Projectmanager als peoplemanager?

Posted on Posted in Algemeen

De inzet van de juiste professionals op een project kan een hersenkraker zijn… In mijn rol als peoplemanager bij BCONN ICT en projectmanager waarin ik aan projecten werk bij klanten van BCONN ICT ondervind ik vaak het volgende dilemma;
Vaak staat een ICT-project onder behoorlijke (financiële) druk en is de uitdaging van een projectmanager om met steeds minder professionals het werk verzetten. Kies je dan voor de meest ervaren, vaak dure professionals of geef je ook een wat minder ervaren professional de kans om te groeien in zijn carrière?

Teamsport
Ik maak even een bruggetje naar de wielersport: “Wat gebeurt er als er in een ploegentijdrit iemand een mindere dag heeft?” Dan moet je met minder wielrenners het kopwerk doen en je teamgenoot “uit de wind houden” om zo samen in een zo goed mogelijke tijd aan de finish te komen.

De juiste mix
Mede door dit voorbeeld kies ik er steeds vaker voor om in een teamsamenstelling met een mix van “ervaringsjaren” te werken. Ik merk dat de bevlogenheid van een professional vaak belangrijker is dan vele jaren ervaring, zeker bij technisch specialisten.
Het doen van uitdagend en nieuw werk vergroot de betrokkenheid. Op deze manier probeer ik meer aandacht te geven aan de talenten van professionals zodat ze zich gelukkig voelen in hun werk, wat de productiviteit sterk ten goede komt.
Mijn belangrijkste rol in een project is het faciliteren van het projectteam, de professionals uit de wind houden en écht naar ze luisteren. Als een techneut zegt: “Theoretisch zou het moeten kunnen”, dan werkt het niet. Dit betekent geen extra druk zetten op “het moet af”, maar de focus “houden op”, levert dan uiteindelijk het beste resultaat voor de klant.

Een mooi voorbeeld uit de praktijk
Enige tijd geleden kreeg BCONN de vraag van een ingenieursbureau om de performance van de ICT-omgeving te verbeteren. Na een goede analyse bleek de gekozen architectuur van zowel de back-end als de werkplekken niet te passen bij de behoefte van de klant. Met een compact, maar gevarieerd team van specialisten, hebben we in een korte tijd een nieuw ontwerp, bouw, uitrol en in beheer name van de nieuwe ICT-werkomgeving voor deze klant gerealiseerd. Juist de variatie in het team in vak volwassenheid heeft tot dit resultaat gezorgd. Een combinatie van ervaring en juist ook de wat onconventionele zienswijze van jonge professionals heeft ervoor gezorgd dat er binnen de gestelde tijd een voor de klant boven verwachting goed werkende ICT-werkomgeving is gerealiseerd.

Tenslotte
Door mijn rol als projectmanager en peoplemanager bij BCONN is mijn ervaring dat je vaker moeten stil staan bij de ideale mix van professionals in een projectteam en niet direct moeten terugvallen op zekerheden.
Het geven van een kans aan een wat minder ervaren specialist geeft vaak dat extraatje in een team. Minder ervaring betekent ook vaak minder belemmeringen. En dat biedt ook nieuwe mogelijkheden en inzichten. Maak daar gebruik van!