Online IT-training: “Het voelde niet aan als op afstand.”

Posted on Posted in Algemeen

Tegenwoordig worden de trainingen online gegeven in plaats van klassikaal. Onze technisch consultant Freek Brouwer heeft vorige week een online Microsoft Azure Administrator training gevolgd. We spreken hem over zijn ervaring en maken een vergelijking met de klassikale vorm.

In zijn algemeenheid. Wat is jouw eerste indruk?
Ik ben aangenaam verrast. Ik ben zelf gewend om klassikaal training te volgen, dus ik had toch vooraf mijn bedenkingen over deze vorm. Wat mij opviel is dat echt alles soepel verliep. Verbindingen waren uitstekend, de oefeningen in de labs werkten goed. Dat was erg prettig. Klassikaal heb ik eerder ervaren dat applicaties bijvoorbeeld haperden en dingen niet goed werkten. Dat demotiveert ontzettend, maar in dit geval was alles professioneel opgezet. Onze trainer was goed voorbereid, verdeelde de aandacht uitstekend over de deelnemers en maakte de training interactief.

Hoe ziet zo’n training op afstand eruit?
Er zijn zo’n 10 deelnemers in de training met behulp van Zoom. Vaak met camera aan, waardoor je elkaar en de trainer ziet. Voor de oefeningen log je in met een Azure account met een sponsored subscription, zodat je je eigen Azure omgeving hebt om alles in te ontdekken. Tevens blijft deze subscription nog geldig ná de training. Ik moet zeggen dat Microsoft dit nu goed voor elkaar heeft.
Als je vragen hebt of een foutmelding krijgt tijdens het maken van een opdracht, steek je virtueel je hand op in Zoom. Op die manier krijg je hulp van de trainer. Hij zet dan een zogenaamde “breakout” sessie op en kijkt dan individueel met je mee in jouw lab omgeving om je verder te helpen. Dan heb je echt één op één contact en hulp van de trainer. De andere deelnemers zien dat de trainer even in een breakout zit en kunnen zelfstandig de opdracht uitvoeren.

Is er iets dat je mist bij online training?
Ja. Dat is het persoonlijk contact met de groep. Je bent met online training wel heel individueel bezig. Je zit alleen thuis met een koptelefoon op de training te volgen. Er is wel kort een voorstelrondje met de deelnemers, maar gezellig lunchen met elkaar is er niet bij. Ik merk dat je hierdoor geen band opbouwt met de anderen. Je hebt er dan ook minder behoefte aan om elkaar na de training op te zoeken of bijvoorbeeld te linken via LinkedIn. Het netwerken met elkaar is daardoor wel minder goed.

Wat vind je van de kwaliteit van online training?
Voor mij werkt het uitstekend. Ik zit in mijn eigen omgeving thuis in mijn comfortabele stoel en kan mij heel goed concentreren tijdens de training. Ik moet erbij zeggen dat ik thuis een eigen werkkamer heb, zodat dit ook kan. Je moet wel discipline hebben om zelfstandig te werken. Ik kan mij voorstellen dat mensen die snel afgeleid zijn, thuis juist andere dingen gaan doen en minder focus op de training hebben.

En straks als klassikaal mogelijk is, wat kies je dan?
Ik kies voor een online training. De voordelen vind ik toch groter dan de nadelen. Ik heb geen reistijd. Ik zit heerlijk in mijn eigen kamer in een goede stoel. Bovendien vind ik het laagdrempelig om online vragen te stellen. Klassikaal voel ik mij hierin geremd omdat ik geen “domme” vragen wil stellen. Je zit tussen vakgenoten en wil liever niet laten zien dat je iets niet begrijpt. Bovendien representeer je ook het bedrijf waar je werkt en dan wil je toch goed voor de dag komen.

Dus al met al… ik had vooraf mijn bedenkingen, maar ben om en ga voor online!