Wat kost de cloud eigenlijk precies?

Posted on Posted in Modern Datacenter & Cloud, Professionals

Bij BCONN ICT zien we dat steeds meer bedrijven bezig zijn met een transitie naar de cloud. Allemaal hebben ze dezelfde vraag: “Hoe houden we de kosten inzichtelijk en onder controle?”.

Veelal mist al een goed inzicht in het resource verbruik van virtuele machines en datastromen binnen de eigen on-premises omgeving. Daardoor is het dan ook moeilijk te voorspellen welke resources bij de cloud provider gebruikt gaan worden en welke additionele datakosten daarbij komen kijken (tussen bijvoorbeeld on-premises datacenter en cloud provider in het geval van een hybride oplossing). Daarnaast is het veelal onduidelijk welke virtuele machines mogelijk over-gedimensioneerd zijn en in een kleinere vorm efficiënter gebruik kunnen maken van de beschikbare resources.

Als de klant eenmaal zijn virtuele machines (workloads) in de cloud heeft draaien wil deze natuurlijk graag de kosten onder controle houden en tijdig gealarmeerd worden wanneer de (te verwachten) kosten van die maand afwijken van wat de klant normaal gesproken verbruikt.

Ook is het voor de klant interessant om van zijn huidige workloads te bepalen of het gunstiger is om deze bij de ene of de andere publieke cloud provider te draaien en in het ultieme geval deze ook automatisch te laten verplaatsen. Daar moet natuurlijk tijdens het opzetten van een multi-cloud oplossing rekening mee gehouden worden.

Oplossingen VMware
VMware heeft een aantal oplossingen beschikbaar waarmee klanten de kosten tijdens de transitie naar de cloud kunnen plannen, inzichtelijk maken, maar ook onder controle kunnen houden als workloads naar de cloud zijn gemigreerd:

vRealize Operations
Voor het inzichtelijk maken van resource verbruik in de huidige on-premises omgeving, waarbij inzichtelijk gemaakt kan worden welke virtuele machines on-premises over-gedimensioneerd zijn en dus voor de migratie naar de cloud provider al kunnen worden aangepast, waardoor er later in het proces gekozen kan worden voor een kleinere instance type bij de cloud provider. Hierdoor worden er al meteen kosten bespaard.
Daarnaast stelt vRealize Operations je in staat om een zogenaamde What-If Analysis uit te voeren, waarbij het product een advies kan geven op welke cloud de bestaande workload het meest kosten-effectief geplaatst kan worden en welk instance type je dan het beste zou kunnen gebruiken. Momenteel heeft het product ondersteuning voor een What-If analysis voor de volgende cloud providers (AWS, VMware Cloud on AWS (meerdere regio’s), IBM Cloud, Microsoft Azure en Google Cloud).

 

CloudHealth Hybrid
Voor de belangrijkste functionaliteiten rond het onder controle houden van de kosten van een multi-cloud omgeving. Denk hierbij aan de volgende functionaliteiten voor AWS, Microsoft Azure en Google Cloud:

  • Cloud Visiblity: geautomatiseerde rapportages van cloud-kosten en het gebruik van resources.
  • Cloud Cost Management: advies omtrent mogelijkheden van zowel éénmalige en structurele kostenbesparingen.
  • Cloud Resource Management: optimaliseren van performance van de workloads en resource gebruik van workloads door het evalueren van de applicatie, workload en omgevingstype.
  • Cloud Security Risk Management: proactief en continue monitoring van cloud-omgevingen op vulnerabilities en security risico’s.

vRealize Network Insight
Voor het inzichtelijk maken van datastromen tussen virtuele machines / applicaties in het on-premises datacenter, naar het internet en naar de cloud provider(s). Zo kan bij een migratie naar de cloud goed inzichtelijk gemaakt worden welke kosten te verwachten zijn als men een applicatie naar de cloud verplaatst. Maar niet minder belangrijk is dat het product je in staan stelt om de benodigde security te regelen, denk hierbij aan firewall policies en het micro-segmenteren van applicaties.

Meer informatie
Wil je graag meer informatie over het plannen, inzichtelijk maken en onder controle houden van kosten bij een transitie naar een cloud provider en/of meer informatie over één van de bovengenoemde producten neem dan contact op met Rolf Warntjes rolf.warntjes@bconn.nl (Sales Manager), Dennis van der Aalst (dennis.vander.aalst@bconn.nl) of mijzelf (robert.verdam@bconn.nl).

Dennis en ik zijn teammanagers Modern Datacenter & Cloud helpen onze klanten graag verder om een succes te maken van jullie transitie naar de cloud.

Donderdag 26 maart aanstaande is de BCONN Expert Academy. Het centrale onderwerp die avond gaat over “Cloud Cost Optimization” en gaat wat dieper op dit onderwerp in. Meer informatie over dit event tref je HIER. Als je interesse hebt om erbij te zijn, kun je je aanmelden bij Mirjam Goeseije (mirjam.goeseije@bconn.nl).