Thuis en kantoor: best of both worlds!

Posted on Posted in Networking & Security, Professionals

Ons team werkt geheel vanuit huis. Hoe ziet zo’n dag er nu uit? Wat bevalt wel en niet? Gaat dit onze manier van werken definitief veranderen na de coronacrisis? We vragen onze technisch consultant Korné Zwerver over hoe alle maatregelen zijn werkplek hebben veranderd.

Hoe ziet tegenwoordig jouw gemiddelde werkdag eruit?
Voor de crisis reed ik ’s morgens vroeg naar kantoor om files te vermijden. Nu is er juist tijd om te ontbijten met mijn vrouw en twee kinderen. Dat is wel zo gezellig. De dag start ik vervolgens eigenlijk niet anders dan normaal op kantoor: lezen van e-mail en gewoon het werk dat je normaal gesproken ook doet.

De werkplek ziet er technisch gezien ietwat anders uit. Op kantoor heb ik twee verschillende systemen naast elkaar open staan, van waaruit ik mijn werkzaamheden kan doen. Nu werk ik thuis vanuit slechts één systeem met twee VPN-clients. Het gaat op zich prima, alhoewel het werken met twee systemen naast elkaar ietwat gemakkelijker gaat. Je hoeft immers niet telkens te switchen. Fysiek gezien, is mijn werkplek als het ware “under construction”. Ik ben net verhuisd en mijn bureau staat nog op beton. Om het piepen en kraken van de bureaustoelwielen te verhelpen heb ik een paar laminaatstukken onder mijn bureau gelegd. Prima work around for the time being haha…

Wat zijn de voordelen van thuiswerken?
Nou ja, de files mis ik natuurlijk niet. Dat is wel fijn. Het scheelt ook een hoop tijd. Ik merk dat je prima je werk op afstand kan doen. Ook de online teammeetings gaan goed. Het scheelt ook dat mijn klant internationaal is georiënteerd. Online meetings zijn dus al gemeengoed. Je merkt ook dat Nederland beschikt over goede en stabiele internetverbindingen vanuit huis.

Verder merk ik dat je echt meters kan maken. Tenminste, als je ongestoord je werk kan doen. Geen binnenlopende collega’s. Geen afleiding. Gewoon lekker doorwerken.

Wat is echt een nadeel van thuiswerken?
Ja, dat is meteen ook het nadeel… Dat je helemaal geen collega’s meer ziet. Ik mis dat wel, het persoonlijke contact. Gezellig bij de koffieautomaat een babbeltje maken of dat je even kort een vraag aan iemand kan stellen. Dat gaat nu wat omslachtiger. Daarnaast zijn de dagen als de kinderen wél thuis zijn erg zwaar. Je moet hen echt instrueren dat papa er wel is, maar niet lastig mag worden gevallen. Kinderen begrijpen dat niet goed en tijdens een teammeeting heb je dan wel eens dat een kind de kamer in komt lopen. De meeste mensen hebben wel begrip voor de situatie, maar zelf vind ik het wel eens vervelend.

Wat heb je geleerd van thuiswerken?
Wat mij wel opvalt is dat je vooraf bij een project overal goed over moet nadenken of je overal op afstand bij kunt komen. Je moet immers wel de rechten hebben om remote aanpassingen te kunnen maken op bijvoorbeeld een switch. De firewall moet natuurlijk ook dusdanig geconfigureerd zijn dat deze toegang tot kritische componenten toe staat vanuit huis. Het is irritant als je er tijdens de change achter komt dat je niet overal toegang toe hebt. Dan ben je feitelijk te laat en dan kun je de change alsnog niet uitvoeren.

Als straks kantoor weer open is, gaat alles dan terug naar het oude?
Ik denk het niet. We hebben nu noodgedwongen gezien dat je prima vanuit huis kan werken. Dat gaat gewoon goed. Ik denk en hoop eigenlijk, dat het een combinatie van huis en kantoor gaat worden: “the best of both worlds”.

Op kantoor onderhoud je de persoonlijke contacten en leer je nieuwe mensen kennen. Thuis kun je ongestoord lekker doorwerken en bespaar je reistijd, fileleed en daarmee kosten. Het lijkt mij een uitstekende combinatie!