IT staat in dienst van de business: daar ben ik mij continu van bewust!

Posted on Posted in Algemeen

Hans van der Wal is een ervaren projectmanager IT en heeft gedurende zijn carrière ook veel projecten zien strandden. De vraag is natuurlijk hoe je dit kunt voorkomen. In zijn visie is het belangrijk dat je je er als projectmanager continu van bewust moet zijn dat je iets toevoegt aan de business. Daar ga je voor!

Waarom vind je dit zo belangrijk?
Soms krijg ik het gevoel dat het tegenwoordig allemaal om de IT zélf draait. In deze tijd van digitalisering kun je je juist onderscheiden door goed gebruik te maken van informatietechnologie. IT krijgt daarin een steeds belangrijkere rol. Maar wij zijn niet de sterren. We moeten ons als IT’ers blijven beseffen dat we juist ondersteunend zijn aan de business. Zij zijn in de lead en moeten zich blijven onderscheiden in de markt!

Hoe doe je dat?
Ik bereid een project goed voor. Ik wil de business echt goed snappen. En natuurlijk op welke manier zij zich onderscheiden in de markt. Ook maak ik een nauwkeurige inschatting op de kans van slagen van een project. Projectrisico’s vermijd ik liever. Geen open eindjes, maar een goed doordacht plan. Die degelijkheid spreekt mij erg aan. Het budget beschouw ik bijna als “mijn” geld. Een uitgave moet iets opleveren. Daar ben ik mij heel bewust van.

Als ik ergens aan begin, dan ga ik ervoor en maak ik het ook het liefst met het team af. Ik stuur aan op resultaten die optimaal passen bij de business. Soms wijk ik dan af van de initiële doelstelling van het project en stuur tijdig bij. Daar hoort een stukje flexibiliteit bij van het projectteam.

Het projectteam ja, want je doet het niet alleen toch?
Dat klopt. Ik vind het juist leuk om samen met een team een klus te doen. Ik neem de tijd om de teamleden goed te leren kennen en heb oprechte interesse. Als ik dan bij iemand pretoogjes zie tijdens een gesprek, weet ik direct waar iemand energie van krijgt. Op die manier zet ik mensen graag in hun kracht. Als je dingen doet waar je plezier in hebt, ben je er volgens mij ook goed in. Soms gooi ik iemand in het diepe, dat hoort erbij. Dat is straks goed voor het zelfvertrouwen. Leg het “ownership” bij de professionals in je team en ga ze niet te veel op de huid zitten. Je ziet iemand dan enorm groeien in zijn rol. Daar haal ik erg veel voldoening uit.

Ben je dan meer een coachende projectmanager?
Tja, misschien is dat wel een aardige omschrijving. Ik ben projectmanager en sta voor het resultaat, maar ik vind het ook belangrijk dat het team met plezier werkt aan een project. Het helpt wel dat ik vroeger zelf ook gewoon met m’n voeten in de modder heb gestaan. Ik begrijp heel goed welke stress de specialisten hebben als er onder tijdsdruk iets opgeleverd moet worden. Ik zorg dan graag voor een goede sfeer, zodat we wel in een prettige omgeving met elkaar blijven werken. Dan kan het meebrengen van iets simpels als een Limburgse vlaai het verschil al maken. De empathie die je als projectmanager hebt, daar gaat het om!