Wat zijn de 6 meest voorkomende hacks met ransomware?

 

 

Ransomware-aanvallen zijn een type cyberdreiging waarbij een hacker de controle over een computer of netwerk overneemt en de toegang ervan blokkeert totdat er een losgeld wordt betaald. Er zijn verschillende methoden die cybercriminelen gebruiken om ransomware-aanvallen uit te voeren, en hier zijn de 6 meest voorkomende:

 

1. Phishing-aanvallen:

Dit is een van de meest voorkomende methoden. De aanvaller stuurt een misleidende e-mail die een kwaadaardige bijlage of link bevat. Wanneer de ontvanger de bijlage opent of op de link klikt, wordt de ransomware op hun systeem geïnstalleerd.

 

2. Exploit-kits:

Dit zijn tools die speciaal zijn ontworpen om beveiligingslekken in software te misbruiken. Als een systeem een kwetsbare versie van een softwareprogramma heeft, kan een exploit-kit de ransomware automatisch installeren.

 

3. Drive-by downloads:

Bij deze aanval wordt ransomware gedownload en geïnstalleerd zonder dat de gebruiker het weet, vaak gewoon door een geïnfecteerde website te bezoeken.

 

4. Malvertising:

Dit is het gebruik van online reclame om malware te verspreiden. De aanvaller koopt advertentieruimte op populaire websites en injecteert de advertenties met kwaadaardige code. Wanneer een gebruiker op de advertentie klikt, wordt de ransomware geïnstalleerd.

 

5. Remote Desktop Protocol (RDP) aanvallen:

In deze aanvallen wordt misbruik gemaakt van onbeveiligde of zwak beveiligde RDP-toegang, een service die op veel Windows-machines beschikbaar is. Cybercriminelen kunnen brute-force methoden gebruiken om in te loggen en vervolgens ransomware te installeren.

 

6. Advanced Persistent Threats (APT’s):

Hierbij dringen aanvallers een netwerk binnen en blijven ze onopgemerkt terwijl ze hun aanval plannen en uitvoeren. Ze kunnen ransomware installeren als onderdeel van een grotere, meer gecoördineerde aanval.

 

De beste verdediging tegen ransomware-aanvallen is preventie, waaronder het regelmatig updaten van software en besturingssystemen, het trainen van medewerkers op het gebied van Security Awareness, het regelmatig back-uppen van belangrijke gegevens en het gebruik van betrouwbare beveiligingssoftware.

Indien je meer weten hoe je je goed kunt beschermen tegen kwaadwillenden? Neem dan contact met ons op.

Ik wil hierover meer weten!

 

Neem dan contact op met Rolf Warntjes. Hij informeert je graag verder over dit onderwerp.

 

×

Heb je een vraag?

Klik hieronder om ‘m snel te stellen aan ons via WhatsApp!

×