VMware Project Monterey: datacenter van de toekomst

Posted on Posted in Modern Datacenter & Cloud, Professionals

Wie VMworld 2020 digitaal heeft bijgewoond weet dat er een aantal interessante vernieuwingen aan gaan komen. Eén daarvan trok mijn aandacht om me eens verder in te verdiepen: Project Monterey.

VMware gaat met Project Monterey verder op het een jaar eerder gepresenteerde Project Pacific wat vooral gericht is op de integratie van VMware Tanzu in VMware vSphere. Met project Monterey wordt de hardware laag aangepakt. GPU, FPGAs en NICs worden specifiek ontworpen om de CPU te ontlasten, zodat de CPU resources overhoudt om andere processen af te handelen. Daarbij komt nog het gebruik van de complexere securityoplossingen, die impact hebben op de hardware door de huidige manier van virtualiseren en ontsluiten van systemen. De beheerders zullen er wel voor moeten zorgen dat de juiste apps op de juiste systemen gebruikt worden om optimaal van de offloading hardware gebruik te maken. Al met al wordt het er niet eenvoudiger en goedkoper op wat betreft beheer. Hier komt Project Monterey om de hoek kijken.

Project Monterey
Dit project zorgt ervoor wanneer binnen VMware Cloud Foundation hosts worden uitgerust met een SmartNIC, dat deze deze de taken overneemt van de CPU, waarna de host de vrijgekomen CPU-cycles anders kan inzetten. De SmartNIC zorgt niet alleen voor het offloaden van netwerkverkeer, maar kan ook nog eens intelligente security policy’s toepassen op het netwerkverkeer. Dit krachtige stuk hardware zorgt dus voor een efficiëntere inzet van de host door het verschuiven van de load naar de SmartNIC. Denk hierbij eens aan voordelen van het inzetten van de SmartNIC voor additionele schaalbaarheid van VMware netwerk- en security-oplossing NSX. Dit zou een welkome oplossing geweest zijn in het begin van de COVID19 pandemie toen iedereen vanuit thuis moest gaan werken.

FPGA
Project Monterey is ook in staat om andere hardware resources, zoals FPGA’s, beschikbaar te maken voor het gehele cluster en niet alleen de host waar de hardware fysiek in aanwezig is. Deze FPGA’s kunnen dan ingezet worden voor bijvoorbeeld deep-learning workloads. Dit maakt het beheer ervan een stuk eenvoudiger, aangezien alle hosts en applicaties er efficient gebruik van kunnen maken.

Tenslotte
Ik denk dat VMware met deze technologie die vrijkomt met Project Monterey een krachtige oplossing in handen heeft en kan persoonlijk niet wachten tot deze oplossing verder wordt ontwikkeld en de General Availability van deze oplossing.

Geschreven door technisch consultant Rob Peeters.