VMware vEUC TechCon 2018

Posted on Posted in Modern Datacenter & Cloud, Professionals

Verslag over bezoek van Gino van den Dungen aan de VMware vEUC TechCon afgelopen zomer. Gino is technisch consultant bij BCONN ICT.

Rond de zomervakantie heb ik een bezoek gebracht aan de VMware vEUC TechCon 2018. Deze werd gehouden in de jaarbeurs te Utrecht. Dit evenement werd voor de tweede keer gehouden, waarbij ik zelf voor de eerste keer aanwezig was. Dit evenement richt zich op de VMware End User Computing producten welke zijn samengebracht in VMware Workspace ONE. Deze suite richt zich op het aanbieden van allerlei verschillende soorten applicaties op verschillende soorten devices.

Voor mij was dit een hernieuwde kennismaking. In het verleden heb ik enkele implementaties gedaan van VMware Horizon View. De ontwikkeling heeft niet stilgestaan en uiteindelijk is VMware tot een mooie totaaloplossing gekomen. Vanuit mijn Citrix achtergrond was het zeker interessant om eens een kijkje te nemen bij de concurrent.

Keynote

Het event begon met een opening keynote. Nadat we welkom waren geheten werd er wat globale informatie gegeven over VMware Workspace ONE. Hierbij lag de nadruk vooral op het product als totaaloplossing.

De sessies

Vervolgens was het kiezen geblazen. Als eerste sessie had ik gekozen voor “All you need to know about Horizon Cloud on Azure”. Dit was een interessante en vooral technische sessie. Er werd in stappen uitgelegd hoe Horizon Cloud op Azure te configureren. Voor een uitgebreide beschrijving en stappenplan kunt u het beste de slides downloaden.

Na de koffie break begon de tweede sessie. Mijn keuze had ik laten vallen op “Windows 10 Modern Management; the good the bad and the ugly”. Hier werd verteld hoe je middels Airwatch Windows 10 kan beheren als een mobile device.  Je ziet deze beweging natuurlijk niet alleen bij VMware. Andere partijen zoals Microsoft en Citrix kunnen dit ook. Natuurlijk zijn er nog beperkingen en daarom is het ook mogelijk om een soort hybride situatie te creëren waarbij je nog steeds gebruik blijft maken van Microsoft SCCM en stapsgewijs steeds meer naar Airwatch migreert. VMware noemt dit heel mooi Airlift.

Er werd ook verteld over Dell auto enrollment. Hierbij krijg je vanuit Dell een voor geconfigureerd device, waarbij de gebruiker bij de eerste keer opstarten het apparaat dient te registreren bij Airwatch, waarna deze voor de gebruiker geconfigureerd wordt. Dit proces lijkt heel erg op Microsoft auto-pilot en het zou met niet verbazen als onderwater van dezelfde technologie gebruik wordt gemaakt.

Na de lunch ben ik aangeschoven bij de sessie “VMware Horizon 7 en VMware Cloud Foundation”. Nu ben ik geen VMware guru en ook was ik niet bekend met VMware Cloud Foundation. Als ik het goed begrijp lijkt het veel op Microsoft Azure Stack, waarbij je vanuit de cloud je eigen on premises omgeving kan beheren. Het is een redelijk gestandaardiseerde omgeving, waarbij je ook VMware Horizon mag gebruiken. De vraag was dan ook of je een dergelijke omgeving nog wel moest designen. Het antwoord daarop was overigens ja.

De volgende twee sessies gingen over Airwatch. De eerste was genaamd Airwatch 101. In een testlab werd in een korte tijd Airwatch geïnstalleerd en geconfigureerd. Het zag er betrekkelijk eenvoudig uit en binnen de tijd van de sessie werd een eenvoudige configuratie opgetuigd. Op zich zit aan een dergelijke demo natuurlijk altijd het risico dat het fout gaat, dus ik vond het wel heel erg dapper van de presentator. De gehele presentatie verliep vlekkeloos.

Vervolgens ben ik aangeschoven bij Airwatch voor geheim agenten. Binnen de Politie Landelijke Eenheid is er een korps welke speciaal belast is met geheime diensten. Een architect van dit korps vertelde waarom gekozen was voor Airwatch. Nu hadden ze zelf deze keuze bijna 10 jaar geleden gemaakt, dus ik vond dat niet geheel representatief. Op zich waren ze er tevreden over, maar door de gevoeligheid van de materie, lees topgeheim, kon hij niet te veel loslaten. Het was een aardige onderhoudende sessie, maar echt informatief was het niet.

Als laatste stond Brian Madden op het programma. Met veel gejuich werd hij onthaald, waarbij je haast zou concluderen dat menig IT-er een poster van Brian boven zijn of haar bed zou hebben hangen. Presenteren kan Brian natuurlijk als de beste. Na een jaar sabbatical is Brian gestart bij VMware om het VMware end user computing evangelie te gaan verkondigen. Na tot haast in detail zijn IT-carrière te hebben besproken vertelde hij waarom hij de keuze voor VMware had gemaakt. Volgens Brian biedt VMWare voor ieder aspect binnen EUC een oplossing. Hij was vooral gecharmeerd van de gehele totaaloplossing. Waar had ik dat eerder gehoord? Oh ja, dat was tijdens de keynote en zo was het cirkeltje weer rond.

Slotwoord

Na deze dag heb ik het gevoel dat VMware met Workspace ONE een mooie totaaloplossing heeft. Ik vraag me echter af of het hier nu om goede marketing gaat of dat ze zich ook qua functionaliteit onderscheiden ten opzichte van de andere spelers in de markt. Ik hoop de komende tijd tot een beter inzicht te komen.

Mocht je na het lezen van dit verslag interesse hebben in de agenda en slides dan zijn deze via onderstaande link terug te vinden:

https://veuctechcon.nl/home/agenda-2018/

Alle sessie zijn terug te kijken via het volgende You Tube kanaal:

https://www.youtube.com/channel/UCxd7o12yF4f1xksmU21njYg/videos