Verslag DuCUG Dutch Citrix User Groep maart 2019

Posted on Posted in Digital Workspace, Professionals

Door Allard Beerthuizen en Gino van den Dungen, technisch consultants bij BCONN ICT

Vrijdag 15 maart werd de eerste DuCUG (Dutch Citrix User Group) van 2019 georganiseerd. Samen werden we hartelijk ontvangen op de Oude Duikenburg in Echteld. Met ruim 180 “Citrix-vrienden” werd er begonnen aan het openingswoord en snel volgde als voorafje een panel sessie waar de ins en outs omtrent podcasts werden verteld.

Alles wat je altijd al wilde weten over Podcasts, met Login Techcast en Frontline Chatter (Barry Schiffer)
Barry Schiffer interviewde de mannen van Login Techcast en Frontline Chatter. Leuk om te zien dat deze jongens dit met veel passie en plezier doen. Het betreft om de volgende End User Computing- podcasts:

Wat goed om te zien is dat de heren door middel van een podcast een hele andere aanpak hanteren dan de bloggers van deze wereld. Alhoewel het concept Podcast al lang bestaat is binnen de End User Computing wereld dit redelijk vernieuwend. Leg je oor eens te luisteren bij bovenstaande links. Een leuk detail is dat Sander Noordijk na de DuCUG bekend heeft gemaakt om voor VMware te gaan werken als EUC-specialist. Is dit de laatste keer dat we hem hier on stage zullen zien?

20/20 Vision On The Evolution Of A Workspace (Ingmar Verheij)
Daarna volgde een dubbele sessie van Ingmar Verheij. Het eerste deel ging over de evolutie van de Citrix Workspace waarbij een duidelijke focus ligt op het verhogen van de productiviteit van medewerkers. Veel tijd gaat momenteel verloren aan complexiteit, het grote aanbod van applicaties en afleidingen op de huidige werkplek. Citrix wil hierin een oplossing bieden door applicatietaken te integreren in hun workspace app. Daarbij zal de volgende stap zijn om deze taken te automatiseren door middel van machine-learning technologie. Citrix noemt dit de Intelligent Workspace. Een goed voorbeeld hiervan is het aanvragen van verlofuren. Bij de meeste organisaties moet je verschillende handelingen verrichten om je verlof aan te vragen. Je dient een applicatie te starten, eventueel in te loggen, kijken waar het aanvragen van verlof ook alweer zat en ga zo maar verder. Als je pech hebt moet je ook nog eens ergens anders registeren dat je niet aanwezig bent. Vanuit de Intelligent Workspace kun je met enkele klikken je verlofaanvragen vanuit de bekende Workspace App. Op de achtergrond zal een proces op de achtergrond de verwerking in allerlei systemen starten. Dit is slechts een eenvoudig voorbeeld van wat mogelijk is. De verwachting is dat de Intelligent Workspace vanaf Q4 2019 beschikbaar is. We wachten dus nog even af…

Wil je hierover trouwens meer over weten dan willen we je graag attent maken op onze BCONN Expert Academy op donderdag 11 april die in het teken zal staan van The Intelligent Workspace waar Eddy van Lent (Citrix Cloud Ambassador) hiervan een beeld zal schetsen. https://www.bconn.nl/the-intelligent-workspace/

De tweede sessie ging over zijn visie omtrent Content Collaboration Platforms waarbij data kan worden bewaard en eenvoudig kan worden gedeeld. Gebruikers zijn in het algemeen veel tijd kwijt met zoeken van informatie. Ingmar legde uit dat de toekomst vooral gaat bestaan uit Content Services Platformen zoals Box Skills en Microsoft Cognitive Services. Deze diensten analyseren data en kunnen hierover automatisch metadata aanmaken. Combineer dit met machine-learning en de mogelijkheden zijn legio.

Windows Virtual Desktop – All you need to know (Jim Moyle, Christiaan Brinkhoff)
Na een kop koffie en de populaire Bossche Bol was het woord aan het duo Jim Moyle en Christiaan Brinkhoff. In een sessie waarin Christaan Jim herhaaldelijk confronteerde met de Brexit gaven ze ons de laatste updates omtrent Windows Virtual Desktop. WVD is een Daas dienst die alleen beschikbaar zal worden op het Microsoft Azure platform. In de toekomst zal het Microsoft Server OS naar alle verwachting niet meer met een GUI worden uitgerust. Voor Server 2019 is dit nog wel het geval. Echter wordt Office 365 niet meer op Server 2019 ondersteund. Je dient dan Office 2019 te installeren. De klant zal maar net Office 365 licenties aangeschaft hebben. Tel daar nog eens bij dat Office 2019 qua features altijd zal achterlopen op Office 365 dan zal dit het einde van het tijdperk Citrix XenApp zijn! Vanaf 2025 wordt Office op een Server OS in zijn geheel niet meer ondersteund. Zet dit maar vast in je agenda.

