‘Provisioning duurt slechts een paar minuten’

Posted on Posted in Modern Datacenter & Cloud, Professionals

Freek is technisch consultant cloud & automation bij BCONN ICT. Hij helpt klanten met de transitie richting agile werken, het gebruik maken van DevOps, Continious Development en het automatiseren van IT. Veel bedrijven experimenteren hier momenteel mee met de vraag hoe je de voordelen van nieuwe technologie kunt inzetten. Expertise is helaas schaars. Er is namelijk nog geen ‘school” voor dit relatief nieuwe vakgebied. Het komt vooralsnog neer op gewoon doen, vallen, opstaan en weer doorgaan in de praktijk. En daar spreken we hem graag over.

Wat is nou echt veranderd met de komst van cloud?
Voor mij zijn dat snelheid en flexibiliteit bij softwareontwikkeling. Je kunt nu zoveel beter en sneller reageren op marktveranderingen. Ik geef je een voorbeeld. Nog maar een paar jaar geleden kon je als developer voor de aanvraag van resources, lees: een change, zomaar een paar weken of zelfs maanden wachten voordat deze uitgevoerd werd. Er kwam een heel bureaucratisch proces bij kijken waar allerlei stakeholders hun goedkeuring moesten geven. Als jouw request dan ook nog eens onderop de stapel lag, had je pech en kon je soms maanden wachten voordat je verder kon. Toen heel normaal, maar in deze tijd killing.

Hoe gaat dat tegenwoordig?
Sinds de komst van cloud zijn voor hen nieuwe mogelijkheden ontstaan. Je kunt via het selfservice portaal van bijvoorbeeld AWS of Azure, on demand je resources direct bij elkaar klikken en aan de slag. De provisioning duurt slechts een paar minuten!
Met functionaliteit zoals autoscaling, kun je bovendien je omgeving ook nog eens automatisch laten op -en afschalen. Zo bespaar je kosten en zorg je ervoor dat je piekmomenten goed kunt opvangen. Voor webshops bijvoorbeeld is hoge beschikbaarheid en snelheid van levensbelang. Klanten hebben een aandachtspanne van maar een paar seconden. Duurt je request langer, ben je je klant kwijt!

Wat betekent dat voor IT?
Je geeft een stukje controle uit handen. En daarop moet je kunnen vertrouwen. Softwaredevelopment regelen niet alleen zelf de resources, maar zorgen ook voor het testen en updaten van de applicatie. Een ander groot voordeel is snelheid. Iets dat voorheen maanden duurde, is nu in een paar minuten gepiept. Op die manier zorg je als IT voor continuous deployment. Je kunt als bedrijf nu snel anticiperen op een veranderende vraag in de markt.

Het klinkt allemaal positief. Zijn er ook zaken waar we op moeten letten?
De applicatie moet wel stateless zijn, anders is het wel een stuk complexer om op deze manier te werken. Hiermee wordt bedoeld dat de applicatie niet meer afhankelijk is van individuele opslag, servers of ingeregelde uitwijk. Apps en applicaties worden bij fouten vervangen door nieuwe, zonder dat de business daar iets van merkt.

Verder vind ik dat het team tenminste een Agile mindset moet hebben. Deze manier van werken zorgt er echt voor dat je snel kan wisselen en veranderen. Geen waterval principes of bigbang scenario’s. Dat is nu echt voorbij.