Verslag DuCUG (Dutch Citrix User Group)

Posted on Posted in Digital Workspace, Professionals

Geschreven door Gino van den Dungen, Technisch Consultant BCONN ICT

Vrijdag 16 november jl. heb ik een bezoek gebracht aan het tweede DuCUG event van dit jaar. Deze keer mochten we ons melden bij De Fabrique te Utrecht. Dit industriële complex leende zich ditmaal voor diverse sessies van vooral technische aard.

Voor wie niet weet wat DuCUG is: De Dutch Citrix User Group, in het kort DuCUG, is een gebruikersgroep door en voor de Citrix community in Nederland. Voornamelijk, maar niet uitsluitend, gericht op Citrix producten en technologieën. Kijk vooral eens op de website http://www.ducug.nl/

Ik zal in het kort de sessies beschrijven en wellicht besluit je de volgende keer ook wel eens om af te reizen naar een DuCUG event. Voor wie een agenda heeft kan alvast 15-3-2019 in de agenda zetten.

Citrix Logon Performance Optimization (James Rankin)
Tijdens deze sessie vertelde James hoe de user experience van een Citrix omgeving te verbeteren. Het betrof voornamelijk de optimalisatie van het logon process. Er werden duidelijke voorbeelden genoemd waarmee je de logon performance kan verbeteren. Denk hierbij aan het terugdringen van logonscripts, het gebruiken van network locations in plaats van drive mappings en het kritisch kijken naar printer mappings, vermijden van folder redirection en nog veel meer.

Citrix SD-WAN, wat is dat dan? (Rody Kossen)
Tijdens deze sessie vertelde Rody wat Citrix SD-WAN nu precies is. SD-WAN bestaat historisch gezien uit een stukje WAN-optimalisatie, maar dat is echter niet alles. Middels SD-WAN is het mogelijk om een virtuele WAN-verbinding te maken over verschillende soorten lijnen. Deze verbindingen kunnen virtueel samengevoegd en geprioriteerd worden. Op deze manier kun je zorgen voor een optimale doorvoersnelheid en beschikbaarheid van je WAN-verbinding. SD-WAN zorgt door middels van een UDP-tunnel voor een betere performance. Tevens is het mogelijk om een zogenaamde break-out verbinding te genereren voor je Office 365 verkeer.

Office 365 in Non-persistent Environment – Product Comparison Matrix (David Wilkinson)
Zoals iedereen weet loop je met Office 365 in non-persistent omgevingen tegen allerlei problemen aan. De Office 365 producten maken gebruik van een lokale cache om een goede O365 gebruikerservaring te creëren. Op een non-persistent omgeving is het lastig of haast ondoenlijk om deze cache te roamen naar verschillende machines. Daarvoor zijn er verschillende soorten tooling beschikbaar. David heeft deze tooling kort en duidelijk beschreven, waarbij de conclusie was dat FSLogix de Rolls Royce onder deze tooling is. Een saillant detail is dat FSLogix zojuist is overgenomen door Microsoft. Dit was tijdens de presentatie nog niet bekend.

IVANTI: Innovation Preview of Ivanti Pulse by Ivanti Labs (Bob Janssen)
Bob Janssen, die zich tegenwoordig binnen Ivanti bezighoudt met innovatie, presenteerde Ivanti Pulse. Over Pulse heb ik in mijn vorige blog reeds geschreven, dus ik zal dit product hier niet verder toelichten. Het was wel mooi om te zien dat er sinds de vorige demo toch weer extra functionaliteit is toegevoegd. Als Ivanti in dit tempo door blijft ontwikkelen dan kan dat nog veel goeds beloven voor de toekomst.

Multi-Site config (Dave Brett)
Tijdens deze sessie vertelde Dave Brett alles over het designen van een Citrix multi site configuratie. Het was duidelijk te merken dat Dave hier veel kennis en ervaring mee had. Het is echter heel lastig om deze materie, waarbij er veel keuzes gemaakt dienen te worden, in een korte tijd over te brengen aan een publiek. Doorgaans gaan hier uren aan brainstormsessies aan vooraf om tot een definitief ontwerp te komen. Het is ook heel lastig om dat hier in een klein stukje te beschrijven. Ik hoop dat als de presentaties beschikbaar gesteld worden dit meer duidelijkheid schept.

Data monitoring in Citrix cloud (Eltjo)
Eltjo vertelde tijdens deze presentatie heel enthousiast hoe het mogelijk is om middels Odata gegevens uit de Citrix director database te halen. Het geheel was zeer onderhoudend, inhoudelijk smaakte het naar meer. Het is goed om te zien dat dit mogelijk is, maar je moet even goed gaan zitten om dergelijke gegevens netjes te kunnen presenteren. Eltjo heeft hierover ook al eens een blog geschreven: https://www.ict-partners.nl/blog/monitoring-citrix-cloud-met-odata.

Op het laatst sprong Dave Brett er nog even bij om ons te wijzen op een open source project op Github welke ook de Citrix monitoring data van Director kan presenteren. Ik heb zelf de kans nog niet gehad om hierin te duiken, maar het lijkt er in eerste instantie goed uit te zien en het is ook nog eens gratis ook. Meer informatie is hier te vinden: http://bretty.me.uk/citrix-xendesktop-monitoring-free-community-project/.

KPN: Citrix SD-WAN in the field (Ruud Hund)
Tijdens deze korte sessie werd wederom kort wat verteld over Citrix SD-WAN en wat de ervaringen waren van KPN in deze.

Automation of Citrix Images (Chris Twiest)
Chris vertelde in deze presentatie kort de voordelen van het geautomatiseerd opbouwen van een Citrix image. Volgens mij is inmiddels iedereen in de Citrix wereld zich wel bewust van deze voordelen. Chris presenteerde hoe hij de totstandkoming van een image had aangepakt. Het meest interessante is dat hij dit alles heeft samengevat in een PDF. Deze informatie is op zijn blog terug te vinden: https://workspace-guru.com/2018/11/11/the-ultimate-golden-image-automation-guide-version-2-0/.

Without data you’re just another person with an opinion (Ryan Ververs-Bijkerk)
Ryan wist ons tijdens deze sessie te boeien met de analyses die hij samen met andere Citrix enthousiastelingen op allerlei Citrix perfomance data had gedaan. Veel van deze informatie is terug te vinden op de nieuwe website https://www.ict-r.com. Het mooie van deze website is dat iedereen mee kan werken aan het bedenken en uitvoeren van performance testen op Citrix omgevingen. Dit platform stelt de hardware beschikbaar waarop deze testen gedaan kunnen worden.

Tot slot
Na de laatste sessie bestond er nog een mogelijkheid om te borrelen en voor de geïnteresseerden was de bijgelegen kartbaan afgehuurd.

Al met al was dit een interessante dag met heel veel informatie welke lastig is samen te vatten in een betrekkelijk korte blog. Ik zal proberen om de presentaties te delen. Ik denk dat hierin vooral meer gedetailleerde informatie terug te vinden zal zijn welke je kan helpen in je dagelijkse werkzaamheden.

Verslag is geschreven door:
Gino van den Dungen
Technisch Consultant BCONN ICT
Vragen?
gino.vanden.dungen@bconn.nl