Terraform vs. Ansible: Een vergelijking van de toekomst van automatisering van infrastructuur en configuratiebeheer

Terraform en Ansible zijn beide populaire open-source tools voor het automatiseren van infrastructuur en configuratiebeheer. Hoewel ze vergelijkbare doelen hebben, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee tools.

 

Doel en focus:

Terraform is gericht op het automatiseren van het beheer van cloudinfrastructuren, terwijl Ansible zich richt op het automatiseren van configuratiebeheer van servers en applicaties. Terraform richt zich op het creëren en beheren van cloudresources op een consistente manier, terwijl Ansible zich richt op het configureren en beheren van bestaande servers en toepassingen.

 

Beschrijvende taal:

Terraform maakt gebruik van een declaratieve taal genaamd HCL (HashiCorp Configuration Language) voor het beschrijven van infrastructuur en resources. Ansible maakt daarentegen gebruik van een imperatieve taal die YAML wordt genoemd. Dit betekent dat Terraform een beschrijvende benadering biedt voor het beheren van cloudinfrastructuur, terwijl Ansible een taal gebruikt die meer gericht is op de acties die moeten worden uitgevoerd.

 

Focus op staat van infrastructuur:

Terraform legt de huidige staat van de cloudinfrastructuur vast in een staatbestand. Dit bestand wordt gebruikt om de huidige infrastructuur te vergelijken met de gewenste infrastructuur en om eventuele wijzigingen aan te brengen. Ansible legt de huidige staat van de servers en toepassingen vast in geheugen, wat betekent dat het niet zo’n uitgebreid overzicht heeft van de infrastructuur als Terraform.

 

Cloudprovider-onafhankelijkheid:

Terraform ondersteunt meerdere cloudproviders, zoals AWS, Microsoft Azure, Google Cloud Platform, en meer. Hierdoor kun je infrastructuur bouwen en beheren op verschillende clouds zonder dat je aparte tools hoeft te gebruiken voor elke cloud. Ansible is meer gericht op on-premises servers en toepassingen, hoewel het ook enkele integraties biedt voor cloudproviders.

 

Uitvoering:

Terraform en Ansible hebben verschillende manieren van uitvoering. Terraform voert wijzigingen uit door de infrastructuren te vergelijken en eventuele wijzigingen in het huidige staatbestand aan te brengen. Ansible voert wijzigingen uit door opdrachten direct op de server uit te voeren. Dit betekent dat Terraform een meer gecontroleerde en voorspelbare uitvoering heeft dan Ansible.

 

Hoewel Terraform en Ansible beide gericht zijn op infrastructuurautomatisering, hebben ze verschillende doelen, benaderingen en functionaliteiten. Terraform richt zich voornamelijk op cloudinfrastructuurautomatisering en biedt een declaratieve benadering voor het beheren van cloudresources, terwijl Ansible zich richt op configuratiebeheer van servers en toepassingen en een imperatieve benadering gebruikt. Welke tool het beste bij jouw gebruikssituatie past, hangt af van jouw specifieke behoeften.

 

Wil je hierover mee weten?

Onze automation specialisten hebben ervaring met beide open-source tools en informeren je er graag over. Neem doorvoor contact op met Rolf Warntjes, salesmanager, rolf.warntjes@bconn.nl of 06 81 98 42 75.

×

Heb je een vraag?

Klik hieronder om ‘m snel te stellen aan ons via WhatsApp!

×