Voorkom “bloemkoolwijken” van toegangsbeheer

 

 

Onze technisch consultant Dennis Voorbij heeft bij klanten vaak te maken met het verbeteren van het Identity & Access Management (IAM). Nieuwe oplossingen vol beloftes over eenvoudige toegang en goede beveiliging. De praktijk is helaas weerbarstiger en deze beloftes zijn niet altijd even makkelijk waar te maken. Waarom? Omdat de toegangssystemen van organisaties vaak groeien als bloemkoolwijken – ongepland en wild, zonder dat de oude structuren worden gesaneerd.

 

In deze metaforische ‘bloemkoolwijken’ groeien de systemen ongestructureerd, met nieuwe applicaties en Group Policies die als nieuwe huizen worden toegevoegd. Maar net zoals bij een slecht geplande wijk, worden oude, vervallen gebouwen niet afgebroken. Dit leidt tot een labyrint van systemen en beleid dat kwetsbaarheden veroorzaakt.

 

Om dit probleem aan te pakken geeft Dennis enkele best practices die hij tijdens zijn projecten heeft ontwikkeld en kunnen benoemd worden als saneren en moderniseren.

 

1. Inventariseer en saneer:

Maak een grondige inventarisatie van alle bestaande systemen en toegangsbeleid. Identificeer wat verouderd is en plan om deze systemen uit te faseren.

 

2. Planmatige afbouw:

Betrek het verwijderen van oude systemen en beleid in het projectplan van de IAM-implementatie. Zorg ervoor dat dit niet een bijzaak is, maar een kernonderdeel van het project.

 

3. Regelmatige checks:

Implementeer een protocol voor regelmatige audits van de IAM-omgeving. Controleer of alle elementen nog actueel zijn en of er geen redundante of verouderde policies actief zijn.

 

4. Minimaliseer complexiteit:

Verminder de complexiteit door een ‘least privilege’-beleid aan te nemen, waarbij gebruikers alleen toegang hebben tot wat strikt noodzakelijk is voor hun rol.

 

5. Automatiseer het beheer:

Gebruik geavanceerde IAM-tools die automatisch verouderde toegangsrechten kunnen detecteren en verwijderen.

 

6. Educatie en bewustwording:

Train het personeel om de risico’s van verouderde systemen en beleid te herkennen en moedig een cultuur aan waarin veiligheid voorop staat.

 

7. Toegang als service:

Overweeg om toegangsbeheer als een service te behandelen, waarbij continuïteit en actualisering centraal staan, niet als een eenmalig project.

 

Door deze stappen te volgen, kunnen bedrijven een veiliger, efficiënter en toekomstbestendig IAM-landschap creëren. Het is tijd om de ‘bloemkoolwijken’ te transformeren in goed geplande, veilige ‘smart cities’.

 

De weg daarheen is duidelijk: saneren, moderniseren en constant evalueren.

×

Heb je een vraag?

Klik hieronder om ‘m snel te stellen aan ons via WhatsApp!

×