Wat heeft de duiksport met IT te maken?

Posted on Posted in Algemeen

Geschreven door Joris Moolenburgh, technisch consultant bij BCONN ICT

“Succes is altijd afhankelijk van een nauwkeurige voorbereiding en zonder die voorbereiding is falen een feit” aldus de Chinese filosoof Confucius. Met duiken geldt dit des te meer. Naast mijn werk als technisch consultant ben ik in mijn vrije tijd duikinstructeur. Mensen onderschatten soms hoe klein de foutmarge bij duiken mag zijn om ongelukken te voorkomen. Succes voor mij staat natuurlijk voor een leuke en leerzame duik, maar voorbereiding is daarin echt key. Dit zie ik ook terug in de IT en maak hieruit een interessante vergelijking.

Na een jaar sabbatical, waarin lesgeven als duikinstructeur en leidinggeven aan andere instructeurs een groot onderdeel was, ben ik weer met plezier aan de slag gegaan als IT-consultant. Er zijn tal van vaardigheden die je zowel in de IT-wereld als in de duikwereld gebruikt.

Een voorbeeld uit mijn duikpraktijk
Thailand, Koh Tao, maandagochtend 9.30 uur. Tijdens de boottrip ben ik druk met de voorbereiding: een rondleiding op de boot, het geven van een volledige briefing, het opbouwen van de set en de uiteindelijke check hiervan. Er manifesteert zich nu een combinatie van adrenaline en opwinding in mijn buik. Het is tijd. “Heb jullie de buddy-check afgerond?”, “Vergeet je niet je masker en adem-automaat met je rechterhand vast te houden als je in het water gaat?”. Het zijn de laatste retorische vragen die ik stel voor dat ik als eerste het water in ga. Duiken zit mij in het bloed en als duikinstructeur streef ik altijd naar succes. Welke vergelijking kun je nu maken met IT?

Voorbereiding
Voor beide werelden is voorbereiding cruciaal. De kans op falen en daarmee op ongelukken is anders onverantwoord groot. Groot verschil is echter wel dat innovatie in de duikwereld geen prioriteit heeft, proven-technologie heeft hierin de voorkeur. De IT-wereld is veel dynamischer, staat nooit stil en heeft innovatie voorop staan. Bij de innovatie van processen, producten en diensten zullen informatiesystemen ook mee moeten innoveren. Logischerwijs heeft dit ook zijn uitwerking op de voorbereiding van projecten. Zonder goede kennis van innovaties, creëer je geen innovatief klimaat en ontstaat het risico dat je je concurrentiepositie als bedrijf verliest.

Planning
Na voorbereiding volgt de planning. In de duikwereld werken we met een duidelijk gedefinieerd plan, je bespreekt dit plan grondig en wijkt hier niet van af. Te denken valt aan de maximale diepte, de locatie, de route, de tijden, de materialen, opstijgen, afdalen enzovoort. Als zaken onderwater toch anders gaan dan gepland, is er spreekwoordelijk gezegd geen man overboord want je hebt altijd een duidelijk back-up plan. Bij IT is een goede planning eveneens cruciaal. Verschil is wel dat zo’n strakke planning als je bij het duiken kunt maken bij IT vaak een utopie is. Door innovatie is er dynamiek. Bovendien zijn er veel andere omgevingsfactoren die de planning van een IT-project beïnvloeden. Zowel de planning als een back-up plan verandert daarmee voortdurend. Je moet dus een mate van flexibiliteit inbouwen. Tegenwoordig zie je dat steeds meer bedrijven agile werken en bijvoorbeeld in SCRUM-teams werken. Op die manier combineer je op een slimme wijze planning met flexibiliteit.

Vertrouwen
Duiken en werken in IT doe je niet alleen maar met elkaar. Sterker nog, je bent afhankelijk van elkaar. Het maken van een fout, heeft direct consequenties voor de ander. Je moet dus op elkaar kunnen rekenen. Gelukkig helpen het maken van een goede planning en voorbereiding in het creëren van vertrouwen in elkaar. Zo weet iedereen waar hij aan toe is en kunnen de juiste beslissingen genomen worden.

Tot slot…
Met vallen en opstaan bouw je door de jaren heen een hoop ervaring op. Ik heb daarbij geleerd dat een gedegen voorbereiding van een project of plan echt een groot goed is. Het is heerlijk als een duidelijke planning inderdaad zijn vruchten afwerpt en je samen met het team mooie doelen bereikt. Want zeg nou zelf, succes is waar voorbereiding en kansen samenkomen.