Kom, dan gaan we Scrummen…

Posted on Posted in Algemeen

Hans van der Wal, projectleider en scrummaster

Toen ik bij mijn vorige opdracht startte hoorde ik dit iedere ochtend: “Kom we gaan even Scrummen…“. De eerste keer dacht ik, ja leuk! Mijn collega’s bedoelden dan de ‘Daily Standup’. Na de korte meeting van 15 minuten verdween iedereen weer naar zijn werkplek om verder te gaan in de ‘waan van de dag’… Is dat Agile werken? Tijdens de SCRUM training met as doel gecertificeerd SCRUM Master te worden ben ik door de artikelen, boeken en studiegidsen die ik gelezen het  nut van deze aanpak beter gaan inzien. In mijn zoektocht naar meer informatie ben ik leuke artikelen tegen gekomen waarvan ik graag wat wil delen.

Wat betekent scrum eigenlijk?

Scrum kan gezien worden als een algemene projectmethodiek voor projecten waarvoor geen einddefinitie bestaat. De methode bestaat al sinds 1986, maar is pas de afgelopen jaren populair geworden, met name in de wereld van de softwareontwikkeling. Binnen die ‘tak van sport’ valt scrum onder de Agile-manier voor het ontwikkelen van software.

Maar waar komt ‘scrum’ eigenlijk vandaan? In een in de Harvard Business Review gepubliceerd onderzoek tonen Ikujiro Nonaka en Hirotaka Takeuchi in 1986 aan dat, historisch gezien, projecten met kleine (multidisciplinaire) teams tot de beste resultaten komen. Hoewel Ken Schwaber, met behulp van Jeff Sutherland, in 1995 van scrum een software-ontwikkelmethode maakte, waren het Nonaka en Takeuchi die de term in 1986 voor het eerst introduceerden in de context van projectmethodieken. Zij namen de term ‘scrum’ over uit de rugbysport. (Bron: Wikipedia)

In de rugbysport is een scrum een manier van spelhervatting na een overtreding. Van beide teams gaat een aantal spelers in elkaar gehaakt staan met de hoofden naar voren gebogen. Als de bal in de scrum wordt ingebracht moeten de spelers van beide teams proberen met hoofd en schouders de tegenstanders ver genoeg weg te duwen om de bal te kunnen bemachtigen. Samenwerking is hierbij van essentieel belang.

Aangezien rugby vooral een Engelse sport is (of een sport die gespeeld wordt in Engelstalige landen), is het niet verwonderlijk dat ‘scrum’ een Engels woord is.

In het Engels (met name in Canada) kan ‘scrum staan voor een (lastige) menigte of een groep. Dit is de manier waarop de term in de rugbysport wordt gebruikt. Toch is de werkelijke betekenis van het woord een andere: ‘to scrum’ betekent ‘verkolen’. ‘Scrum’ is de Romaanse schrijfwijze voor het Albanese ‘shkrumb’, wat een modernere variant is van het Proto-Albanese ‘is-kruma’, wat is afgeleid van het Proto-Europese woord ‘krem’, wat verwant is aan het Latijnse ‘cremo’. ‘Cremo’ betekent ‘branden’. Vrij vertaald wil iemand die een project wil ‘scrummen’ het project dus eigenlijk verbranden. Dit voorgaande heb ik niet zelf verzonnen, maar wat ik leuk vind is dat je binnen de SCRUM aanpak een ‘burn down chart’ hebt. In dat chart geef je de voortgang aan van de huidige sprint. Toeval?

Scrummen in de ICT-infra projectenIn mijn vakgebied zien we in de laatste tijd een grote ommezwaai van de traditionele projectvormen, zoals van waterval naar scrum. Dat betekent ook dat er steeds meer aanvragen ontstaan naar scrum masters, productowners en  scrumcoaches. Dus ook het vak van projectmanagement verandert.

Naar mijn mening zijn de uitgangspunten van SCRUM van belang bij ieder project. Ook ben ik van mening dat bij aanvang van een project de projectmethode gekozen moet worden die bij het project past. Daarbij denk ik ook dat als een organisatie volledig Agile werkt het soms toch de beste keuze is om voor specifieke projecten toch te kiezen voor een meer traditionele projectaanpak waarbij zeker als er een duidelijk doel en budget vastgesteld is.