Let op je lichaamstaal bij online gesprek

Posted on Posted in Werken bij

Een online gesprek is toch echt anders dan een F2F ontmoeting. Dat zal je intussen wel hebben gemerkt. Zeker ook bij een sollicitatiegesprek of intake voor een nieuwe opdracht. Het is jouw moment om een eerste goede indruk achter te laten, dus wees je sterk bewust van je lichaamstaal tijdens je digitale meeting.

Bij een online sollicitatiegesprek praat je tegen een scherm. Dat is niet iets waar je je achter kunt verschuilen, want het laat juist alles duidelijker zien. Je bent voor je gesprekspartner een persoon op een scherm wat een veel kleiner kader is dan elkaar ontmoeten op kantoor. Door dit kleine kader komen veranderingen van houding of gezichtsuitdrukking veel sterker over!

Hier volgen enkele tips waar je op kunt letten:

 1. Camera
  Zet ten eerste je camera op ooghoogte, zodat je ook daadwerkelijk iemand recht aankijkt op gelijkwaardige hoogte. Met een lage camerastand kijkt jouw gesprekspartner in je neus en ook een hoge camerastand flatteert niet. Je komt dan kleiner en gedrongen in beeld en je wilt graag gelijkwaardig en professioneel overkomen.
 2. Beeldscherm
  Zet je beeldscherm op ongeveer 1 tot 1,5 meterafstand. Zo zit je niet te dichtbij of te ver van de camera vandaan en geeft het een goede beeldverhouding net als in een F2F gesprek.
 3. Kijk naar cameralens
  Als je bij de start van het gesprek jezelf introduceert, kijk dan naar de cameralens als je spreekt en niet naar het scherm. Als je in de cameralens kijkt, lijkt het namelijk voor je gesprekspartner of je hem aankijkt. Spreek je tegen het scherm, dan zijn je hoofd en ogen naar beneden gericht en kom je veel minder sterk over.
 4. CV en vragenlijst
  Naast een goede introductie van jezelf, zorg je dat je jouw CV en vragenlijst bij de hand hebt. Laat zien dat je het gesprek hebt voorbereid. Doordat je iets snel en makkelijk erbij kan pakken, houd je beter de aandacht van je gesprekspartner erbij en loopt het gesprek soepeler.
 5. Rustige houding
  Als je niet aan het woord bent, blijf dan in een actieve, rustige houding zitten. Kijk niet weg van het beeld en toon interesse in wat de ander vertelt. Stel tussendoor vragen over wat jouw gesprekspartner vertelt. Als je om je heen gaat kijken, achterover gaat leunen of vaak van houding wisselt tijdens het luisteren, komt dat snel bij de ander over als desinteresse of onrustig. Een scherm is meer confronterend en versterkt houding en gedrag meer dan je zou willen.
 6. Handen
  Wat doe je met je handen? Leg die gewoon net als in een fysiek gesprek rustig op tafel voor je neer en beperk je handgebaren. Houd geen pen vast of ga niet met je vingers op tafel tikken, dat is allemaal erg afleidend.
 7. Kleding
  Alleen je bovenlijf is in beeld tijdens de online meeting en door de digitalisering komen streepjes, bloemetjes of glimmende details op bijvoorbeeld een overhemd erg onrustig over en zijn dus een afleidende factor voor je gesprekspartner. Dus trek een effen overhemd of shirt aan met eventueel een jasje voor een professioneel effect.

Natuurlijk heb je deze onderstaande zaken ook al van tevoren goed geregeld:
Zet je GSM op stil, schakel overige applicaties met berichtgevingen uit, sluit ramen en deuren en neem plaats in een rustige ruimte. Zorg voor een professionele achtergrond van je beeldscherm en licht het thuisfront in dat je een belangrijke meeting hebt als je vanuit huis werkt. Check van tevoren de verbinding en het geluid en zorg dat je een extra headset of oortjes  bij de hand hebt. Ook het licht om je heen is van belang. Zorg dat je goed zichtbaar bent en blijft tijdens het gesprek. Bijvoorbeeld dat de zon geen kans krijgt om in je ogen te schijnen of dat je opeens in het donker komt te zitten, doordat de zon ondergaat. Ik spreek uit ervaring!

Het zijn vaak kleine dingen die een online gesprek kunnen verstoren, maar die je eenvoudig kunt voorkomen. Een goede voorbereiding en de bewustwording van je houding en gedrag bij een online gesprek is al het halve werk. Gebruik deze tips en ik wens je veel succesvolle gesprekken toe!

Mirjam Goeseije
HR Consultant
mirjam.goeseije@bconn.nl
BCONN ICT