Wi-Fi 6: de nieuwe standaard. Wat is er nieuw?

Posted on Posted in Networking & Security, Professionals


Geschreven door Korné Zwerver, technisch consultant bij BCONN ICT

Zoals bekend vond afgelopen donderdag 14 maart 2019 het Cisco event “Connecting to digital: connect and secure 2019” plaats. Een evenement waar Cisco de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van netwerken presenteert en waar Cisco Partners hun producten promoten. Uiteraard was BCONN ICT ook vertegenwoordigd.

Cisco laat zien ook klaar te zijn voor de nieuwste Wi-Fi standaard: Wi-Fi 6 zoals dat tegenwoordig genoemd wordt. Of voor wie liever de 802.11 benaming heeft: 802.11AX. Ook is DNA in vele sessies aan bod gekomen. Hiermee laat Cisco zien klaar te zijn voor Software Defined networking. Ik pik er één technologie specifiek uit: de nieuwe Wi-Fi standaard.

Wi-Fi 6
Door de Wi-Fi Alliance worden sinds enige tijd nieuwe namen, die voor de doorsnee gebruiker beter te begrijpen zijn, aan de Wi-Fi standaarden gegeven. Dit begon met Wi-Fi 6 wat de begrijpbare naam voor 802.11AX is. Met terugwerkende kracht worden de eerder standaarden ook van een nieuwe naam voorzien. 802.11AC is Wi-Fi 5 geworden. 802.11n is Wi-Fi 4 geworden. En zo kun je doornummer naar de begindagen der Wi-Fi: Wi-Fi 3: 802.11g, Wi-Fi 2: 802.11a, Wi-Fi 1: 802.11b. Wat zijn de verbeteringen van Wi-Fi 6 (802.11AX) ten opzichte van Wi-Fi 5 (802.11AC)?

Management samenvatting:
Het wordt sneller.

Iets technischer:
De beste verbetering is coloring. Wi-Fi is een half duplex medium. Dat betekent als 1 device zendt, moet de rest zich stil houden anders komen er collisions. Voor bijvoorbeeld 2.4Ghz zijn er 3 kanalen waarop er gelijktijdig gezonden kan worden zonder collisions. Als er 1 device zendt in bijvoorbeeld kanaal 1 kunnen andere devices in dit kanaal niet zenden. Ook al zijn ze met een ander AccesPoint verbonden. Zolang devices en AccessPoints in elkaars zendbereik hangen en gebruik maken van hetzelfde kanaal kan er maar 1 device zenden.

Met Wi-Fi 6 wordt het mogelijk om zenders een kleur te geven. In het pakket wordt dan aangegeven van wie dit pakket komt door middel van de kleur. Dit maakt het mogelijk dat er meerdere zendingen in hetzelfde tijdslot plaats kunnen vinden.

Vergelijk het met een vrachtwagen: in plaats van dat iedereen die iets te versturen heeft (ongeacht de hoeveelheid) hetzelfde formaat vrachtwagen moet gebruiken (en je dus ook een hoop half lege vrachtwagens hebt) kunnen nu meerdere zendingen in dezelfde vrachtwagen worden meegenomen.

Dit gaat dus voor in de 2.4Ghz band voor een enorme efficientieslag zorgen. Daarnaast is nu mogelijk om 1024-QAM modulatie te gebruiken.

Alle verbeteringen op een rijtje (copy uit Cisco presentatie):

Deze en andere nieuwe eigenschappen van Wi-Fi 6 zullen ervoor zorgen dat het mogelijk wordt om high bandwith applications (snelheden tot 10Gbit/s zijn mogelijk) vloeiend zullen draaien (bijvoorbeeld 4K, 8K video) over Wi-Fi, dat de batterij van je mobiele apparaat minder snel leeg zal zijn en dat je verbinding stabieler is.

Voordelen van Wi-Fi 6 (plaatje van Cisco):

Het gaat te ver om over al deze technieken uit te wijden maar mocht je hier meer van willen weten, neem gerust contact op.

En wanneer merken we wat van deze verbeteringen?

Dat gaat nog wel even duren. De eerste AP’s die Wi-Fi 6 ondersteuning zijn nog maar enkele weken op de markt (die van Cisco moeten nog uitkomen). Client devices die Wi-Fi 6 ondersteuning zijn er nog vrijwel niet. Voordat Wi-Fi 6 gemeengoed is zijn we wel een paar jaar verder. Vergelijk maar, de vorige standaard Wi-Fi 5 (802.11AC) is nu pas een beetje ingeburgerd (en wordt nog steeds niet ondersteund op de meeste smartphones uit de goedkopere segmenten) en deze standaard is van 2014 (een eeuwigheid geleden in IT-termijnen).