Microsoft Tech Summit 2018

Posted on Posted in Digital Workspace, Professionals

(door Jan-Peter Goeseije)
Woensdag 28 maart was de aftrap van de MS Tech Summit 2018 in de RAI in Amsterdam. Het is een tweedaags event om de nieuwste technische zaken op Microsoft gebied van dichtbij te ervaren. De focus van mijn bezoek lag op Azure, eerst algemeen dan beveiliging en als laatste serverless computing en als toegift nog Containers.

De eerste sessie was een inleiding over Azure. De elementen hierin waren:

 • Wat is het?
  Het betreft 100+ services die je kunt gebruiken, met een overzicht van de lijst. Ook te vinden op https://azure.microsoft.com/nl-nl/
 • Waarom zou ik het willen?
  Hier werden de top issues waar CIO’s mee worstelen gebruikt om het te kunnen verkopen.
 • Hoe ga ik ermee aan de slag?
  Hier lieten ze een roadmap zien met betrekking tot de implementatie. Deze ligt echter niet vast en is in verschillende blokken opgedeeld. Bij deze roadmap werd gestart met DevTest.

De tweede sessie betrof het veilig maken en goed beheren van een Azure omgeving, de onderwerpen hierin waren:

 • Azure Security Center
 • Azure back up
 • Azure Monitor

Security Center geeft allerlei mogelijkheden om te zien wat er gebeurd binnen de Azure omgeving en geeft tips om de beveiliging te verbeteren op je afgenomen services.

Met Azure Backup kun je een back-up maken van de gegevens van on-premises servers, virtuele machines, gevirtualiseerde workloads, SQL-server, SharePoint-server en nog veel meer.

Azure Monitor is van een heel andere orde dan de eerste twee. Je kunt dit helemaal inrichten zoals je zelf wilt met standaard dashboards of RBAC dashboards. Daarbij kun je ook servicemaps aanmaken die je service in de gaten houden of application maps die dit specifiek voor applicaties doen.
Wat ook mooi is, is het feit dat je code injecties (Azure Insights) kunt doen zodat monitoring je applicatie of client in de gaten kunt houden en dat je ketenmonitoring hebt waarbij je per element in de keten kunt inzoomen – ziet er echt gaaf uit. Al met al zijn de mogelijkheden eindeloos.

Serverless computing with Azure
Met serverless computing gaat MS weer een stap verder. De onderliggende infrastructuur doet er niet meer toe. Je zet functies op Azure die gewoon aangeroepen kunnen worden. De verdere toelichting kwam niet verder dan een aanroep via HTTPS die een “Hello world” message weergaf, tja niet heel enerverend.
Wat wel leuk was om te zien was het in elkaar klikken van events waarbij input van twitter met een bepaalde # werd opgeslagen in PowerBI. Hierop werd dan Analyze losgelaten om de tekst te analyseren en bij een lage score naar MS Teams een bericht stuurde voor het team dat negatieve berichten afhandelt en voor positieve berichten naar het andere MS Teams.
Verder hadden ze het nog over de Event Grid, die vangt alle input/events af en stuurt door wanneer mogelijk. Zelf zeggen ze dat het robuust is en hoge throughput garandeert, we gaan het zien.
Aan het einde van de sessie was er ruimte voor vragen. Naar goed Hollands gebruik ging dit met name over de kosten van gebruik omdat je van tevoren niet weet hoeveel resources er gebruikt gaan worden bij serverless computing. Dit kun je momenteel alleen aftoppen met een bedrag per dag.

De laatste sessie ging over Windows containers – Docker. Er werd gestart met het waarom van containers. Met name door de gesharede onderdelen kom je vaak in spagaat dat de ene app een update nodig heeft maar dat dat niet kan omdat een andere app dan juist niet meer werkt. Door de shared componenten uit het OS in de container bij de app te stoppen kan de upgrade per applicatie wel worden uitgevoerd. Het enige gedeelde component is slechts de kernel.

Daarna ging het over Orchestrators – Kubernetes. Voor het updaten en laten draaien van meerdere instances van een app werd Kubernetes gebruikt. Er werd een demo gegeven waarbij een app met 4 instances draaide, geupdate werd naar een nieuwere versie met 5 instances en live overschakelde. Daarna werd het proces teruggedraaid en dat gebeurde ook in een live omgeving met een app en dat zag er wel stoer uit dat dat goed werkte.

Als laatste werden Microservices behandeld. Volgens de spreker Jeffrey Woolsey – als je hem een keer kunt zien spreken moet je dat zeker doen, een tv-dominee is er niets bij, echt heel aanstekelijk – zijn containers de tussenstap om oude applicaties te kunnen isoleren maar zou je nu moeten ontwikkelen met microservices. Microservices passen ook meer bij de huidige DevOps gedachte dan hele applicaties met functies ontwikkelen.

Voorts ging Jeff nog helemaal los over Windows Server 2019 – hoe fantastisch en beter dat is dan alle andere concurrenten. En moesten we zeker naar Honolulu management in win svr ‘19 kijken!

Al met al weer een informatieve Tech Summit van Microsoft!