat het belangrijk is dat je de juiste vorm kiest die je het beste helpt bij het bereiken van je doelen. Maak dan pas een keuze.

Kortom: laat je niet gek maken door de markt en “bezint eer ge begint”.