BCONN helpt OV-bedrijf bij migratie naar centraal e-ticketsysteem

Van versnipperde IT-infrastructuur naar consolidatie in datacenters. Hoe een OV-bedrijf zich voorbereidt op de toekomst.

Een regionaal openbaarvervoerbedrijf krijgt een nieuwe IT-infrastructuur voor zijn kaartautomaten. De technisch dienstverlener die de infrastructuur verzorgt, wil het netwerk en alle servers daarmee voorbereiden op de toekomst. Om alles in goede banen te leiden, doet het bedrijf een beroep op BCONN ICT. Projectleider Hans van der Wal: “We hebben de rode loper uitgerold voor nieuwe diensten, zoals betalen via de smartphone.”

Het oude systeem was robuust, maar niet toekomstbestendig, vertelt BCONN professional Van der Wal. Zo verliep de verwerking van e-tickets en OV-chipkaarttransacties via lokale oude servers. Hierdoor was het beheer lastig en innovatie zo goed als onmogelijk. Bovendien verschijnen op nieuwe OV-lijnen moderne betaalterminals die niet met het oude systeemwerken.

En dus koos de technisch dienstverlener van het OV-bedrijf voor consolidatie en vernieuwing van de versnipperde IT-infrastructuur. Daarbij werden alle lokale en geclusterde servers ondergebracht in twee actieve datacenters. Die zijn onderling redundant en nemen elkaars diensten bij een calamiteit naadloos over. De dienstverlener beheert de datacenters en de netwerken. De keuze voor consolidatie was al genomen en het grootste deel van de nieuwe ITinfrastructuur stond al in de datacenters.

Juiste kennis

Voor de resterende onderdelen van het project schakelde het dienstenbedrijf Van der Wal in. Onder zijn leiding moest het projectteam de geconsolideerde systemen voorzien van de juiste softwareconfiguratie en de daadwerkelijke migratie naar de twee datacenters begeleiden. Een mooie klus voor de BCONN professional, die veel specifieke kennis meebracht.

“Het is vooral de combinatie van mijn technische kennis en organisatiekennis die bij dit project goed van pas komt. Soms moet je snel durven schakelen. Dan is het lastig als je veel procedurele stappen moet volgen. Ik kan goed inschatten of iets lukt en weet anderen daarvan te overtuigen. Maar er mag niets fout gaan. Anders kunnen mensen niet meer in- en uitchecken en vinden geen betalingen plaats.”

Uitvoerig getest

Om niets aan het toeval over te laten, is de nieuwe IT-infrastructuur en de nieuwe versie van de e-ticketingsoftware uitvoerig getest. Dit gebeurde eerst bij de leverancier, toen samen met het OV-bedrijf en daarna als pilot in de live omgeving. De uiteindelijke migratie moet nog plaatsvinden en zal in totaal ongeveer twee maanden in beslag nemen. Station voor station neemt het team dan onder handen. Als laatste wordt de oude IT-omgeving afgebouwd en verwijderd.

Bij het project komt de expertise van BCONN ICT goed tot zijn recht, vertelt Van der Wal. Het adviesbureau heeft veel kennis van complexe IT-infrastructuren en hielp talloze organisaties bij verandertrajecten. “We zijn gewend om ons in te leven in de organisatie waarin we werken. We passen ons aan, maar behouden onze identiteit. Dat merk je aan onze betrokkenheid, manier van werken en kwaliteit die we uitstralen. We houden onze vakkennis op peil en houden onszelf regelmatig een spiegel voor tijdens de BCONN Consultancy Academy die we elk kwartaal organiseren.” Met zoveel kennis en kunde in het projectteam moet het gek lopen als OV-reizigers voor gesloten incheckpoortjes stranden tijdens de consolidatie van het serverpark. Sterker nog: de nieuwe IT-omgeving maakt het wellicht mogelijk dat die reizigers binnenkort zelfs de poortjes openen door in te checken met hun smartphone.

Download pdf-bestand