Wat kun je met VMware Cloud on AWS?

Posted on Posted in Modern Datacenter & Cloud, Professionals

Geschreven door Robert Verdam, technisch consultant BCONN ICT

Vaak wordt geroepen dat bedrijven een cloud-strategie hebben waarbij ‘alles’ naar de cloud zou moeten worden gebracht, maar daarbij wordt geregeld niet goed gekeken waarom men dat wil en of men dat voor alle applicaties of services moet willen. Wat is cloud eigenlijk precies? Ik roep vaak gekscherend: “De cloud is niets meer dan je eigen servers en/of services draaiend op de infrastructuur van een derde partij, een cloud provider”.

Wat is het voordeel van een cloud provider?
Deze partijen hebben schaalgrootte en zijn door hun jarenlange ervaring heel goed geworden in het beheren van hun datacenters en IT-infrastructuur. Daarom bieden zij duidelijk een aantal voordelen:

 • Infrastructuur flexibel inzetbaar
  Grote hoeveelheden beschikbare capaciteit kunnen binnen no-time worden ingezet en daarnaast ook nog eens per periode (uur/maand/jaar) worden afgerekend en daarnaast ook net zo eenvoudig weer worden opgeruimd.
 • Schaalbaar
  Door de grote beschikbare capaciteit en de beschikbaarheid van capaciteit in meerdere regio’s en zelfs continenten is het redelijk eenvoudig om (geo)-redundante applicaties uit te rollen. Iets wat anders alleen weggelegd is voor de (grote) bedrijven met datacenters op meerdere geo-gescheiden locaties.
 • Veilig
  De beveiliging van de infrastructuur ligt vaak op een veel hoger niveau dan een bedrijf zelf kan garanderen, simpelweg om het feit dat deze cloud providers veel klanten hebben met uiteenlopende beveiligingseisen.
 • Flexibele kosten
  Vaak zijn bedrijven de periodieke hoge investeringen van hard- en software beu en zien liever beter voorspelbare operationele kosten. Aangezien clouddiensten vaak worden afgerekend in abonnementsvorm of per tijdseenheid biedt dit de mogelijkheid om veel beter te plannen wat je operationele kosten zijn en gaan worden. Monitoring en planning hiervan blijft natuurlijk essentieel.

Belangrijkste boodschap die ik wil overbrengen is dat het belangrijk is dat je goed kijkt waarom je bepaalde services in een cloud model wilt gieten en welke voordelen je daarmee denkt te behalen.

Vaak zijn die voordelen niet van toepassing op (legacy) applicaties die je momenteel in je on-premises datacenter hebt draaien en is het dus veel beter om te kijken naar een hybride model, de zogenaamde hybrid cloud-oplossingen, waarmee je de on-premises datacenter infrastructuren koppelt aan die van cloud providers en dus gebruik kunt maken van beide werelden en per applicatie kijkt waar deze het beste past.
Bij het koppelen aan 1 cloud provider noemen we dat een zogenaamde hybride cloud en bij het koppelen van meerdere providers noemen we dat dan vaak weer een multi-cloud.

Wat is VMware Cloud on AWS?
VMware Cloud on AWS is een zogenaamde SDDC (Software Defined Datacenter) as a service welke draait op Amazon EC2 bare-metal infrastructuur. Dat wil zeggen dat de vSphere hypervisor dus rechtstreeks op de AWS i3.metal of AWS r5.metal instances draait en er dus geen additionele virtualisatielaag tussen zit. Men kan zo gebruik maken van de volledige capaciteit van deze bare-metal instances.
VMware Cloud on AWS is gebaseerd op VMware Cloud Foundation welke de volgende componenten bevat:

 • VMware vSphere als compute platform.
 • VMware NSX als netwerkvirtualisatie platform.
 • VMware VSAN als storagevirtualisatie platform.

