Verslag DuCUG oktober 2019 in de Apenheul

Posted on Posted in Digital Workspace, Professionals


Geschreven door Gino van den Dungen, Technisch Consultant BCONN ICT.

Afgelopen vrijdag was het weer zover. We mochten weer afreizen naar een evenement van de Dutch Citrix User Group (DuCUG). Nu klinkt dat haast als een verplichting, maar ik kan zeggen dat ik graag naar dit evenement ga. Het is altijd een mooi moment om te netwerken, maar ook om allerlei sessies bij te wonen die doorgaans worden gegeven door mensen uit de praktijk.

Ditmaal was er veel aandacht voor de techniek, waardoor de sessies goed werden ontvangen. Dat maakt het wel wat lastiger om er een korte blog over te schrijven, want er is zoveel verteld. Ik zal proberen om op hoofdlijnen de sessies te beschrijven.

Opening
Zoals gewoonlijk werd de dag geopend door Niek Boevink. Er werd even teruggekeken op het vorige evenement en vooruitgekeken op de komende dag. Er waren deze dag een 180-tal mensen aanwezig. Persoonlijk vind ik dat niet slecht voor een dergelijk evenement. Zou het komen door de pizza’s die in het verschiet lagen?

Van RES WM naar IVANTI / Customer casus (Dennis van Dam)
Deze sessie werd gegeven door Dennis van Dam van T4Change. Dennis was voorheen werkzaam voor RES Software. T4Change heeft een tool geschreven voor de conversie van RES Workspace Manager, nu genaamd Ivanti Workspace Control naar Ivanti User Workspace Manager, voorheen AppSense genaamd. Volgt u het nog? Aangezien Ivanti door overnames nu twee gelijksoortige producten heeft is er gekozen om alleen nog actief te ontwikkelen in UWM. Alle credits voor deze tool gaan overigens naar Jeroen Keimpema welke deze tool heeft geschreven. De tool wordt niet openbaar beschikbaar gesteld, maar het betreft een service welke door T4Change wordt aangeboden.

How to automate Citrix Cloud & Windows Virtual Desktop (Chris Jeucken, Chris Twiest)
Dit was een interessante en goed gepresenteerde presentatie omtrent het automatiseren van Citrix Cloud en Windows Virtual Dekstop. Er werd verteld wat ze geautomatiseerd hadden, waar ze tegenaan zijn gelopen en welke zaken (nog) niet geautomatiseerd konden worden. De doelstelling was dat door middel van een script geheel geautomatiseerd een nieuwe desktop aangeboden kon worden binnen WvD in combinatie met Citrix Cloud. Dit script zal binnenkort gedeeld worden. Hiervoor zou ik de blogs van beide heren in de gaten houden: https://chrisjeucken.com/, https://www.workspace-guru.com/

OneDrive en Citrix SD-WAN (Bas Stapelbroek)
Deze sessie was een korte sponsor sessie van KPN. Middels testresultaten werd het nut van Citrix SD-WAN aangetoond in combinatie met Microsoft OneDrive en een local internet break-out. Wat zichtbaar was is dat met vooral grote bestanden winst valt te behalen. Deze resultaten zullen binnenkort op https://www.go-euc.com/ gepresenteerd worden. Tevens zijn ze zien in de gedeelde presentatie.

Citrix on Nutanix – considerations, design and migration (Jarian Gibson, Dave Brett)
Dave Brett vertelde waarom bij zijn klant, een groot ziekenhuis in de UK, was gekozen voor Nutanix en welke keuzes ze gemaakt hebben. Het voordeel was voornamelijk de eenvoud van beheer en de verbeterde performance. Daarbij werd hij ook ondersteund door Jarian Gibson van Nutanix. Dave wist een hele lading aan nuttige informatie te geven. Dat ging van de voordelen tot een compleet design. Voor de details zou ik willen verwijzen naar de bijgesloten presentatie.

Liquidware Labs (Perparim Bislimi)
Deze sessie was weer een korte sponsor sessie maar nu gegeven door Liquidware. Perparim ging kort door hun producten heen welke gericht zijn op end user experience monitoring, workspace management en applicatie layering.

