VMworld 2019 – San Francisco – General Sessions

Posted on Posted in Modern Datacenter & Cloud, Professionals

Geschreven door Dennis van der Aalst en Robert Verdam, vExperts bij BCONN ICT

Als beloning voor onze presentatie op de vorige NLVMUG mochten Dennis en ik dit jaar naar VMworld US in San Francisco. Het thema van VMworld 2019 is “Make your mark”, waar jij als IT professional wordt aangespoord het verschil te maken in de snel veranderende IT-omgevingen.

In dit blog-artikel geven we jullie graag een kort overzicht van de zaken welke zijn aangekondigd in de zogenaamde General Sessions.

1e General Session (dag 2)
Belangrijkste aankondiging in deze sessie is VMware Tanzu, een compleet platform welke ontwikkelaars en IT Ops bij elkaar brengt op een gezamenlijk platform, waar ontwikkelaars hun moderne applicaties kunnen bouwen (Build), welke vervolgens draaien op (Run) Enterprise Kubernetes en worden gemanaged (Manage) voor zowel ontwikkelaars als IT Ops.

VMware Tanzu wordt mogelijk gemaakt door de overnames van Bitnami en Pivotal. Met behulp van Bitnami kun je applicaties packagen, distribueren en onderhouden op meerdere clouds. Pivotal biedt developers een platform voor het ontwikkelen en deployen van hun software.

Onderdeel van VMware Tanzu is ook VMware Tanzu Misson Control en maakt centraal management van Kubernetes over meerdere clouds mogelijk. Mission Control biedt developers ook de API’s en self-service die zij nodig hebben voor het deployen van hun applicaties op Kubernetes en daarnaast IT Ops de middelen om de omgevingen te beheren en te controleren op basis van de benodigde configuratie en policies.

Daarnaast werd in deze sessie ook Project Pacific aangekondigd waarbij Kubernetes een integraal onderdeel gaat uitmaken van ESXi, waardoor het vSphere platform geschikt is voor Kubernetes-clusters, VM’s en Kubernetes-Pods en centraal kan worden gemanaged vanuit vCenter en natuurlijk het eerder genoemde VMware Tanzu Mission Control. Daarnaast wordt ook nog eens geclaimed dat dit 30% sneller is dan Kubernetes op basis van traditionele Linux VM’s, maar ook 8% sneller dan op bare-metal, dit wordt mogelijk gemaakt door de superieure ESXi schedulers (volgens VMware).

2e General Session
In de General session van dag 3 wordt met voorbeelden van een fictief bedrijf Tanzu Tees de mogelijkheden van VMware Tanzu en VMware Tanzu Mission Control verder uitgewerkt op basis van een aantal demo’s.

Hierbij wordt ook de integratie van NSX-T met Tanzu getoond en nieuwe mogelijkheden op basis van VMware NSX Service Mesh, waarmee applicatie performance van microservices kan worden geoptimaliseerd (op basis van het schalen o.b.v. verschillende metrics), VMware NSX Intelligence, waarmee het mogelijk is om automatisch firewall rules op te stellen op basis van gedrag verkregen door inzet van machine learning. Wat indrukwekkend was is dat hiermee ook een simulatie kon worden gedaan van een wijziging voordat deze in productie ging. En natuurlijk werd ook de overname van Carbon Black behandeld waarvan de functionaliteit in de workload security oplossing AppDefense van VMware is geïntegreerd.


Daarnaast wordt de beschikbaarheid van VMware Cloud on Dell EMC bevestigd wat is gebaseerd op Project Dimension wat op VMworld 2018 werd aangekondigd. VMware Cloud on Dell EMC is een volledige gemanagede SDDC-oplossing op basis van Dell EMC VXRail (Infrastructure-as-a-Service), waarmee je een volledig voor-geconfigureerd rack op locatie kan laten afleveren, waarbij je alleen elektriciteit en netwerk-uplinks hoeft aan te sluiten. De lifecycle-management van de gehele oplossing wordt verzorgd door VMware en Dell EMC en de omgeving beheerd via de Cloud Services portal welke we kennen van o.a. VMware Cloud on AWS.


Als laatste werd ook nog de beschikbaarheid van VMware Horizon op VMware Cloud on AWS bevestigd, de Desktop-as-a-Service dienst van VMware en VMware Workspace ONE Unified Endpoint Management, welke een uniforme gebruikersbeleving van iedere applicatie op ieder device en platform gegarandeerd en het VMware Workspace ONE Zero Trust Security Model op basis van het eerdere genoemde Carbon Black.

Meer weten?
Voor meer informatie over deze en andere aankondigen nodigen wij jullie graag uit op de BCONN Expert Academy tech update VMworld US op 19 September 2019 (meer informatie vind je in deze PDF).

We geven je dan een volledige Tech Update van het nieuws dat wij bij VMworld gehoord hebben. En je kunt ons dan meteen vragen stellen die je hierover hebt.