Wil je echter nog een multi-user OS gebruiken dan zit je bij WVD goed, want hierbij is het mogelijk een multi-user Windows 10 versie te gebruiken. Deze versie van Windows 10 is echter niet buiten de WVD beschikbaar. Tevens kan WVD alleen op Azure gehost worden wat hybride scenario’s lastiger gaat maken.

Een interessante aanvulling is dat je Windows 7, maar dit geldt ook voor Server 2008R2 op Azure, nog drie jaar langer zal ondersteunen. Tevens is na de DuCUG bekend gemaakt dat WVD als public preview beschikbaar is. Citrix zal bovenop WVD ook een dienst aan gaan bieden. Verder heeft Microsoft bekend gemaakt wanneer je gebruik mag maken van FSLogix, de partij die ze vorig jaar overgenomen hebben.

Near enough the entire FSLogix suite – Profile Containers, Office365 Containers, the Search and OneDrive features, Java remediation, Application Masking, Cloud Cache, and the Redirection engine – will now be available for all Microsoft customers who have F1, E3 or E5 Microsoft 365 licensing (or A3 and above for educational and non-profit customers), Windows 10 Enterprise E3 or E5, or are a Windows VDA customer – AT NO EXTRA COST. This is, also, NOT Azure-only – you could use this in AWS, GCP, any other cloud (including private) or (wait for it) on-premises as well. And even if you don’t have Microsoft 365 or the other licensing entitlements, you will also be entitled to it if you have RDS CALs.
Bron: https://james-rankin.com/articles/fslogix-licensing-comes-out-of-the-shadows/

Sponsor sessie ControlUp: Find and Fix issues within your virtual desktop and servers (Yevgeni Klushin)
ControlUp, leverancier van IT-monitoring oplossing, wist ons in een volgende sessie te vertellen dat zij het in hun nieuwe versie mogelijk maken om automatische acties te configureren wanneer een bepaald event plaats vindt. Ook werd duidelijk dat ControlUp in hun Insights het mogelijk maakt om analyses te maken op basis van collectieve data die ControlUp anoniem verzameld heeft van alle klanten. Heeft bijvoorbeeld jouw Excel een opstartsnelheid van 10 seconden en het collectieve gemiddelde is 5 seconden, dan wordt deze afwijkende waarde weergegeven in Insights voor verdere analyse.
https://www.controlup.com/

Citrix Apps and Desktops + VMware on AWS (Andrew Morgan)
Na de lunch gaf Andrew Morgan van VMware ons de laatste updates over waar momenteel VMware staat met AWS en hoe Citrix Virtual Apps and Desktops hierop kan aansluiten. VMWare levert deze dienst op AWS waarbij de klant alleen maar hun virtuele machines hoeft te beheren. VMware beheert verder de volledige infrastructuur.

X-Config, a free NetScaler enhanced Config Tool that make your job easier (Koen Warson, Frank Vandebergh)
Later maakten wij kennis met het gratis web-gebaseerde NetScaler X-Config waarbij je eenvoudig NetScaler configuraties kunt analyseren, delen en exporteren. Het is een tool waar je zeker eens naar zou moeten kijken.
https://www.blubird.eu/cases/enhanced-netscaler-config-tool

Pretty much good friends?! (WhatsApp, business contacts, data privacy and Citrix Endpoint Management (Thorsten Rood)
Als afsluiting legde Thorsten Rood in zijn deep-dive presentatie uit wat de gevaren zijn van Whatsapp op je bedrijfstelefoon en hoe je met Citrix Endpoint Management een goede oplossing kunt bieden met betrekking tot je business contacten, zonder dat je in overtreding bent met de privacywet AVG. Daarbij was een belangrijke eyeopener dat Whatsapp totaal niet GDPR-compliant is. Je moet als bedrijf hiervoor echt de nodige stappen nemen om te voldoen aan de Europese GDPR-wetgeving. Je contactpersonen worden namelijk naar Whatsapp geüpload en dat is in het kader van de AVG niet toegestaan.

Afsluiting
De borrel en barbecue waren uitstekend georganiseerd en met tevredenheid vertrokken we weer naar huis en kijken we graag uit naar het volgende DuCUG-evenement op de Apenheul 11 oktober aanstaande.