Verslag Citrix Future of Work Tour

Posted on Posted in Digital Workspace, Professionals

Geschreven door Mick Derksen, technisch consultant BCONN ICT

Persoonlijk was ik erg benieuwd naar nieuwe ontwikkelingen omtrent de Intelligent Workspace, Citrix Apps en Desktop en Citrix Cloud. Die sessies die hieraan bijdroegen heb ik bijgewoond. Hieronder volgt een aantal onderwerpen die ik interessant vond:

 

Intelligent Workspace

De keynote begon met een aantal onderzoeken waarin aangegeven werd dat er globaal gezien binnen 10 jaar zo’n 485 miljoen werkende mensen bij komen. In 2025 is 75% van de werkende mensen een millennial en 82% daarvan heeft aangegeven dat werkplek technologie doorslaggevend is bij het accepteren van hun baan.

Citrix denkt hier toegevoegde waarde te kunnen leveren door het toevoegen van intelligentie aan alledaagse terugkomende taken. Het opstarten van applicaties en switchen tussen applicaties kost namelijk veel tijd en Citrix zorgt met deze oplossing voor een betere productiviteit. Het idee van de Intelligent Workspace is om veel terugkomende taken te automatiseren.

Er werden tijdens de keynote meerdere demo’s getoond vanaf https://evolution.citrix.com. Het is mogelijk om je applicaties via API te koppelen (mits aanwezig) en middels een template is het mogelijk om bepaalde acties te laten uitvoeren. Via drag-en-drop maak je zo’n template zonder dat hier scripting kennis voor nodig is. Je kan deze aangemaakte templates opslaan en delen via een soort store.

Voor de gebruiker is het de bedoeling dat je deze taken met 1 klik binnen 1 applicatie kan uitvoeren (vanaf een desktop of mobiel device) in een zeer gebruikersvriendelijke interface.

 

Citrix Cloud

Om te verbinden met de Citrix Cloud is er een Citrix Cloud Connector nodig die via poort 443 communiceert. In de Cloud is AutoScale aanwezig en kan ingesteld worden op een Delivery Group. Dit is een beetje zoals Power Management op een Delivery Group. Met Power Management kan je instellen dat je vanaf een bepaald tijdstip een aantal VDI’s klaar wil hebben staan en buiten kantoortijden automatisch uit wil hebben staan. AutoScale werkt ongeveer op dezelfde manier, echter creëer of verwijder je een VDI. Dit is voornamelijk handig om kosten te besparen in de Cloud.

Binnen de Citrix Cloud wordt alleen gebruik gemaakt van Machine Creation Services (MCS). Je kan kiezen voor de Current Release (CR), Long Term Service Release (LTSR) of een mix van beide. Citrix gebruikt meerdere Gateway Services over de wereld en via Point of Presence (POP) wordt automatisch de dichtstbijzijnde gateway gebruikt om te verbinden naar Citrix Cloud.

Voor Identity en Access Management is multi domain/forest support toegevoegd en kan er (op korte termijn) ook gebruikt gemaakt worden van on-premise Citrix Gateway, Okta en/of Google.

Concurrent User licenties zijn niet mogelijk voor Citrix Cloud. Je kan kiezen voor “per user per month” wat goedkoper zou moeten zijn dan concurrent user licenties. Ten slotte zijn in Citrix Cloud alle functies van Platinum beschikbaar.

 

Citrix Apps en Desktops

Ten slotte waren er nog enkele nieuwtjes te melden omtrent Citrix Apps en Desktops. Zo krijgt de Director wat verbeteringen m.b.t. sessie informatie tijdens het inloggen. Het wordt meer inzichtelijk waar trage login tijden vandaan komen. Ook komt er binnenkort Citrix Analytics voor performance voor zowel on-premises als Cloud klanten. Hiermee wordt middels scores beter inzichtelijk wanneer er performance problemen optreden en dit bevordert het onderzoek naar de kern van het probleem.

Op gebied van Security kunnen er binnenkort App Protection Policies worden toegepast. Met deze policies kunnen ze een keylogger op de achtergrond voorzien van foutieve informatie en wordt het onmogelijk gemaakt om het scherm vast te leggen.

Citrix App Layering krijgt ondersteuning voor Gen2 Hyper-V Images en VHDX en Microsoft Office 2019 en Server 2019 worden in de aankomende release ondersteund. Hier zijn verbeteringen in aangebracht zodat deze goed werken binnen een Layer.

 

Over het event zelf

De Citrix Future of Work Tour is een event dat mede mogelijk gemaakt wordt door sponsors en exclusieve inhoud van Citrix Synergy bevat. Deze tour wordt wereldwijd georganiseerd en woensdag 9 oktober jl. werd deze gehouden in de Midden Nederland Hallen in Barneveld.

Op dit event komen visie, innovaties, best-practices en hands-on demo’s tijdens de verschillende sessies aan bod. Er worden genoeg mogelijkheden geboden om te netwerken en er staan diverse sponsors met hun eigen stand om hun producten en oplossingen te demonstreren. Ook was er een Formule 1 race simulator aanwezig waarmee er gestreden kon worden om de beste tijd en had Google een eigen Dome waarin het eigen sessies presenteerde.

 

Tot slot
Het event was goed georganiseerd op een mooie locatie, heb veel bekende gezichten gezien en ben met veel informatie met grote tevredenheid weer vertrokken.