Wat is Korné Zwerver opgevallen tijdens zijn bezoek aan Cisco Live?

Posted on Posted in Networking & Security, Professionals

Onze technisch consultant Korné Zwerver is net terug van zijn bezoek aan Cisco Live in Barcelona om te horen wat Cisco innoveert. De pitch lag duidelijk op het snel veranderen van de wereld en wat er de komende tientallen jaren op ons af gaat komen. We hebben straks “text by thinking”, 1 Tb internet to the home, kunnen de ziekte van Alzheimer genezen door reverse enginering te doen op het menselijk brein (zo krachtig zijn onze computers over 10 jaar!) en we hebben straks een permanente basis op Mars.

Deze veranderingen hebben een enorme impact op de complexiteit van onze netwerken. Straks is letterlijk alles met elkaar verbonden! Om in die enorme brei nog overzicht te houden is nieuwe technologie cruciaal. Korné heeft tussen de ruim 14.000 bezoekers verschillende break-out sessies bijgewoond en we hebben hem gevraagd naar zijn bevindingen.

Wat is in het kort het belangrijkste nieuws dat je hebt gehoord?
Er was zoveel nieuws gemeld, maar er zijn twee nieuwe producten die volgens mij echt van belang zijn: DNA center en de Cisco Network Assurance Engine.

Wat brengt deze nieuwe technologie ons?
Deze producten zorgen ervoor dat je een actueel beeld hebt van het gehele netwerk en dat het zelf checks uitvoert en daarmee zelf verstoringen oplost. Het DNA center is het dashboard en de Network Assurance Engine is de motor die daadwerkelijk actief is in jouw netwerk en configuraties bijvoorbeeld scant op fouten.

Kun je een concreet voorbeeld van geven hoe het werkt?
Als er bijvoorbeeld een website niet bereikbaar is, ben je nu vooral zelf nog allerlei zaken aan het controleren. Zo check je bijvoorbeeld of de default gateway nog up is en of de DNS-servers nog bereikbaar zijn. Veel handmatig en dus tijdrovend werk als consultant. Dit soort standaard checks doet het DNA center voor je, zodat je in een oogopslag ziet waar de verstoring zit.

En in een wireless omgeving?
Als je nu een WiFi probleem hebt met een smartphone bijvoorbeeld, dan moet je eerst het device van de gebruiker lokaliseren, wat vaak al tijd kost en vervolgens nagaan met welk access point verbinding gemaakt moet worden. Vervolgens moet je handmatig checks doen op de status. Veel werk dus. Met het DNA center heb je een dashboard waarin je kunt zoeken op een user-id die gebruikers hebben. Vervolgens zie je in een mooi overzicht waar de gebruiker zich bevindt en met welke devices hij verbinding moet maken voor een goede connectie. Op die manier lokaliseer je direct het probleem. Hieronder zie je hoe dat er in het DNA center eruit ziet.

Ook kun je met een stukje automation het zo organiseren dat als een bepaalde DHCP-server niet bereikbaar is, je het DNA center kunt configureren dat in dat geval je naar een andere DHCP-server wordt omgeleid. En dat scheelt opnieuw tijd.

Tijdsbesparing, zeg je. Is dat zo belangrijk?
Ja, sterker nog… cruciaal! Deze vernieuwing is naar mijn idee echt hard nodig. Netwerken worden alsmaar groter en complexer. Eigenlijk is straks werkelijk alles met elkaar verbonden in de wereld. Het is dan niet meer te doen om allerlei zaken nog handmatig te moeten doen. Het is dan echt te veel werk.

Dus het wordt met die nieuwe technologie minder werk?
Nee, dat eigenlijk ook niet. Je hebt weliswaar met deze automation tooling goede hulp, maar het netwerk wordt steeds groter en complexer. Er blijft dus nog steeds genoeg te doen!

Meer informatie over dit onderwerp?
Laat het Korné weten.

Korné Zwerver
Technisch consultant BCONN ICT

e-mail: korne.zwerver@bconn.nl
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/korné-zwerver-6833854/