ChatGPT-4 is gelanceerd, maar wat is er verbeterd?

 

 

GPT-4 en GPT-3.5 zijn beide taalmodellen ontwikkeld door OpenAI. Ze zijn ontworpen om mensachtige tekst te genereren op basis van de input die ze krijgen. Hoewel beide modellen vergelijkbare doelen hebben, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee die GPT-4 onderscheiden van zijn voorganger GPT-3.5.

 

Hier zijn de belangrijkste verschillen in begrijpelijke taal:

 

  1. Grootte en capaciteit: GPT-4 is een aanzienlijk groter en krachtiger model dan GPT-3.5. Dit betekent dat het meer informatie kan verwerken en complexere taken kan uitvoeren. De toename in grootte heeft ook invloed op het aantal parameters – de interne ‘knoppen’ die het model kan afstellen om betere voorspellingen te doen. GPT-4 heeft veel meer parameters dan GPT-3.5, wat leidt tot betere prestaties op veel taal-gerelateerde taken.
  2. Training: GPT-4 is getraind op een grotere en meer gevarieerde dataset dan GPT-3.5. Dit betekent dat het model meer kennis en context heeft opgedaan uit diverse bronnen, zoals websites, boeken, artikelen en andere tekstuele gegevens. Als gevolg hiervan heeft GPT-4 een beter begrip van taal en kan het nauwkeuriger en relevanter reageren op verschillende soorten input.
  3. Algemene prestaties: Dankzij de verbeteringen in grootte en training presteert GPT-4 beter dan GPT-3.5 op een breed scala van taken. Het model is beter in het begrijpen en genereren van tekst, waardoor het nauwkeurigere antwoorden kan geven en beter kan inspelen op de context van de input. GPT-4 is ook beter in het begrijpen van ambiguïteit en het herkennen van complexere taalconstructies.
  4. Zero-shot learning: GPT-4 is geoptimaliseerd voor zero-shot learning, wat betekent dat het in staat is om nieuwe taken uit te voeren zonder voorafgaande training. Dit is een belangrijk verschil met GPT-3.5, dat minder effectief was in zero-shot learning. Dit stelt GPT-4 in staat om direct te presteren op onbekende taken zonder extra training, waardoor het een breder scala aan problemen kan oplossen.
  5. Fijnafstelling: GPT-4 maakt het gemakkelijker om het model fijn af te stellen op specifieke taken en domeinen. Dit betekent dat gebruikers het model kunnen aanpassen aan hun specifieke behoeften, waardoor het beter presteert op die specifieke taken. GPT-3.5 had beperktere mogelijkheden op dit gebied, waardoor GPT-4 veelzijdiger en aanpasbaarder is.
  6. Ethische en veiligheidsmaatregelen: OpenAI heeft met GPT-4 meer aandacht besteed aan ethische en veiligheidskwesties. GPT-4 is ontworpen om minder schadelijke en ongewenste output te genereren in vergelijking met GPT-3.5. Er zijn maatregelen genomen om het model beter te laten omgaan met gevoelige onderwerpen, potentieel aanstootgevende content te verminderen en om misbruik te voorkomen. Daarnaast wordt er actief gewerkt aan het beperken van eventuele negatieve gevolgen die kunnen voortvloeien uit de brede toepassing van het model. OpenAI blijft echter waakzaam voor mogelijke problemen en zoekt actief naar feedback van gebruikers om het model verder te verbeteren en de veiligheid te waarborgen.

Conclusie:

GPT-4 is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van GPT-3.5 op verschillende gebieden. Door een groter model met meer parameters te combineren met een uitgebreidere en gevarieerdere training, presteert GPT-4 beter op een breed scala van taken en is het effectiever in zero-shot learning. Daarnaast biedt GPT-4 verbeterde mogelijkheden voor fijnafstelling, waardoor het aanpasbaar is aan specifieke behoeften. Tot slot heeft OpenAI extra aandacht besteed aan ethische en veiligheidsaspecten, waardoor GPT-4 beter omgaat met gevoelige onderwerpen en het risico op misbruik vermindert. Al met al is GPT-4 een indrukwekkende stap voorwaarts in de wereld van taalmodellen en AI.

Ik wil hierover meer weten!

 

Neem dan contact op met Rolf Warntjes. Hij informeert je graag verder over dit onderwerp.

 

×

Heb je een vraag?

Klik hieronder om ‘m snel te stellen aan ons via WhatsApp!

×