Marktontwikkelingen en trends volgens BCONN ICT

Posted on Posted in Werken bij

HR Consultant Mirjam Goeseije stelt aan Rolf Warntjes van BCONN ICT de volgende vraag:
Wat zijn de veranderingen in de markt die wij als IT-bureau merken ten tijde van de COVID-19 periode en welke trends verwachten wij komende tijd?

Niemand ontsnapt aan deze crisis en het is eigenlijk interessant om te zien hoe je als ondernemer deze periode beleeft en doorkomt. Natuurlijk is het soms een spannende film en zijn er zware economische gevolgen en betreuren wij in Nederland helaas ook zeer schrijnende situaties. Het blijft een onzekere tijd, maar we zijn en blijven als bureau wel nieuwsgierig naar de toekomst.

Ten aanzien van veranderingen in de markt tijdens deze crisis zien wij dat de vraag naar externe inzet flink is afgenomen. Nieuwe inhuur is vrijwel geheel gestopt veelal door change freezes. Naar de huidige externe inzet wordt kritisch gekeken of dat wel echt nodig is. Veel bedrijven maken een pas op plaats en nemen dus een afwachtende houding aan, waardoor nieuwe IT-projecten zijn uitgesteld. Deze afwachtende houding is ook te merken binnen de arbeidsmarkt. De werving van nieuwe IT-professionals is hierdoor ook stilgevallen. Professionals staan nu niet open voor een overstap en zijn druk en loyaal voor hun huidige werkgevers.

In de toekomst verwachten wij dat rollen op het gebied van cloud adoptie, digital workspace (werkplekken) en informatiebeveiliging een vlucht gaan nemen. Voorlopig zijn we nog niet af van het virus en verwachten wij dat kantoren daarom in de toekomst een hybride manier van werken zullen toepassen, een combinatie van thuis en op kantoor werken. Hierbij zijn de technologieën o.a. op het gebied van cloud voor flexibiliteit en snel op- en afschalen hard nodig voor onder andere een stuk kostenbeheersing. Doordat het thuiswerken ook meer gemeengoed zal worden, zal er ook meer kennis gevraagd worden op het gebied van de moderne werkplek. En daarbij ontstaat natuurlijk ook de behoefte om deze goed te beveiligen om hackers geen vrijspel te geven.

Om deze rollen in de toekomst goed in te kunnen vullen wordt er nogal wat gevraagd van de IT-professional qua skills, omdat werken op afstand toch een feit zal zijn. Denk daarbij aan goed kunnen communiceren, afstemmen, uitleg geven en ook geduld betrachten. Daarnaast is een stuk ervaring, zodat je zaken goed kunt overzien en het durven nemen van verantwoording ook erg belangrijk om zaken op afstand te plannen en in te regelen voor de klant. Allemaal vaardigheden die naast de technische kennis ook nodig zijn. Bij BCONN ICT zijn wij ons daarvan bewust en helpen wij graag onze professionals daarmee via coaching en training mocht daar behoefte aan zijn.

Deze COVID-19 periode is een zware tijd, maar we houden onze ogen goed open en blijven ook nu inspelen op de marktmogelijkheden voor onze professionals.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel interesse hebben in meer informatie over BCONN ICT of een vrijblijvend (online) gesprek, neem dan contact op met Mirjam Goeseije via 06-42137046 of mirjam.goeseije@bconn.nl .