Revolutie in samenwerking met Microsoft 365

Posted on Posted in Digital Workspace, Professionals, Services

De moderne werkplek van Microsoft 365 is al een stap in de goede richting om op afstand samen te werken. Met de aankondiging van Microsoft Fluid gaat dit nog een stap verder dan we nu gewend zijn. Wij hebben dit afgelopen maand getest en delen hierbij onze ervaring. Bovendien is een aantal links bijgesloten met meer info over dit nieuwe geavanceerde product van Microsoft dat binnenkort beschikbaar is, zodat je het zelf kan proberen.

Wat is Microsoft Fluid Framework?
Kort gezegd in het Engels: “Microsoft Fluid is a framework designed to help you collaborate better using embeddable, real-time collaborative elements that can be sent inside of Microsoft applications like Microsoft Teams, Outlook & more. Mooie woorden om te omschrijven dat Microsoft Fluid eigenlijk de schil wordt om alle samenwerkingsplatformen van Microsoft heen, waarin je real-time kan samenwerken en informatie kan delen. Maar hoe werkt het in de praktijk?

Een soort digitaal prikbord
Je treft als het ware een leeg wit scherm in je browser waarbij je kan starten met samenwerken met anderen. Het is een soort prikboard waar je acties, tabellen, plaatjes, bestanden en links kunt plaatsen of bewerken. Je kunt daarbij commentaar geven en direct acties toekennen aan je teamleden.

Content als verplaatsbare LEGO blokjes
Maar het is meer. Het gaat erom dat je stukjes content uit Office applicaties op verschillende manieren kunt delen, waarbij wijzigingen realtime worden gesynchroniseerd. Zie die stukjes content als zogenaamde LEGO blokjes die je waar dan ook kunt plaatsen: in e-mail, chats en andere apps. Als iemand de content wijzigt, wordt dat direct geüpdatet, waar het dan ook voor anderen gepubliceerd is. We lichten dit toe aan de hand van een voorbeeld.
Je hebt op basis van een Excel sheet een mooie grafiek gemaakt. Normaal stuur je die grafiek naar je collega’s of je deelt het in teams. Met Microsoft Fluid kun je die grafiek direct delen in Word, Excel, e-mail en agenda met anderen. Als door wijziging van data de grafiek verandert, wordt dit realtime gesynchroniseerd op de plekken waar de grafiek is gedeeld. Dus als een grafiek in jouw e-mailbericht wordt gedeeld en aangepast wordt, zie je in jouw e-mail direct de aangepaste nieuwe versie. De content is flexibel danwel “fluid” geworden, vandaar de naam.

Realtime, maar dan ook ECHT realtime samenwerken
Het werkt realtime, maar dan ook écht realtime. Zodra iemand begint met typen verschijnt de tekst al in beeld! En dan maakt het niet uit of je met 10, 50 of zelfs 100 mensen in hetzelfde veld werkt.

Deze nieuwe technologie gaat ons echter verder helpen in de manier waarop wij met elkaar samenwerken. Nieuwsgierig geworden hoe dat er in beeld en de praktijk uit kan zien?

Voor meer info hierover ga dan snel naar:

Preview om zelf kennis te maken met Microsoft Fluid Framework
https://fluidpreview.office.net

Ontdek wat nieuw is en binnenkort beschikbaar wordt in Microsoft 365
https://www.microsoft.com/nl-nl/microsoft-365/blog/2020/05/19/microsoft-teams-fluid-framework-new-microsoft-365/

Microsoft Fluid Framework in Outlook en Office.com
https://techcommunity.microsoft.com/t5/microsoft-365-blog/introducing-the-first-microsoft-fluid-framework-experiences-in/ba-p/1345543

Als je meer over deze nieuwe technologie wilt weten, neem dan contact met ons op.
We helpen je er graag bij.

Jeroen Kamps
Technisch Consultant Microsoft 365
jeroen.kamps@bconn.nl

Rolf Warntjes
Salesmanager
rolf.warntjes@bconn.nl