Waar een klein land groot in is: VMUG Nederland

Posted on Posted in Modern Datacenter & Cloud, Professionals

Robert: “Als virtualisatieconsultant kan het niet anders dan om ieder jaar de grootste VMUG (VMware User Group) ter wereld te bezoeken. En deze VMUG vindt gewoon plaats in ons kleine landje. In 1931 Congrescentrum Brabanthallen was het ook dit jaar weer tijd om nieuwe inzichten en kennis op te doen op het gebied van het brede VMware ecosysteem. Samen met zo’n 900 andere VMware enthousiastelingen trokken collega Dennis van der Aalst en ik ook dit jaar weer naar Den Bosch”.

Keynote Pat Gelsinger
Dit jaar stond er een groot aantal bekende sprekers op het podium en natuurlijk niet te vergeten Pat Gelsinger (CEO, VMware) die op zijn unieke wijze de keynote verzorgde. Hij vertelde over de ontwikkelingen in de (nabije) toekomst en welke rol VMware hierin gaat spelen. Pat Gelsinger vergat hierbij ook niet alle aanwezigen te bedanken voor hun bijdrage aan het succes van VMware of het nu als Partner is, Klant of Vendor.

Zoals Pat aangaf: “VMware gets its Mojo back” en gaat zich hiermee toeleggen op innovatie op gebieden zoals bijvoorbeeld IoT en Edge Computing, maar ook het verder moderniseren van het datacenter, zodat de klant zich kan bezighouden met zijn core-business. Uiteindelijk dient de klant te worden ontzorgd in de digitale transformatie.

Het optreden van Pat Gelsinger op de VMUG is uniek te noemen omdat dit de 1e keer is dat hij een keynote heeft verzorgd op een VMUG. Dit mag als een hele prestatie en eer gezien worden voor de Nederlandse VMware-community!

Na de keynote waren en veel sessies waar industrie-experts spraken over best-practices, nieuwe ontwikkelingen en use-cases. Een greep uit deze sessies die we hebben bijgewoond:

1)vSphere Host Resources Deep Dive, deel 1 en vSphere Host Resources Deep Dive, deel 2 door Frank Denneman (VMware) en Niels Hagoort.

In deze sessies geven Frank & Dennis diepgaand inzicht in (fysieke) host-configuraties en hoe deze invloed hebben op VM-configuraties. Welke mogelijkheden zijn er en welke instellingen kunnen we hiervoor gebruiken (do’s en dont’s) en welke commando’s kunnen we gebruiken om de (hidden) counters weer te geven om te controleren of we het daadwerkelijk gewenste effect bereiken. Een tweetal sessies die je zeker meerdere keren moet hebben bekeken om alle informatie eruit te kunnen halen. Leuk dat we deze 2 fantastische sprekers al vaker op onze BCONN Expert Academy hebben mogen verwelkomen!

2) vSphere Clustering Deep Dive, deel 2 door Frank Denneman (VMware) & Duncan Epping (VMware)

Iedere VMware enthousiasteling kent wel het bekende ‘oranje’ boekje van deze twee heren, waarin zij alle facetten van HA (High Availability) en DRS (Distributed Resource Sceduling) behandelen. Erg leuk om hier weer eens in opgefrist te worden door middel van deze sessie. En natuurlijk heeft VMware ook niet stilgezeten op dit vlak en zijn er nieuwe features ontwikkeld zoals VMCP (VM Component Protection), Predictive DRS (i.c.m. vRealize Operations) en Pro-Active HA. Goed om te horen dat deze heren ook weer een nieuwe versie van het boek gaan uitbreiden met de laatste stand van zaken.

3) VMware Cloud Management & Puppet door Dimitri de Swart (VMware) & Kevin Reeuwijk (Puppet)

Fraaie sessie (met succesvolle DEMO!) over het gebruik van VMware vRealize Automation als self-service portaal, de integratiemogelijkheden met andere systemen (zoals IPAM, CMDB, Monitoring et cetera) en specifiek de integratiemogelijkheden met Puppet om de configuratiemanagement van de uitgerolde workloads te verzorgen op basis van een aantal voorgefinieerde rollen. Het is vervolgens ook mogelijk om met puppet de desired-state van deze workloads te monitoren en waar nodig te herstellen.

vExpert lunch
Tijdens de pauze stond er voor Dennis en mij als kers op de taart een vExpert lunch op het programma waarin we tijdens het genieten van een goede lunch door Amy Lewis (Director of influence marketing) werden bijgepraat hoe we onze rol als influencer kunnen uitbouwen door het inzetten van social media, bloggen, audio (Podcast), Video (o.a. lightboard) en presenteren op een VMUG bijvoorbeeld.

Hierbij hebben we een groot aantal tips & tricks gekregen hoe we dit goed kunnen aanpakken om ons als individueel maar ook als VMware-partner beter kunnen profileren. Ik ga mijn best doen om deze zaken in de praktijk te brengen en hoop dat jullie hiervan dit jaar het effect gaan zien. Misschien zie ik jullie wel op NLVMUG 2019 als presentator?!

Wij als BCONN zullen er in ieder geval volgend jaar ook weer bij zijn! Rest mij niks anders dan de organistatie van de NLVMUG UserCon 2018 (Dennis & Joep) te bedanken voor dit fantastisch georganiseerde event!

Robert Verdam.