VMware Cloud on Dell EMC

Posted on Posted in Modern Datacenter & Cloud, Professionals

De laatste 2/3 jaar heeft VMware samen met Amazon (AWS) gewerkt aan een gezamenlijke public cloud dienst: VMware Cloud on AWS (VMConAWS). Klanten kunnen met deze oplossing hun on-premises datacenter verbinden met de public cloud en zo een hybride-cloud omgeving creëren.

Persoonlijk ben ik groot voorstander van VMConAWS vanwege de vele mogelijkheden, maar stel nu eens voor dat dat je IT ook op Edge-locaties nodig hebt. Denk hierbij aan internationale organisaties actief op meerdere locaties, een booreiland of een organisatie met meerdere fabrieken. Voor dit soort organisaties kan het zijn dat communicatie met het eigen datacenter of een cloud-omgeving vanwege latency, beschikbare bandbreedte, kosten of continuïteit simpelweg niet gewenst is.

Voor o.a. dit soort klanten heeft VMware samen met Dell EMC: VMware Cloud on Dell EMC ontwikkeld. Naast het brengen van IT naar Edge-locaties zijn er nog een aantal andere use cases. In deze blog kijken we naar wat VMware Cloud on Dell EMC is en naar deze use-cases.

Korte terugblik
Tijdens VMworld 2018 is project Dimension aangekondigd. Het doel van project Dimension is om Software-Defined Data Center (SDDC) en Hardware-as-a-Service (HaaS) naar on-premises klantlocaties te brengen.

VMworld 2019, Pat Gelsinger kondigt tijdens de general session aan dat project Dimension in samenwerking met Dell EMC: VMware Cloud on Dell EMC heeft ontwikkeld. Er zijn berichten dat project Dimension ook met Lenovo een samenwerking aangaat. Samenwerking met andere vendoren lijkt dan ook een logische vervolgstap. Daarnaast kijkt natuurlijk niemand ervan op dat er als eerste samengewerkt wordt met Dell EMC aangezien zij de grootste aandeelhouder van VMware zijn.

Wat is VMware Cloud on Dell EMC?
VMware heeft het super simpel gemaakt om VMware Cloud on AWS te gebruiken. Er is een portal waarbij simpelweg wat gegevens ingevuld moeten worden en vervolgens wordt er een complete SDDC binnen 2 uur gecreëerd. Voor VMware Cloud on Dell EMC is eigenlijk exact hetzelfde gedaan: Ook hier is een portal, je vult wat gegevens in drukt op een knop en binnen afzienbare tijd wordt de hardware geleverd en aangesloten.

VMware Cloud on Dell EMC is dus een cloud infrastructure geleverd as-a-service op on-premises locaties. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar eigenlijk wordt er hardware geleverd (een rack) en software welke volledig beheerd wordt door VMware en de klant as-a-service afneemt.

VMware Cloud on Dell EMC is gebouwd op het VxRail platform, de hyper-converged oplossing van Dell EMC. Dit betekent dat er in het rack Dell EMC PowerEdge servers zitten met daarop vSphere (ESXi, vSAN en NSX). Verder zitten er Top-of-Rack (ToR) switches in, een management switch, UPS en VeloCloud appliances voor WAN optimalisatie.

Cloud Data Center-as-a-service
As-a-service wil zeggen dat VMware Cloud on Dell EMC op basis van een 1- of 3 jarig “abonnement” verkrijgbaar is. Daarnaast is o.a. VMware verantwoordelijk voor:

  • Beheren van de SDDC-infrastructuur
  • Storingen oplossen
  • Onderhoud zoals patchen en upgraden
  • Lifecycle management
  • Hardware upgrades
  • Monitoring vSphere en hardware

Use cases

Edge
VMware Cloud on Dell EMC is uitermate geschikt voor Edge locaties. Dit zijn vaak locaties waar behoefte is aan IT op locatie (zie ook het begin van deze blog), maar waar vaak geen IT-personeel is. Zoals gezegd wordt de volledige oplossing door VMware beheerd en gemonitord. Zij zijn dan ook Single Point of Contact. Als klant moet er slechts gezorgd worden voor stroom en koeling.

Moderniseren
Klanten die zich niet meer met het operationele beheer van IT-infrastructuur bezig willen houden zouden deze oplossing kunnen overwegen. Als klant kun je focussen op innovatie of andere zaken die voor de organisatie belangrijk zijn in plaats van het operationele beheer van IT-infrastructuur.

Geen eigen Datacenters
Klanten die geen datacenters meer in eigen beheer willen hebben, maar hun workloads om welke reden dan ook niet naar de cloud kunnen verplaatsen. VMware werkt samen met Equinix. Equinix is een datcenter provider met meer dan 200+ datacenters wereldwijd. VMware Cloud on Dell EMC kan in deze datacenters geleverd worden en stelt klanten vervolgens in staat hun workloads hier naar toe te verplaatsen en de eigen datacenters te sluiten.

Tot slot
De strategie en missie van VMware is al een tijdje hetzelfde: Alle applicaties in iedere cloud op een veilige manier en op ieder device beschikbaar maken. Met de VMware Cloud on AWS propositie is het mogelijk applicaties naar de public cloud te brengen en ook een hybride-cloud te creëren. Met VMware Cloud on Dell EMC, of eigenlijk project Dimension, is VMware nu ook in staat om een “eigen” stukje cloud op Edge locaties te creëren.

Wil je meer over dit onderwerp weten? Neem dan even contact met mij op.

Dennis van der Aalst
Technisch Consultant Modern Datacenter & Cloud
dennis.vander.aalst@bconn.nl