Het SDDC wordt volledig beheerd en ondersteund door VMware en hun partners. Lifecycle Management (Installatie, Updates, et cetera) worden volledig uitgevoerd door VMware & AWS. De klant is dus alleen verantwoordelijk voor zijn workloads welke op deze omgeving draaien. Ook zaken zoals hardware-storingen en het daarbij vervangen van hosts bij uitval worden volledig (automatisch) door VMware / AWS uitgevoerd.

Daarnaast heb je natuurlijk als voordeel dat het SDDC in de datacenters van Amazon draait en zo een globale dekking heeft. Hierbij kun je via een snelle verbinding gebruik maken van uw eventuele bestaande AWS-diensten, zoals o.a. S3 (Object Storage), EC2 (Compute) en RDS (relationele databases)

Use-cases
Nu duidelijk is wat VMware Cloud on AWS nu eigenlijk is willen wij je graag ook een aantal use-cases meegeven waar je VMware Cloud on AWS bij in zou kunnen zetten.

Datacenter Extension
Wanneer de capaciteit van het on-premises datacenter is bereikt en je wilt flexibel additionele capaciteit aan het datacenter kunnen toevoegen of wil je bijvoorbeeld een test en development-omgeving die operationeel gelijkwaardig is aan uw on-premises omgeving, dan kun je VMware Cloud on AWS inzetten om aan deze additionele capaciteitsbehoeftes te voldoen.
Binnen een week kun je met het inrichten van VMware Cloud on AWS, HCX (Hybrid Cloud Connect) en Cloud Gateway een hybride datacenter bouwen wat automatisch op- en af afschaalt op basis van de daadwerkelijk belasting door gebruik te maken van Elastic DRS-functionaliteit en door gebruik te maken van HCX transparant workloads van en naar het SDDC verplaatsen.

Disaster Recovery
Ben je op zoek naar een uitwijkomgeving, maar wil je geen tweede datacenter beheren of wil je jouw disaster recovery omgevingen consolideren in 1 omgeving dan is VMware Cloud on AWS met DRaaS (Disaster Recovery as a Service) op basis van Site Recovery Manager en vSphere Replication ook zeker een oplossing waar u eens naar zou moeten kijken.
Dennis van der Aalst en ik hebben hier een presentatie op de laatste NLVMUG over gegeven. Deze presentatie kun je hier terugvinden. Hierin vertellen wij wat Disaster Recovery nu eigenlijk is en hoe dit in zijn werk gaat als je kiest voor VMware Cloud on AWS met DRaas (Disaster Recovery as a Service) en laten wij zien dat het heel eenvoudig werkt.

Cloud Migrations
Heb je een cloud-first strategie, maar wil je wel graag gebruik blijven maken van je vertrouwde VMware-oplossingen en de skillset die de medewerkers de afgelopen jaren met de VMware oplossingen hebben opgedaan, kijk dan zeker ook naar VMware Cloud on AWS.
Zoals eerder gezegd is VMware Cloud on AWS stack volledig gebaseerd op VMware Cloud Foundation en heeft dus de voor jou zo vertrouwde look&feel van de VMware-oplossingen die je ook in het on-premises datacenter gebruikt.

Aan de slag
Wil je meteen zelf aan de slag met VMware Cloud on AWS, kijk dan eens hier: https://cloud.vmware.com/vmc-aws/get-started. Hier vind je bijvoorbeeld een single-host SDDC, waarmee je 30 dagen voor een gering bedrag kan proefdraaien met alle functionaliteiten VMware Cloud on AWS.

Wil je nog geen (kleine) investering doen kijk dan ook eens naar het volgende Hands-on Lab van VMware, waar je zelf ervaart hoe eenvoudig het uitrollen van een VMware Cloud on AWS SDDC is en zelf ervaren dat het gebruik van vCenter Server en VMware Site Recovery Manager identiek is aan de on-premises oplossingen.

Ben je nieuwsgierig geraakt over het bovenstaande neem dan zeker contact met ons op voor een informatiesessie over deze of andere cloudoplossingen, welke wij graag bij jou op locatie kunnen verzorgen.

Robert Verdam
Technisch Consultant
robert.verdam@bconn.nl