Wat is de beste timing voor een overstap naar public cloud?

Posted on Posted in Modern Datacenter & Cloud, Professionals

We hoeven inmiddels niet meer de voordelen van public cloud uit te leggen, maar… wanneer stap je nou over op public cloud? Timing is een belangrijke factor. Ik schets hieronder een vijftal praktijksituaties waarbij zo’n cloud migratie het juiste moment kan zijn.

Als er al gebruik gemaakt wordt van VMware technologie wordt de migratie overigens wel eenvoudiger, omdat je met VMware Cloud technologie een consistente verbinding legt tussen het eigen datacenter en public clouds, zoals Azure en AWS. De kracht van deze technologie is dat op een snelle en eenvoudige manier applicaties en workloads verplaatst kunnen worden naar de cloud zonder al te veel gedoe.

Moment 1: Uitbreiding van het datacenter
Het (snel) uitbreiden van het datacenter met extra capaciteit is normaal gesproken een kostbare investering waarbij het vaak lang duurt voordat er gestart kan worden. Bovendien is het plannen van de capaciteit die nodig is lastig, omdat dit vooraf vaak onduidelijk is, zoals bijvoorbeeld bij fusies en overnames. Hierdoor kunnen problemen ontstaan als in de praktijk blijkt dat er onvoldoende van aanwezig is. VMware kan dan uitkomst bieden. Er wordt een consistente koppeling gelegd tussen het eigen datacenter en public cloud. Vervolgens kan direct capaciteit beschikbaar worden gesteld als het nodig is. Er wordt slechts betaalt voor het gebruik. Als het gebruik niet langer nodig is, kan direct afgeschaald worden. Wel zo gemakkelijk.

Moment 2: Disaster Recovery / Business Continuity
Dit is denk ik wel de meest besproken situatie. Met VMware Cloud wordt Disaster Recovery snel en goed geregeld, zodat er geen kostbaar datacenter onderhouden hoeft te worden voor noodgevallen. Een belangrijk voordeel bovendien is dat de public cloud gebruikt kan worden als een zogenaamde “landing zone” voor legacy-apps. Hierdoor kunnen verouderde applicaties toch naar de cloud migreren.

Moment 3: Datacenter Consolidatie / Moderniseren infrastructuur
Op zo’n moment biedt de cloud uitkomst. Vaak hikt men tegen de complexiteit van een cloud migratie aan. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat de architectuur van applicaties die in de cloud draaien anders is. Zo’n conversie is tijdrovend en lastig. VMware Cloud doet dit voor je, zodat je er geen omkijken naar hebt. Hierdoor wordt de migratie sterk vereenvoudigd.

Een andere reden om gebruik te maken van de cloud is de overstap van een CAPEX naar OPEX model. Grote investeringen voor nieuwe hard- en software zijn niet meer nodig. Slechts voor het gebruik van de dienst wordt betaald. Er zijn inmiddels tools beschikbaar, waarmee bovendien goed inzicht gegeven wordt in de kosten en het gebruik van de dienst, waarbij tevens tips gegeven worden hoe hierop bespaard kan worden.

Moment 4: gebruik maken van Next-Generation Applicaties
De cloud leent zich buitengewoon goed voor softwareontwikkeling. Nieuwe projecten kunnen gemakkelijk worden gestart, omdat on-demand resources ter beschikking zijn. Op die manier kunnen applicaties gebouwd, getest en in productie worden genomen. Indien de resources niet meer nodig zijn, kan het gebruik ervan direct beëindigd worden.

Hieronder staat een beknopt overzicht van bovenstaande momenten.


Als laatste wil ik nog een moment aan het rijtje toevoegen die ik niet vaak hoor, maar naar mijn idee wel interessant is.

Moment 5: Gebruik maken van public cloud diensten
Public Clouds zoals AWS en Azure hebben ruim 150 diensten op het platform on-demand beschikbaar. Denk aan nieuwe toepassingen zoals BI, Machine Learning, DevOps en Infrastructure As Code. Zonder grote investeringen kunnen nieuwe mogelijkheden verkend worden, die in de on premise wereld toch een stuk lastiger zijn om te realiseren. Iets om te onderzoeken!

Neem voor meer informatie contact met mij op. BCONN ICT is specialist op het gebied van IT-infrastructuur.

Rolf Warntjes
Partner BCONN ICT
rolf.warntjes@bconn.nl
06 81 98 42 75