Intelligent Workspace (Stefan Pieters)
Voor mij was dit de zoveelste sessie over de Citrix Intelligent Workspace, welke voor het einde van dit jaar beschikbaar zal zijn. Gezien alle reclame verwacht ik hier veel van. Binnen de al bekende Citrix Workspace zullen niet alleen applicaties en data aangeboden worden, maar ook voor jou handige informatie uit applicaties. Denk hierbij aan rapporten etc. Ook is het mogelijk bepaalde workflows waarvoor je anders bepaalde applicaties dient te starten middels een vereenvoudigde weergave aan te bieden. Het idee is dat de intelligent workspace je tijd gaat besparen waardoor je meer tijd kan besteden aan innovatie en niet aan repeterende zaken. Voor de eerste keer werd er ook wat meer van de achterkant getoond. Ik ben benieuwd of deze technologie opgepakt gaat worden door bedrijven. Persoonlijk denk ik dat het lastig gaat worden om klanten de Citrix Workspace als startpunt te laten gaan gebruiken voor al hun werkzaamheden. Wellicht dat integratie met andere portals of met Microsoft Teams meer vruchten af zal gaan werpen. We zullen het gaan zien, want het idee erachter vind ik wel goed.

Advanced application scripting (Dennis Span)
Dennis vertelde over zijn ervaringen met het scripten van applicaties. Na een kort verhaal over dat legacy apps op dit moment nog steeds het meest gebruikt worden, begon hij met ons te overtuigen van het gebruik van een scripting library. Een scripting libraryi is een verzamelinkg scripts welke je vanuit andere scripts kunt aanroepen. Hij vertelde verder over hoe file types werken binnen de registry en hoe je deze aan kunt passen. Ook werd besproken hoe je eenvoudig Excel addins uit kunt schakelen op machine niveau en in kunt schakelen op gebruikers niveau. Als laatste werd verteld hoe je met FSLogix application masking applicaties bijvoorbeeld ook Excel addins kunt verbergen.

Ivanti (Patrick Kaak)
Patrick vertelde in deze sponsor sessie kort over de roadmap van Ivanti UWM. Helaas was deze info onder NDA waardoor ik deze niet kan delen.

Citrix federated authentication, the good, the FAS and the ugly (Gerjon Kunst, Wilco van Bragt)
In deze goed gegeven sessie werd ons verteld wanneer je binnen een Citrix omgeving een Citrix FAS server nodig hebt. FAS staat voor Federated Authentication Service. FAS heb je nodig als je middels een federated account op je Citrix omgeving wil inloggen. Het gebruik van een federated account heeft voordelen, omdat je middels een account gebruik kunt maken van verschillende diensten. Binnen een Citrix omgeving is hiervoor een FAS server en natuurlijk ook de nodige configuratie noodzakelijk. Wat er eigenlijk gebeurt is dat je middels een certificaat een sessie naar de Citrix VDA gaat starten. Onderwater betreft het een smartcard logon. Er werd verteld waar je in de praktijk tegenaan kunt lopen. In de presentatie zijn ook enkele links gedeeld met referentie materiaal.

A real world look at Citrix Cloud in Enterprise (Gareth Carson)
In deze sessie vertelde Gareth de ontwikkelingen binnen Citrix cloud waarbij de nieuwste features werden gemeld. Op dit moment zijn we op het punt gekomen dat de nieuwste features eerst worden geïntroduceerd binnen Citrix Cloud, voordat deze in de on-premises versie komen.

Afsluiting
Niek Boevink deed de afsluiting en wist ons de datum voor de volgende Ducug nog niet de melden. Blijkbaar komt dat doordat ze met enkele hele interessante zaken bezig zijn, welke nu nog niet gemeld konden worden. Ik ben benieuwd.
Na de afsluiting was het tijd om lekker pizza’s uit een houtgestookte oven te gaan eten.

Kortom: het was een goed geregelde dag met lekker eten, goede sessies en leuke mensen!