Spanning op de IT arbeidsmarkt

Posted on Posted in Algemeen

Kranten en andere media schrijven er wekelijks over; er is een schreeuwend tekort aan goed IT personeel. Bij BCONN ICT merk ik het ook. We hebben meer opdrachten dan personeel, dus heb ik de schone taak dat er goede Professionals worden aangenomen. Maar dat gaat niet zomaar, ik merk dat deze markt goed op slot zit, meer dan ooit. Hoe komt dat toch?

Goede en de ervaren IT-ers worden bij hun huidige werkgevers flink in de watten gelegd. Ze worden behouden met een goed salaris. Er wordt in hun ontwikkeling geïnvesteerd door het volgen van opleidingen en het maken van studiereizen. Doe je dat niet in deze tijd als werkgever, dan heb je gauw de kans dat jouw Professionals zich gaan oriënteren.

Daarnaast bestaat er ook nog de kans dat goede ervaren IT-ers niet bij een andere werkgever aan de slag gaan, maar juist voor zichzelf gaan beginnen. Het idee van vrijheid over de soort opdracht, het tarief en de reisafstand lonkt als je als zelfstandig ervaren professional aan de slag gaat. Dat daar meer bij komt kijken, wordt veelal vergeten. Maar daar kom ik graag een volgende keer op terug.

Tevens zijn IT-ers gewoon enorm loyaal naar hun werkgever. IT-ers kiezen sneller voor het bekende en zoeken zekerheid en veiligheid. Een overstap zullen ze dus niet snel maken, als de arbeidsvoorwaarden in orde zijn. Ze weten graag wat hun te wachten staat. Vaak geven ze ook de voorkeur aan hun huidige werkgever om die eerst nog een kans te geven dan om elders te gaan rondkijken.

Tenslotte worden goede IT-ers meerdere malen per dag benaderd om elders in gesprek te gaan. De keuze is reuze. Gek worden ze van al die benaderingen, vaak via LinkedIn. Recruiters worden daarom massaal geweerd in de contacten. Ben je zo’n IT-er, die continu wordt bestookt met benaderingen, dan kan ik je adviseren altijd contact te leggen met enkele goede recruiters. Zoek contact met die recruiters, die bij jou passen en jouw ambitie en de IT-markt begrijpen. Je weet maar nooit wanneer je ze nodig mocht hebben.

Hoe kom je dan toch als werkgever in de spotlight te staan van IT-ers die je graag wilt aannemen? Door je als goed werkgever te onderscheiden van je concurrenten. Weet wie je concurrenten zijn en wat jouw als IT-werkgever nou zo bijzonder maakt. Daarnaast moet je jouw doelgroep goed kennen. Wat triggert nu een IT-er? Is dat geld, bonus of een leaseauto of juist ontwikkeling, uitdagende opdrachten of een behoefte aan thuis voelen en een prettige werksfeer? Heb je hier de antwoorden op, maak dan hiervan gebruik in je communicatie op social media en in gesprekken met jouw potentiële kandidaten. Zo kom je zeker als werkgever in die begeerde spotlight te staan.