“Automation en AI zijn nodig om te kunnen overleven”

 

 

Dit klinkt misschien nog wat als een boude uitspraak, maar gezien de razendsnelle ontwikkeling van deze technologieën, duurt het volgens Samuel de Korte, specialist op dit gebied, niet lang meer dat het gebruik ervan nodig is om te overleven. In onderstaand interview vertelt hij over zijn werk en waarom automation en AI zo belangrijk zijn voor onze toekomst.

 

Hoe ben je zelf in dit vakgebied terecht gekomen?

Tijdens mijn studie heb ik gewerkt bij de GGD en ik merkte dat mijn focus heel erg uitging naar het vinden van manieren om sneller en efficiënter te werken. Bij een financiële instelling kwam ik in aanraking met scripten en infrastructure as code; technologie waarmee je standaard taken kunt automatiseren. Ik ben mij er toen grondig in gaan verdiepen en zie nu zoveel toepassingsmogelijkheden dat ik hier mijn vak van heb gemaakt. Met de komst van AI kun je nu ook nog eens veel slimmer werken. Ik verwacht dat de combinatie van automation en AI echt hét verschil gaat maken of je wel of niet overleeft.

 

Kun je toelichten hoe je dit ziet?

Nou… letterlijk overleven. Ik las onlangs in een nieuwsbericht van de NOS dat AI beter en sneller kwaadaardige tumoren op een scan kan identificeren dan een arts. De kracht van AI moeten we dus niet onderschatten en kan zo van levensbelang zijn. Je zal toch per ongeluk als arts iets over het hoofd zien…

Maar ik bedoel “overleven” ook in figuurlijke zin. Voor bedrijven gaan automation en AI naar mijn idee ook bepalen of je kunt voortbestaan. Automation zorgt ervoor dat repeterende standaard taken en processen foutloos, sneller en daarmee goedkoper uitgevoerd kunnen worden. AI gaat bedrijven slimmer maken door het bieden van allerlei inzichten, zodat er betere besluiten genomen kunnen worden. Als je dus geen gebruik maakt van deze technologie raak je achterop en bestaat de kans dat je niet meer relevant bent voor jouw markt. Een aantal organisaties is al aan het experimenteren met deze nieuwe technologie, maar een heleboel bedrijven nog niet. En dat is jammer. Ik merk geregeld weerstand bij mensen om hiermee aan de slag te gaan.

 

Wat is die weerstand dan?

Mensen vrezen dat de technologie ervoor zorgt dat ze hun baan verliezen. Of er eenvoudig geen zin in hebben om zich in nieuwe dingen te verdiepen. Dan krijg je reactie zoals: “Het werkt toch prima zo?” Vanuit historisch perspectief komt dat wel vaker voor dat er angst is voor nieuwe technologie. Uiteindelijk blijkt die angst in de praktijk ongegrond. Ik verwacht ook dat dit nu het geval is. Er is zoveel personeelstekort. Door taken en processen te automatiseren kun je dat juist opvangen. We hebben technologie dus nodig om het werk af te krijgen. Bovendien blijven de complexere zaken over die toch echt nog door mensen gedaan moeten worden. Computers kunnen veel, maar nog lang niet alles. De mens blijft gelukkig toch heel uniek en laat zich niet gemakkelijk vervangen. Het biedt juist ook kansen!

 

Hoe zorg je ervoor dat mensen gemotiveerd raken?

Enthousiasme. Om mensen over de streep te trekken is het nodig om juist de voordelen van automation en AI te benadrukken. En welke positieve effecten dit heeft op jouw werk. Je krijgt juist ruimte om je te richten op leukere werkzaamheden, bijvoorbeeld vernieuwing. Betrek collega’s van andere teams erbij. Vaak overstijgen bedrijfsprocessen je eigen afdeling, dus het is van belang om van andere teams te horen wat zij nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Zo stimuleer je direct de samenwerking. Wel zo leuk.

 

En eenmaal over de streep… hoe begin je dan?

Gewoon beginnen! Klein, niet te ingewikkeld, maar wel gewoon in actie komen. Zo ben ik ermee begonnen. En leer ik nog steeds. Er is nog geen echte opleiding voor, maar er is inmiddels wel veel informatie en beeldmateriaal over te vinden op internet. Gewoon proberen en kijken wat er gebeurt. Zo kom je stap voor stap verder. Spreek anderen die zich hiermee bezighouden. Zo leer je van elkaars ervaring. Misschien raak je dan net zo gefascineerd als ik 🙂 

Ik wil hierover meer weten!

 

Neem dan contact op met Rolf Warntjes. Hij informeert je graag verder over dit onderwerp.

 

×

Heb je een vraag?

Klik hieronder om ‘m snel te stellen aan ons via WhatsApp!

×